"Viimastel aegadel on hea tendents, et me pole vägivaldsed taimede vastu. Need haigused, kus sul oli õhtul vaja Roosimäele minna ja pruudile sülem roose murda – see on läinud."

Ain Järve, Kadrioru pargi juhataja
Kiek in de Köki kindlustustemuuseumisse jõudis kaelkirjaku skelett (0)
26. november 2020
Ilja Matusihis

Kiek in de Köki kindlustustemuuseumisse jõudis ehtsa kaelkirjaku skelett, mille tõi näituse “Linnaloom. Lehm, lutikas ja lohe Tallinna ajaloos” jaoks Tallinnasse maaülikool.

Neljapäeval avatava näituse fookuses on seekord muud loomad linnas kui tavapärased kassid-koerad. Lisaks leiab ka neid, keda ei oskaks enam Tallinna tänavatel ja karjamaadel ettegi kujutada.

“Kaelkirjaku skelett on ehtne ja ajalooline, vähemalt sajandivanune. See kaelkirjak oli umbes üheaastane ja arvatavasti sai ta elutee otsa lõualuu mädaniku tõttu. Ta võis jõuda Eestisse mõne rändtsirkuse ja -loomaaiaga, kuid täpsed andmed tema kohta puuduvad. On vaid teada, et ülikool ostis skeleti juba tsaariajal, enne 1918. aastat. Kes veel sel ajal linna jõudsid ja mis nendega juhtus, saate juba teada näituselt,” lubab näituse projektijuht Johanna Rannula.

Näituseruumis hakkab looklema keskaegne linnatänav, kus näeb koduloomade elukäiku seasulust peolauani. Torni keldrikorrusel on aga näha metsikute ja taltsutamata loomade maailm. Jutuks tuleb, millist eksootikat tõid linlase ellu rändtsirkused ja kuidas nägid välja tänavad, kui seal sõitsid sajad voorimehed. Päevavalgele tuuakse elukad, kes elasid linlaste fantaasias või siis voodilinade vahel.

Näitust loovad “Nukufilmi” kunstnikud ja butafoorid, kes aitavad luua ruumikogemust, mis oleks ühtaegu mänguline, aga ka tõetruu. Juba ootavad kohtumist vaatajaga riidesse pandud siga, Kalamaja randa eksinud küürvaal, ükssarvikust inspireeritud raamaturiiul ja kari rotte. Elajate kohta saab teadmisi ammutada mängides.

Kiek in de Köki kindlustustemuuseumi näituse “Linnaloom. Lehm, lutikas ja lohe Tallinna ajaloos” loomisel löövad kaasa tosinkond ajaloolast. Koduloomade pidamisest kirjutab Inna Jürjo, eksootilistest loomadest Pia Ehasalu. Tekstid teeb sujuvaks lastekirjanik ja loodusmees Juhani Püttsepp. Neljapäeval avatav näitus jääb lahti kaheks aastaks.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.