"Viimastel aegadel on hea tendents, et me pole vägivaldsed taimede vastu. Need haigused, kus sul oli õhtul vaja Roosimäele minna ja pruudile sülem roose murda – see on läinud."

Ain Järve, Kadrioru pargi juhataja
Pelgulinna sünnitusmaja ehib enneaegse sünni päeva puhul sirelililla valgus (0)
17. november 2020

"Enneaegne vastsündinu on sageli väikese sünnikaaluga ja vanemate jaoks võib esialgu olla hirmutav teda puudutadagi, eriti kui laps on juhtmete ja aparaatidega ühendatud," ütles Pelgulinna sünnitusmaja vastsündinute osakonna juhataja dr Pille Saik.

Tänase rahvusvahelise enneaegse sünni päeva puhul sai Pelgulinna sünnitusmaja endale sirelililla valgusrüü – see on enneaegse sünni päeva tunnusvärv, mis sümboliseerib õrnust ja erakordsust.

Enneaegselt ehk enne 37. rasedusnädalat sündinud lastele ja nende peredele pühendatud päev kannab tänavu sõnumit “Üheskoos liiga vara sündinud laste tuleviku heaks”, mis rõhutab tervishoiutöötajate ja perekonna koostöö olulisust enneaegsete laste tervenemises ja arengus.

Saik selgitas, et mida lühemat aega on beebi jõudnud ema kõhus kasvada, seda rohkem vajab ta pärast sündi meditsiinilist tuge ja jälgimist. Kuid meditsiinipersonali ja aparatuuri kõrval on äärmiselt tähtis roll ka perekonnal, kes saab vastsündinule pakkuda hädavajalikku lähedust ja hoolt.

“Tänu vastsündinute intensiivravi perepalatitele, mis on meie majas kasutusel juba alates 2017. aastast, saame võimaldada lapsevanematel olla oma ravi vajava beebiga ööpäevaringselt koos. Samal ajal on palat varustatud kõikide vajalike seadmetega, et toetada ja jälgida beebi elutähtsaid funktsioone ja arengut,” tõi dr Pille Saik näite perekesksest lähenemisest vastsündinute ravis.

Ta tõstis esile, et tänu intensiivravi perepalatitele on vähenenud nosokomiaalsete infektsioonide ehk haiglas viibimise ajal tekkinud infektsioonide arv, samuti on vähem väga raskes seisundis lapsi, kes vajavad Pelgulinna sünnitusmajast edasisaatmist Tallinna Lastehaiglasse. Seevastu on suurenenud nende enneaegsete beebide arv, kes lähevad haiglast koju rinnapiimatoidul.

Õdede oluline roll julgustamaks vanemaid lapsega tegelema

“Enneaegne vastsündinu on sageli väikese sünnikaaluga ja vanemate jaoks võib esialgu olla hirmutav teda puudutadagi, eriti kui laps on juhtmete ja aparaatidega ühendatud. Sel perioodil on õdedel oluline roll julgustada vanemaid oma lapsega tegelema: talle nahk-naha kontakti pakkuma, teda toitma ja mähkima. Vanemad on aktiivselt kaasatud raviprotsessi. Näeme oma osakonnas, kuidas juba mõne päevaga muutuvad emad-isad enesekindlamaks ja julgevad oma lapsega toimetada,” lisas dr Saik, rõhutades lapsevanemate ja meditsiinipersonali omavahelise koostöö ja usalduse tähtsust. 

Pelgulinna sünnitusmajas näeb igal aastal ilmavalgust 3200-3500 last, neist ligikaudu 170-200 on enneaegsed, kes veedavad oma esimesed elupäevad, nädalad või kuud haiglas.

Ülemaailmse koroonaviiruspandeemia tõttu kehtivad Pelgulinna sünnitusmajas küll ajutised piirangud, kuid haigla püüab leida kõigi intensiivravi perepalatis viibivate enneaegsete jaoks antud olukorras parima lahenduse, samal ajal nakkusohtu unustamata.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.