"Viimastel aegadel on hea tendents, et me pole vägivaldsed taimede vastu. Need haigused, kus sul oli õhtul vaja Roosimäele minna ja pruudile sülem roose murda – see on läinud."

Ain Järve, Kadrioru pargi juhataja
KOROONAVIIRUS: Tanel Kiik: olukord on halb, aga tunneli lõpus paistab valguskiir (0)
18. november 2020
Mats Õun

Viimase ööpäevaga lisandus Eestisse 274 nakkusjuhtu ning tänase haigestumisnäitajaga oleme jõudnud 223 inimeseni 100 00 elaniku kohta. Jälgimisel on 2400 haigestunut ja üle 16 000 lähikontaktse.

Võrreldes ülemöödunud nädalaga lisandus möödunud nädalal 32 % uusi nakatunuid ning see on oluliselt väiksem juurdekasv kui varasematel nädalatel.

“Hetkel saame öelda, et nakatumise kiirus on natukene langenud, aga arvestades, et pühad on ees, ei saa arvata, et nakatumise kiirus jääbki langema,” ütles terviseameti peadirektori asetäitja Mari-Anne Härma, kelle sõnul on praegu veel kindlasti liiga vara oluliste järelduste tegemiseks.

Eestis on hetkel teadaolevalt umbes 50 viirusekollet, millest 28 Põhja-Eestis ning 13 Ida-Eestis. Valdavalt on kolded seotud töö, hariduse või mingisuguste ürituste ja pidudega. Umbes veerand nakatunutest sai viiruse pereringis ning viiendiku puhul jäi viirusesse nakatumise täpne aeg ja koht teadmata.

“Nakatumine on tõusnud oluliselt 10-19 aastaste noorte seas, möödunud nädalal oli tõus 101 protsenti ja eelneval nädalal üle 300 protsendi,” ütles Härma.

Haigestumine kasvab kogu Euroopas

Noortega seotud haigestumist on eelkõige Tallinnas ja Harjumaal, näiteks Tallinna üldhariduskoolidest 82% on nakkus sees, teadaolevalt on viirusnakkuse saanud 159 õpilast ja 22 õpetajat või muu koolipersonali esindajat.

Tervishoiuameti ja Haridus-Teadusministeeriumi  seireprojektile Tallinna ja Harjumaa koolidele registreerus üle 4000 koolitöötaja,  neist oli esmaspäevase seisuga testitud 1715 inimest, kellest 10 olid asümptomaatilised nakatunud. Nakatunuid on praeguse seisuga 0,6 protsenti testitutest ning testimine käib edasi.

Möödunud nädalal toodi viirus välisriigist Eestisse 47 korral, peamiselt oli tegu Venemaa, Ukraina, Rootsi ja Soome päritolu nakkusega, mis toodi Eestisse töörändega. Sissetoodud viirusjuhtude arv küll vähenenud, ent üldiselt kasvab haigestumine kogu Euroopas.  

“Euroopa haigestumine kasvab väga jõudsalt, ei ole siin ei haiguse leviku pidurdumist ega kiiruse vähenemist,” nentis Härma, kelle andmetel kasvab 24 euroopa riigis haigestumine üle 65 a seas ja 18 riigi andmete alusel on intensiivraviosakondade hõivatus juba ligi 80% pandeemia-aja tipuga võrreldes.

Lätis ja Leedus on pärast väga rangetele piirangutele üle minekut haigestumine pisut pidurdunud, et näiteks Lätis on probleemiks see, et üle poolte nakatunutest ei oska öelda, kust nad nakkuse saada võisid. Üldsuremuse tase on Euroopa Liidus  peaaegu 60 päeva  kasvanud ning liigsuremus just eakama vanusegrupi seas on tekkinud Prantsusmaal, Hispaanias, Itaalias ja mujal Lõuna-Euroopas.

Jõulud tulevad tänavu teistmoodi

“Mis seal salata, olukord koroona-viiruse rindel ei ole hea: pigem halb, nii Eestis kui Euroopas,” ütles sotsiaalminister Tanel Kiik.

“Nakatuda võib praegu kahjuks sisuliselt igal pool, see tähendab, et on mõistlik kasutad maski, hoida distantsi, õhutada ruume ja kasutada kõiki teisi nakatumist ennetavaid meetmeid.”

Lisaks viiruse levikule märkis Kiik, et  jätkuvalt on mureks väärinfo levik sotsiaalmeedias.

“Ma saan aru, et vandenõuteooriad võivad olla väga paeluvad ja põnevad, aga mida kauem me viiruse olemasolu eitame, seda kauem see viirus meie seas on ja seda kauem piirangud kehtivad,” ütles Kiik.

Iga-aastasest “jõuluhullusest” rääkides märkis Tanel Kiik, et kõikvõimalikud ostukampaaniad ja “tavaari kokku tassimised” on  tänavu haruldaselt ebaratsionaalsed valikud, kuna tänavu on suur oht, et kellelegi jõulukinki ostes või seda üle andes võib nakatuda või ise teisi viirusesse nakatada.

“Jõulud on hea tegemise aeg, annetamise aeg, üksteise toetamise aeg, aga kindlasti mitte ebavajaliku maise vara kokku soetamise ja laiali jagamise aeg. Sel aastal on oluline, et me teeksime oma jõuluplaane tavalisest teisiti. Ärme tekita olukordi, kus me riskime enda ja lähedaste tervisega,” manitses Kiik.

Positiivse külje pealt tõi Kiik välja, et nakatunute tuvastamise osas on tehtud suuri edusamme ning testimisvõimekus on hüppeliselt suurenenud.

“Üle poole kõigist nakatunutest on hinnanguliselt tuvastatud ja see on päris hea näitaja. kevadel võis see osakaal olla hinnanguliselt umbes viiendik,” märkis Tanel Kiik.
Praegune testimisloogika ennast õigustanud ning suurusjärk 5000 testi ööpäevas on meditsiinisüsteemile jõukohane ning jääb ilmselt kehtima viiruspuhangu lõpuni.

Lisaks on lootust, et COVID-19 vaktsiin võib jõuda turule juba aasta lõpuks ning Eesti saab riskigruppide esindajad ja meditsiini- ning eesliinitöötajad viiruse vastu juba lähikuudel vaktsineerida, ent see ei peata veel viiruse kulgu.

“Tunneli lõpus paistab valguskiir, aga seni, kuni me tunneli lõppu pole jõudud, tuleb anda endast parim viiruse seljatamiseks.”

 

 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.