"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Värbamisekspert Ketlin Kasak juhtidele: hakake teadlikult tunnustama, märkama ja tänama (0)
01. detsember 2020
Riina Vaikmaa

Human Resources Solutionsi juht ja värbamisekspert Ketlin Kasaki raamat “Kuidas värvata ja hoida parimaid inimesi?” räägib tema enda kogemustest, mida on talle õpetanud ligi 12 aastat personalitöös ja värbamises, 7000 isiklikult läbi viidud töövestlust ja 250 erineva ametikoha värbamist.

Ketlini raamat sai kirjutatud väga lihtsal põhjusel, sest juba aastaid on ta põhilisi HR-ja värbamisalaseid asju rääkinud oma klientidele, kuid mitte ainult. Ta on võitnud usalduse ka erinevate valdkondade tegevjuhtide, ettevõtete omanike, HR-spetsialistide- ja personalijuhtide seas, kellele ta on läbi oma kogemuste nõu jaganud. Värbamisekspert toob välja kuus peamist viisi, kuidas muuta iga ettevõtte organisatsioonikultuur paremaks.

Kuidas muuta organisatsioonikultuur paremaks, sujuvamaks, positiivsemaks ja meeldivamaks? Värbamisekspert annab nõu.

  1. Küsi töötajate käest otse

Suhtle oma inimestega. Vahet pole, kas Sa töötad antud ettevõttes või oled neile teenusepakkuja – inimestega suhtlemine otse ja konkreetselt on oluline komponent juhtimiskultuuri parandamiseks. Uuri töötajatelt, mis neile ettevõtte puhul meeldib ja mis ei meeldi, milliseid positiivseid ja negatiivseid külgi juhtimises nad välja toovad, mismoodi nad ise asja paremaks tahaks teha ja millest puudust tunnevad.

  1. Suhtle ausalt ja avameelselt ülemus(t)ega

Juhtimiskultuur algab ülemustest. Juhtidega ausalt, otse ja avameelselt suhtlemine avab teema olulisust, vajadust ja tausta. Juhid ehk ei olegi teadlikud oma väärtuste ja juhtimisstiili olulisusest, mõjust ning laiapõhjalisusest. Jagades juhtidega töötajate vajadusi, soove ja puudujääke ning vastupidi, saab rakendada mõlemapoolset kommunikatsiooni, et muuta sisekliima läbipaistvamaks, ausamaks ning paremaks.

  1. Tehke ühisüritusi

Organisatsioonikultuuri üks olulisi osasid on ühisüritused koolituste, seminaride, konverentside, võistluste, suve- või talvepäevade, töötubade vms näol. Ühendades kasuliku meelelahutusega, saab üheskoos astuda arengus sammu edasi ning samal ajal ka toredasti koos aega veeta. Vabas õhustikus asjade arutamine võib viia tulemusteni, mida koosolekulaua taga ei saavuta.

  1. Viige läbi PERFI töötuba

Olen personalikaardistuse treeningu PERFI välja töötanud just selleks, et ettevõtetel oleks suurepärane tööriist, mille abil parandada organisatsioonikultuuri. PERFI töötoas tulevad välja meeskonna tugevused ja nõrkused, valukohad ja isiksuslikud erinevused. Juht saab pärast treeningut põhjaliku analüüsi, mis annab talle suurepärase ülevaate, mida juhtimiskultuuris muuta, et olukorda märkimisväärselt parandada. Töötajad saavad aga turvalises keskkonnas ausalt rääkida, vastates küsimustele, mida muidu ei oskagi küsida.

  1. Muutke keskkonda pisikeste asjadega

Organisatsioonikultuur ei ole ainult ühisürituste kvaliteet. Vastupidi – see sisaldab palju väikseid ja tihtipeale nähtamatuid elemente. Füüsilist töökeskkonda saab paremaks ja inimsõbralikumaks muuta näiteks laudade asetuse muutmisega ja valgustuse parandamisega. Telli kontorisse reedeti näiteks puuvilju, pane tualettruumidesse kätekreemid, luba kontorisse koeri tuua, too veekannud ja sidrunid maitsevee valmistamiseks, paku inimestele sünnipäeva puhul lühendatud tööpäeva võimalust, muuda kontor hubasemaks toataimede ja vaipadega jne.

  1. Hakake teadlikult tunnustama, märkama ja tänama

Ilus kontor ja mitu ühisüritust aastas ei pruugi automaatselt tõsta inimeste heaolutunnet. Töötajad soovivad ka tunnustust, tänu, märkamist ja väärtustamist. Tunnustav sõna juhilt võib tõsta motivatsioonitaset märgatavalt! Inimestes teadlikult hea märkamine ja selle väljendamine võiks olla nii tipp- kui keskastmejuhtide kindel suund, parandamaks töötajate tuju, teotahet ja motivatsiooni.

Juhtimiskultuuri arendamise võimalusi on lõputult. Need on minu hinnangul esmased, mida pea igas ettevõttes kohe teha saab. Mida spetsiifilisem on firma tegevusvaldkond, seda rohkem tuleb süüvida töötajate vajadustesse, soovidesse ja võimalustesse, et töökultuuri üha paremaks muuta.

 

 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.