"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
VIDEO JA FOTOD! Peeter Järvelaid: Põhja-Tallinn soovib õigusapteeke tihedamalt korraldada (0)
02. detsember 2020
Ilja Matusihis

"Kui apteek toimuks vähemalt 12 korda aastas, siis aitaks see juba tunduvalt Põhja-Tallinna inimeste vajadusi rahuldada," ütles Põhja-Tallinna linnaosavanem Peeter Järvelaid, kes ise on hariduselt jurist. 

 

Vaata galeriid (39)

Täna oli õigusapteek Põhja-Tallinnas koostöös Eesti Juristide Liiduga. Järvelaidi sõnul nõustati kõiki, kes abi otsima olid tulnud. “Siia on kokku tulnud nõustama kogenud ja head juristid ning ma olen kindel, et inimesed saavad head nõu,” rõõmustas Järvelaid. 

Miinusena tõi ta välja, et õigusapteegid ei toimu nii tihti, kui nad võiksid toimuda.

Põhja-Tallinna linnaosavalitsus on mõelnud alustada oma õigusapteekide korraldamisega vähemalt kord kuus. “Kui apteek toimuks vähemalt 12 korda aastas, aitaks see juba tunduvalt Põhja-Tallinna inimeste vajadusi rahuldada,” ütles linnaosavanem. 

Eesti juristide liidu direktor Krista Paal rääkis, et õigusapteek toimub tänavu kümnendat aastat ning samas majas ehk Stroomi keskuses juba neljandat korda. “Anname tasuta õigusabi eri valdkondadest, eri küsimustes,” selgitas Paal. Ta täpsustas, et õigusapteek annab abi esmastes küsimustes. Kuhu minna, mida teha, kas tasub üldse edasi vaielda — sellised on esmatasandi küsimused, millega abivajajad õigusapteeki tulevad.

Paali sõnul on õigusapteegi sünergia selles, et eri valdkondade õigusinimesed on samal ajal samas kohas koos ning saavad anda inimestele tasuta õigusabi.

Paali kinnitusel on rahval väga palju muresid, näiteks pärimisõiguse, perekonnaõiguse, korteriühistute jmt teemadel.

Järgmine õigusapteek toimub juba järgmisel nädalal, 8. detsembril Pirital kella kümnest kella kaheni. Juristide liidul on Tallinna linnaga leping, et nad peavad igas linnaosas korra kuus vastuvõtu tegema, kuid Paali sõnul on nõudlus kindlasti suurem.

“Inimesed on arvamusel ja kindlasti ka põhjendatult, et õigusabi on kallis,” kirjeldas Paal. Ta täpsustas, et tasuta nõustamine ja esmatasandi õigusabi, mis annab kätte juhised, mida edasi teha, on ääretult oluline.

Töötukassa võlanõustaja Vambola Olli sõnul toimub nõustamine kõigis linnaosavalitsustes, kes on sellist nõustamist palunud. “Inimestele, kes meie poole pöörduvad, on see täiesti tasuta, siin osalevad notarid, juristid, ka kohtutäitur,” ütles Olli, kelle enda valdkond on võlanõustamine ning igasugused lepingulised suhted. 

Tema sõnul on raske ja põletav probleem paljudel juhtudel korteriühistute teema, nagu ka erinevad võlgadega seonduvad küsimused. “Nagu teada, on Eesti inimesed küllaltki suuresti võlgades,” ütles võlanõustaja. Ta kinnitas, et nõustajad on võimelised vastama praktiliselt kõigile küsimustele, ent siiani on olnud nii, et karistusõiguslike küsimustega nende poole väga palju ei pöörduta. 

 

 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.