"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Eesti otsib uut dr Noormanni (0)
30. november 2020
Scanpix

Kui 1974. a ilmus eesti keeles psühhiaater Arvo Haugi saatesõnaga Soome autorite kultusteos "Avameelselt abielust", tekkis selle kättesaamise nimel raamatupoodides lausa lööminguid.

Seksuaalelu kohta ei trükitud kuni NSV Liidu lõpuni Eestis midagi, mis oleks ligilähedaseltki nii populaarseks  osutunud. Paradoksaalne, aga infoajastu saabumine kogu oma meeletus infokülluses jättis delikaatsetes asjades noored üsna omapäi. Allikaid ja kanaleid on ju meeletult, aga tekib küsimus, mida usaldada. Noored end ju seksuoloogi juurde kirja panema ei asuta, sest ei taha tobedana paista.

Veebist usaldusväärset nõu saada on lihtne – kui on, kes annab. Palju tööd on selles osas teinud ja haigekassa toel veebis noori valgustanud Eesti seksuaaltervise liit (seksuaaltervis.ee). Nüüd paneb  riik taas õla alla: haigekassa kaudu otsitakse hankega veebinõustajat kuni 26-aastastele seksuaaltervise edendamiseks.

Kahtlemata muudaks sellise nõustamisliini populaarsemaks mõne karismaatilise avaliku elu tegelase kaasamine selle tutvustamiseks. See ei peaks olema lihtsalt ühekordne kampaania, vaid keegi, kes oleks tuntud ja kes esineks asjatundlikult. Umbes nagu oli kunagi dr Noormann ehk Tõnu Ots, ehkki tema valdkond oli lisaks seksuaalsusele suhted laiemalt. Igal juhul mõnelgi noorel psühholoogil või seksuoloogil oleks suund, kuhu pürgida – noorte arvamusliidriks seksuaalteemadel. Mõistagi nõuab see lisaks teadmistele karismat ja esinemisoskust. 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.