"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Andrei Korobeinik annetas riigikogulase hüvitise Toidupangale (2)
01. detsember 2020
Ilja Matusihis

Mõneks päevaks Riigikogust välja jäänud Andrei Korobeinik sai selle eest 20 369 eurot kompensatsiooni. Ta lasi enda Facebooki lehe lugejatel otsustada, kuhu tuleb see raha suunata. Oma eelistusest andis teada 13 000 inimest ja 95 protsenti hääletanutest arvas, et kompensatsiooni peab suunama Toidupangale, et osta abivajatele toidupakke.

Andrei Korobeiniku sõnul peab toidu puudumise probleemi lahendama mitte ainult annetustega, vaid ka toidu ratsionaalse kasutamisega. “Igal aastal viskavad Eesti toidu kauplejad jae- ja hulgikaubanduses prügikasti ca 13 miljonit kilogrammi toitu, see on 10 kilo elaniku kohta või 50 kilo abivajaja kohta. Kui seni on päästa õnnestunud vaid ca 10% sellest kaubast, siis see potentsiaal on kordades suurem. Samal ajal Toidupank ei suuda kõiki abivajajaid aidata, tegemist on täiesti absurdse olukorraga,” ütles Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni aseesimees.
 
Korobeinik rõhutas, et tähtis on nii seadusandlus, kui koostöötahe erinevate osapoolte vahel. “Teistes riikides, näiteks Prantsusmaal ei saa suured kauplused ära visata toitu, mida nad maha müüa ei suuda. Toidu annetamine vähendab vaesust ja säästab loodust. Eestis olukord vaikselt paraneb, kuid pikk tee on veel minna,” lisas ta.
 
“Koroonakriisi olukorras on Toidupanga koormus oluliselt tõusnud, kuid meie kasutada olevad vahendid paraku mitte. Iga toetus on täna oluline, olgu see 20 tuhat või 5 eurot,” ütles Toidupanga asutaja Piet Boerefijn.
 
Tema sõnul on alust arvata, et lähiajal jätkab abivajajate hulk kasvu. “Tööjõuturu olukord on endiselt raske ja meie poole pöördub aina rohkem perekondi. Oleme väga tänulikud Andreile ja tema lugejaskonnale, et nad otsustasid suunata toetuse just Toidupanka, sellest summast piisab, et aidata ca 4800 perekonda,” märkis Toidupanga asutaja.
 
 

Kommentaarid (2)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

respekt
2. dets. 2020 08:10
Tubli mees.
Ivo
2. dets. 2020 05:57
Tubli mees oled Andrei. Kui kuskil valimistel kanditeerid, siis minu hääl kuulub sulle.