"Viimastel aegadel on hea tendents, et me pole vägivaldsed taimede vastu. Need haigused, kus sul oli õhtul vaja Roosimäele minna ja pruudile sülem roose murda – see on läinud.

Ain Järve, Kadrioru pargi juhataja
VIDEO! Popov: Eestis saaks praegu päevapealt tööd 2000 meditsiiniõde (0)
23. november 2020

"On pisut optimistlikumad prognoosid ja on ka üsnagi karmid ja mustad prognoosid. Ma pakun, et suurema tõenäosusega näeme  1.–2. detsembril Eesti haiglates 200–220 või isegi rohkem haigeid, see number pole kindlasti väiksem kui 200, sellega peab arvestama!" ütles Lääne-Tallinna keskhaigla juht ja terviseameti hädaolukorra meditsiinijuht Arkadi Popov saates "Tallinna Panoraam".

Lääne-Tallinna keskhaigla juht ja terviseameti hädaolukorra meditsiinijuht Arkadi Popov ütles, et koolide distantsõppele minek oli ette ennustatav. “Viimasel ajal nägime, et haigestumine progresseerub vanusegrupis 15 kuni 30 ehk noored haigestuvad rohkem,“ sõnas ta.

“Muidugi, noored on aktiivsed inimesed, kes väga palju suhtlevad omavahel. Aga kahjuks toovad nad ka koju infektsiooni ja kodus on vanemad inimesed, kes on vanusegrupis 50+. Ja kahjuks just need inimesed moodustavad suurema osa nendest patsientidest, kes vajavad haiglaravi,“ selgitas Popov.

Popovi sõnul aitab gümnaasiumide distantsõppele minek kaasa sellele, et vähem inimesi satub haiglaravile. 

Siinkohal tekib küsimus, et noored inimesed käivad ju ka klubis-kinos-teatris, kus on suured rahvahulgad ja erinevad vanusegrupid. Kas neid ei peaks sulgema?

Popov ütles, et saalide täituvus peab praegu olema poole võrra väiksem ja see omakorda soodustab seda, et inimesed kohtuvad omavahel vähem.

Ta rõhutas maskide kandmise olulisust: “Kaitsemaskid kaitsevadki inimesi avalikus kohas kinnises ruumis ja see on eriti oluline nendes regioonides, kus nakatumismäär on kõige kõrgem.“

Maskikandmise kohta rõhutas Popov ka seda, et kui maski kasutada järjest rohkem kui kolm tundi, siis läheb see tavaliselt niiskeks ja tuleb kindlasti välja vahetada.

Prognoos: 1.–2. detsembriks haiglas mitte vähem kui 200 inimest

“Me pidevalt jälgime olukorda ja meil on olemas plaan hospitaliseerimiste osas ja ka voodifondi eskaleerimisse osas,“ ütles Popov.

“See plaan oli meil tegelikult koostatud juba maikuus ja nüüd me uuendasime seda ja kooskõlastasime haiglatega, sh Tallinna linnahaiglate ja regionaalhaiglatega,“ lisas ta.

Popov ütles, et on olemas selge visioon, kuidas voodikohtade arvu suurendada, lähtuvalt sellest, kui palju inimesi vajab haiglaravi.

“Kui me räägime tänasest päevast, siis praegu on meil 185 voodikohta üldpalatites ning esimese ja teise astme intensiivides. Lisaks veel 32 intensiivravi voodikohta üle Eesti, aga juba ülehomsest lisanduvad täiendavad kohad,“ täpsustas ta.

“Ma võin täna kindlalt väita, et need inimesed, kes vajavad haiglaravi seoses COVID-isse haigestumisega, ei jää mitte mingil juhul ilma ravita,“ kinnitas Popov.

Ta ütles, et prognoosid tuleviku suhtes on erinevad: “On pisut optimistlikumad prognoosid ja on ka üsnagi karmid ja mustad prognoosid. Ma pakun, et suurema tõenäosusega näeme u 1.–2. detsembril Eesti haiglates 200–220 või isegi rohkem haigeid, see number pole kindlasti väiksem kui 200 – sellega peab arvestama!“

Eestis leiaks päevapealt tööd 2000 meditsiiniõde

Popov lisas, et kuna kõige suurem epideemia levib praegu just Tallinnas, Harjumaal ja Ida-Virumaal, ning just need piirkonnad näitavad nakatumise osas kõige kõrgemad trendi, siis tuleb just neis kohtades olla eriti hästi ette valmistunud. 

“Me panustame praegu ka Tallinna linna haiglate ravivõimekuse tõstmisesse,“ sõnas ta. 

Popov ütles, et on välja arvutatud, kui palju meditsiiniõdesid praegu kohe rakendust leiaks. “Meil Eestis leiaks endale praktiliselt päevapealt töökohta 2000 õde, juhul kui nad oleksid Eestis olemas, aga reaalne vajadus on tegelikult veelgi suurem.“

“Praktiliselt kõik haiglad ja ka kiirabiasutused kogevad praegu seda, et need inimesed, kes töötavad mitmes töökohas mitme tööandja juures, on täiendav risk tervishoiusüsteemi jaoks, arvestades sellega, et inimesed võivad haigestuda ja tegemist on nakkushaigusega,“ tõi ta välja.

“Aga me peame sellega toime tulema, nii et jälgime seda ja infektsiooni kontroll haiglates töötab väga aktiivselt,“ sõnas ta.

“Mida me täna näeme? Rohkem esineb haiglavälist nakatumist, mitte haiglasisest ja mingit suurt puhangut meil üheski haiglas veel ei ole,“ kinnitas ta.

Tallinna panoraam on põnevate teemadega eetris pühapäeviti kell 17.30 TV6-s!

 

 

 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.