"Viimastel aegadel on hea tendents, et me pole vägivaldsed taimede vastu. Need haigused, kus sul oli õhtul vaja Roosimäele minna ja pruudile sülem roose murda – see on läinud."

Ain Järve, Kadrioru pargi juhataja
Estonia vrakile niipea ei sukelduta (0)
17. november 2020
Albert Truuväärt

"Las teadlased ütlevad, mida vaja on, ja lähme toome selle info ära nii kiiresti kui võimalik. Kindlasti on eesmärk, et see juhtuks enne järgmist suve," ütles riigisekretär Taimar Peterkop.

Sel sügisel Estonia laevavraki juures veealuseid uuringuid ei alustata ja ka sõltumatu juhiga uurimiskomisjoni lähiajal ei moodustata, vahendas BNS Peterkopi Postimehe telestuudios. 

“Ei, süda ei ole rahul. Esimene kohtumine andis rohkem lootust kui eilne. Mul ei ole hea tunne,” tunnistas Estonialt pääsenud Carl Eric Laantee Reintamm pärast kohtumist riigisekretäriga Stenbocki majas. “Me ei saa unustada, et valitsuse liige ütles, et tuukrid saadetakse alla, aga me pole sellest enam kuulnud. Ma tunnetan teatud taganemist selles küsimuses. Praegu elan ikka edasi lootuses, et teatud lubadused on antud ja neist ei saa taganeda,” ütles Laantee Reintamm.

Riigisekretär Taimar Peterkopi sõnul oleks Eestil tehniliselt olemas võimekus veealuseid töid alustada, aga asja dikteerib kolme riigi koostöö käimasaamine. “Tehniliselt on valmidus olemas, aga poliitiliselt oleks mõistlik seda ikkagi teha koos Rootsi ja Soomega. Kui Soome ja Rootsi peaks ütlema, et teie jaoks on see nii oluline, aga meie jaoks ei ole, minge tehke üksi, siis ka sel juhul on nende nõusolekut vaja,” ütles Peterkop.

Hukkunute lähedasi esindava Memento Mare ühingu liikme Raivo Hellerma sõnul arutati esmaspäeval juba väga tõsiselt variante, millised oleksid Eesti üksi edasi liikumise võimalused. “Kui jõuludeks ei ole Soomes ja Rootsis suudetud esmaseid ja elementaarseid otsuseid ära teha, siis ilmselt peavad mingid teised mehhanismid selle üle võtma,” leidis Hellerma.

Talv protsesse laevavraki juures ei sega

Esimesed uurimistööd laevavraki juures peaks lähedaste nägemuses aset leidma hiljemalt uue aasta esimeses kvartalis. “Tehniline võimekus ka Eesti ettevõtetel on väga hea ja talv neid protsesse ei sega. Nii et jaanipäeva ootama ei pea,” ütles Hellerma.

Peterkop on lubaduste jagamisega ettevaatlikum. “Las teadlased ütlevad, mida vaja on, ja lähme toome selle info ära nii kiiresti kui võimalik. Kindlasti on eesmärk, et see juhtuks enne järgmist suve,” ütles Peterkop. “Otsuse uurimine läbi viia on teinud valitsus, seetõttu oleks vaja küsida seda vastust poliitikutelt, aga mina ei kujuta küll ette, et poliitikud sellest lubadusest võiksid taganeda,” ütles Peterkop.

Sama meelt oli Raivo Hellerma. “See oleks ikka paras poliitiline enesetapp.”

Taimar Peterkop rõhutas, et uurimise fookus on praegu laevavrakist leitud augu uurimisel, laevakere ülesfilmimisel ja vigastuste kaardistamisel ning aukude tekkepõhjuste väljaselgitamisel. Kõik, mis puudutab relva vedu, kadunud meeskonnaliikmete ja visiiri murdumisega seotud plahvatuse teooriaid, praegu uurimise fookuses ei ole.

Surve all olev ametikoht

Taimar Peterkop ütles eile Postimehe otsestuudios, et klassikalist uurimiskomisjoni praegu looma ei hakata ja ka täistöökohaga sõltumatut juhti ei otsita. “Eraldi inimest sellega tegelema leida on väga keeruline. Kümmekond nime on läbi käinud, aga takistuskohaks on saanud mittesobiv aeg, ja mis seal salata, tegemist on väga suure surve all oleva ametikohaga,” tunnistas Peterkop, kelle sõnul on valitsus otsustanud, et praegu juhti aktiivselt ei otsita. “Praegu juhin ja jään seda juhtima mina,” ütles Peterkop.

Estonial hukkunute lähedastele ja laevalt pääsenutele oli see halb üllatus, kuna kuu aega tagasi lubasid ka valitsuse liikmed, et uurimist ei vii läbi poliitikud ega riigiametnikud. “See oli täna meile mitte just kõige meeldivam uudis. Selles olukorras on eriti oluline, et kaasataks meile usaldusväärseid eksperte,” tunnistas Hellerma.

Parvlaevalt pääsenud Carl Eric Reintammi sõnul ei sobi seda uurimist juhtima riigiametnik, kes sõltub oma tööandjast. “Rootsi eetikakomitee on hea näide sellest, mis juhtub siis, kui valitsus paneb kokku komisjoni, kes arutab, mida teha. Inimesed saavad head palka, aga lõpptulemus on see, et nad täidavad valitsuse tellimust. Ma kardan väga sellist asja. Praegu ma ei tunne usaldust, enne kui ma näen, et kaasatakse inimesed, kes on aastaid asjaga tegutsenud ja keda meie usaldame. Näiteks Margus Kurmi,” ütles Reintamm.

Riigisekretär lubas, et kaasab Margus Kurmi. “Minu meeskond on riigikantselei töötajad. Seega ei tahaks öelda, et ta on minu meeskonna liige, aga ta kaasatakse,” lubas Peterkop.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.