"Viimastel aegadel on hea tendents, et me pole vägivaldsed taimede vastu. Need haigused, kus sul oli õhtul vaja Roosimäele minna ja pruudile sülem roose murda – see on läinud."

Ain Järve, Kadrioru pargi juhataja
Tanel Kiik maskivastaste üritusest: protestijad seavad elusid ohtu ja võivad pikendada viiruse teist lainet (0)
26. november 2020
Mats Õun

"Inimese ees on valikud - kas ta võtab riski ja väljendab oma meelsust, milleks on tal õigus, kui ta reeglitest kinni peab. Aga ta võtab sellega riski ise nakatuda, nakatada teisi, anda oma panus viiruse leviku hoogustumisse ja erinevate meetmete karmistumisse, kogu koroona teise laine pikenemisse," hoiatas sotsiaalminister Tanel Kiik.

Reede pärastlõunal Vabaduse väljakul toimuval protestiaktsioonil nõuavad osalejad maskikandmise keelu tühistamist. Sotsiaalministri arvates on tegu äärmiselt rumala ja potentsiaalselt suurt kahju toova ettevõtmisega, millel positiivset lõpptulemust olla ei saa.

“Ma tean, et seda kutset levitatakse sotsiaalmeedias ja muudes kanalites. Sõna on vaba, ka rumalaid kutseid võib levitada, aga ma mõtleks inimeste asemel, kes selle kutse saavad, mis on võimalikud stsenaariumid?” küsis sotsiaalminister. 

“Lähen sinna üritusele, protesteerin, heal juhul tulen koju sama tervena tagasi, halvemal juhul tulen koroona viirusega. Kui ma ei lähe sinna üritusele, jään koju, täidan reegleid, siis on ainult üks stsenaarium – ma ei nakatu,” ütles Kiik.

“Inimese ees on valikud – kas ta võtab riski ja väljendab oma meelsust, milleks on tal õigus, kui ta reeglitest kinni peab. Aga ta võtab sellega riski ise nakatuda, nakatada teisi, anda oma panus viiruse leviku hoogustumisse ja erinevate meetmete karmistumisse, kogu koroona teise laine pikenemisse,” hoiatas sotsiaalminister.

“Teine variant on sellelt ürituselt kõrvale jääda ja anda oma panus teises suunas. Aga sellist varianti, et inimene läheb sinna üritusele ja sellest läheb midagi paremaks , ma ei näe. Ma pole näinud ühtki sellekohast argumenti või stsenaariumit. Ega selle peale valitsus ei teata homsest, et viirust pole olemas, me mõtlesime ringi, kuna mingi seltskond kusagil protesteeris. Sellel üritusel osalemisel ei ole positiivset stsenaariumit.”

Peaminister Jüri Ratas toonitas, et Eesti on demokraatlik riik ning inimestel on soovi korral võimalus meelt avaldada, ent praegusel ajal on just massikogunemised viiruse leviku osas väga suureks ohuallikaks ning sellega peab iga osaleja arvestama.

“Võib ju vaielda, kas mask peab olema kohustuslik või mitte, aga kõik teavad, et valitsuse otsus oli, et mask on kohustuslik ja kui neil ei ole maski, siis panna näiteks sall näo ette, et katta ära nina ja suu. See on  suure lõtku ja vabadusega antud võimalus. Ma loodan, et ühiskond saab aru, see piirang pole moe pärast tehtud, vaid selleks, et viirust tõkestada ja selleks, et me saaksime jõulude ajal olla koos oma lähedastega,” ütles peaminister.

“Meie statistika on täna see, et 26. novembri seisuga on oma elu pidanud jätma 99 inimest COVID-19 viiruse tõttu ja seda on 99 inimest liiga palju. Me näeme, et nii mõnedki inimesed peavad jätma oma elu sellepärast, et nakatumine on toimunud kodus. Enamasti on tegu eakama inimesega, kellel on kaasuvad haigused,” märkis Jüri Ratas.

“Küsimus ei ole selles, et noored inimesed saavad selle viiruse põdemisega üsna hästi hakkama, vaid selles, et me kohtame õhtus kodus oma vanemaid, võib-olla vanaema-vanaisa, kellele võime nakkuse edasi anda. Neid juhtumeid on täna Eesti ühiskonnas liiga palju .”

 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.