"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Tallinna perearstid valisid aasta tegijaks Karmen Jolleri COVID-töögrupi (0)
02. detsember 2020
Mats Õun

Tallinna Perearstide Selts kuulutas täna välja aasta tegija ja aasta ämbri. Aasta tegija tiitel anti perearstide seltsi COVID-töögrupile ning aasta ämbrit vääris perearstide meelest gripivaktsiini ümber toimuv segadus.

“Aasta on olnud küll hirmutav ja ärev, kuid samas pakkunud väljakutseid ja võimalusi,” ütles Tallinna Perearstide Selts esinaine Reet Laidoja tänasel aasta tegija ja aasta ämbri väljakuulutamise üritusel.

Laidoja rääkis, et selleks, et selgitada välja nominendid, kes või mis on t perearstide silmis väärt aasta tegija või ämbri tiitlit, korraldati küsitlus, kus valiti kümme nominenti tegija tiitlile ning neli nominenti ämbri tiitlile. 

Tegija tiitlile oli kandidaate väga rohkelt. Kümne hulka pääsesid koroonaolukorraga seotud digilahendus, mis valmis tänavu kevadel, vahetult pärast koroonasituatsiooni algust. Samuti oli nimekirjas tõik, et lisandunud on seitse uut eriarsti ala, millel on võimalik saada e-konsultatsiooni.

Üks kandidaat oli tänavune aasta naine, teadusnõukoja juhtfiguur, viroloog, doktor ja professor Irja Lutsar. Järgmine kandidaat pärast Lutsarit oli sotsiaalminister Tanel Kiik, seepeale tehti kummardus VAT-Teatrile, Päästeametile, Eesti perearstide loodud COVID-19 grupile, kes on ööd ja päevad arutanud, mida ja kuidas oleks kõige parem ette võtta. Veel märgiti ära arstide veebikoolitus ning doktor Ingmar Lindström ja tema valvekliiniku meeskond.

Perearstid näitavad teed

Aasta tegija auhinna kuulutas välja Eesti Perearstide Selts juht Le Vallikivi. “Auhinna saab COVID-19 töögrupp, mis päästis suure osa esmatasandist, nad kogunesid igal õhtul, et vaadata ja uurida, mida on vaja teha,” ütles doktor Vallikivi. 

Perearst Karmen Joller, kes on kõnealuse töögrupi juhtfiguur iseloomustas, et see grupp on olnud justkui majakas, mis näitab pimedal ja tormisel merel triivivatele laevadele teed, mis suunas sõita.

“Töö on olnud huvitav ja intensiivne ning teha on tulnud tohutult palju tööd,” selgitas dr Joller. Ta täpsustas, et kevadest alates kestnud olukord on olnud justkui kokkuvõte või eksam, mis näitas, kas perearstid suudavad iseseisvalt mõelda.

“See oli meile epideemia tingimustes proovikiviks,” ütles dr Joller. Ta täpsustas, et arstidel oli esialgu ka hirm, sest ei olnud kasutada piisaval hulgal isikukaitsevahendeid. “Perearstid on eeliini eesliin,” ütles dr Joller.

Ta tõdes ka, et tegemist on segase ajaga, mil kõik tunnevad hirmu ja ebakindlust. “Mina olen tundnud perearstide tohutut usaldust. Samas on iga ettepanek ning tähelepanek teretulnud, kui hoiame kokku, saame kriisiga hakkama!” ütles Joller.

Aasta ämbri nominente oli neli. Nagu rõhutasid arstid ise, ei ole “ämber” ilmtingimata negatiivse tähendusega tiitel, pigem näitab see potentsiaali, midagi uuendada ja teistmoodi teha. Ehk, et tänane “ämber” võib järgmisel aastal olla aasta tegija. 

Segadus vaktsineerimisega kestab

Aasta ämbrit tutvustas vaktsiiniekspert Argo Lätt, kes ütles, et tema on sekeldusi vaktsiiniga jälginud viimased 20 aastat, aga probleemid ei ole muutunud. “Kett on täpselt nii nõrk kui selle kõige nõrgem lüli,” ütles dr Lätt ja kinnitas, et asi on tõsine.

“Kui vaadata ainult natuke Lõuna poole, Lätti ja isegi Leetu, neil on kindlad vaktsineerimisplaanid olemas,” ütles dr Lätt.

Ta kinnitas, et gripivaktsiini tootmine ei ole leivatootmine, tehaste tootmisvõimekus ei ole piiritu, sestap tuleks plaane teha mitu aastat ette.

“Eesti riik võiks julgelt vastu võtta otsuse laiendada sihtgruppe, aga siin oleks vaja riigipoolseid otsuseid, mis on veel tegemata,” selgitas dr Lätt. Ta lisas, et ämber peaks olema õpetuseks, mida tulevikus teisiti ja paremini teha. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.