"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Kohus mõistis Peeter Helme süüdi lapseealise seksuaalses ahvatlemises (0)
30. november 2020
Scanpix

Harju maakohus tunnistas esmaspäeval kirjanik Peeter Helme süüdi lapseealise seksuaalse ahvatlemise kõlbmatus katses ning mõistis talle tingimisi vangistuse.

Kohus karistaas 42-aastast Helmet tingimisi ühe aasta, kolme kuu ja 28 päeva pikkuse vangistusega ja määras talle kaheaastase katseaja. Helme kaebab otsuse edasi Tallinna ringkonnakohtusse.

Septembris toimunud kohtuvaidluses taotles Põhja ringkonnaprokurör Andra Sild Helmele tingimisi ühe aasta ja kuue kuu pikkust vangistust kaheaastase katseajaga. Vandeadvokaat Raul Ainla leidis kohtuvaidluses, et tema kaitsealune tuleb õigeks mõista.

Advokaadi hinnangul on süüdistusakt puudulik ja eksitav. “Selles on konkreetselt välja toomata, milles etteheide seisneb ja eksitakse sellega, et Helme olevat suhelnud 12-aastase tüdrukuga. Puudub subjektiivne teokoosseis, kuna Helmel puudus võimalus tõsikindlalt veenduda, et tegemist on noorema kui 14-aastase isikuga. Endale teadaolevalt suhtles ta täisealisega. Nagu hiljem selgus, oligi nii – vestluspartner oli politseinik,” märkis Ainla.

Ainla lisas, et Helme tegevuses puudub ka objektiivne teokoosseis, kuna vestlus oli abstraktne selles mõttes, et Helme ei ahvatlenud vestluspartnerit endaga seksuaalsetele tegevustele ega kutsunud kokku saama. “Samuti sisaldas vestlus täiesti ebareaalseid väljmõeldisi ning oli seksist kui tegevusest eemale peletav ja hirmutav. See kinnitab Helme väidet, et ta mängis vesteldes rollimängu ja eeldas seda ka vestluspartnerilt,” ütles kaitsja.

“Helme provotseerimine oli lubamatu, kuna enne kriminaalmenetluse alustamist puudus igasugune teave selle kohta, et ta oleks midagi ebaseaduslikku toime pannud. Sellise tegevuse on lubamatuks tunnistanud nii Euroopa inimõiguste kohus kui riigikohus,” kinnitas ta.

Helme ei ole end lapseealise seksuaalses ahvatlemises süüdi ei tunnistanud, kuna oli veendunud, et vestleb jututoas täiskasvanud inimesega.

“Minu jaoks oli tegu virtuaalse mänguga, mis ei erine veebipõhistest arvutimängudest, mida samuti mängin. Jututoas vesteldes olin täiesti veendunud, et vestlen samuti rollimängu mängiva täiskasvanuga – ja mul oligi õigus, sest nagu hiljem selgus, oli tegu politseinikuga,” ütles Helme.

Mullu detsembris pidas politsei Postimehe endise peatoimetaja Peeter Helme lühiajaliselt kinni, kuid tema vahistamise taotlemist ei pidanud prokuratuur vajalikuks.

Uurimise lõppedes sai Helme süüdistuse selles, et ta ahvatles seksuaalselt mullu 8.–10. oktoobrini interneti jututoas “Armastuse saal” end 12-aastase Marleenina esitlenud politseiagenti. 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.