"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Martin Vahter: kriis annab Tallinna kinnisvarasektorile hoogu juurde (1)
03. detsember 2020
Albert Truuväärt

Tallinnas ja Harjumaal jätkub kinnisvara tippaeg, hoolimata sellest, et paljud majandusharud hinge vaaguvad. 1Partner Kinnisvara juhi Martin Vahteri sõnul võib kriis pealinna kinnisvarasektorit isegi kasvatada.

Martin Vahteri kinnitusel on Tallinn Eesti mõistes unikaalne oaas, kuhu kapital kokku voolab. “Siserände mõjul on suurenenud ka Tartu ja Pärnu lähiümbruses elanike arv, kuid pea kõikjal mujal on see vähenenud,” ütles Vahter.

“Pealinna elanike arv kasvab igal aastal teiste maakondade arvelt 4000-5000 inimese võrra. Sisuliselt kolib iga kahe aasta järel Paide jagu inimesi Tallinna juurde. See hoiab nii praegu kui ka järgmistel kümnenditel pealinnas nõudlust üleval,” ütles Vahter.

“Paljudes kahaneva elanike arvuga Eesti linnades loobuvad omanikud ja pärijad päris tihti oma varast, sest selle turuväärtus sisuliselt puudub. Kui kogu majandusel läheb raskeks, siis tabab langus kõige rohkem neid kohti, kus juba siiani oli keeruline hakkama saada. Enamik töökohti asub suuremates linnades ning noorte lahkumine maalt on paratamatu. Seeläbi kriis isegi kiirendab linnastumist,” sõnas Vahter. 

“Masinad teevad palju lihtsat tööd odavalt ära ja maal pole nii palju tööjõudu enam vaja. Ja see pole ainult Eesti mure. Soomes on küll taristu märksa paremas seisus ja riik saab maapiirkondadesse rohkem raha panna, aga ikkagi kolitakse ära. Soome äärealal maksab kodu sama vähe kui kauges Eesti külas,” selgitas Vahter.

“Seetõttu jõuab Tallinna elanike arv varsti jälle poole miljonini ning kodude hinnad püsivad kõigist kriisidest hoolimata,” lisas Vahter.

“Viimase kolme kuu arvestuses tehti rohkem tehinguid kui mullu samal perioodil. Inimesed ootasid kevade ja suve ära ning kui üleüldist majanduskriisi ei tulnud, siis hakati edasi lükatud tehinguid vormistama,” ütles Vahter pressiteates.

Ta märkis, et selgusetust on majanduses küll palju, aga elukondlikku kinnisvarasse jõuavad muutused pika vinnaga. “Pealinna kodude hinnad püsivad, seda toetab üleüldine linnastumine ja vähemalt Tallinnas püsiv ja tugev elanike juurdevool,” sõnas Vahter.

Novembris müüdi Tallinnas 973 korterit, mida on 5 protsenti rohkem kui oktoobris ning 8 protsenti enam kui mullu samal ajal, selgub maa-ameti statistikast.

Korteritehingute koguväärtus tõusis kuu lõikes 10 protsenti. Pealinna korterite keskmine ruutmeetri hind langes kuuga 1,4 protsenti 2151 eurole.

Kinnisvaraga kokku tehti Tallinnas 1254 ostu-müügitehingut, mida on 2 protsenti enam kui oktoobris ning 2,6 protsenti rohkem kui mullu novembris. Kinnisvaratehingute koguväärtus oli 208 miljonit eurot, mida on 33 protsenti rohkem kui eelmisel kuul ja 35 protsenti enam kui eelmise aasta novembris. 

Novembris müüdi Tallinnas 46 hoonestatud elamumaa kinnistut, mida on 12 võrra rohkem kui eelmisel kuul. Müüdi ka 15 elamumaa krunti, mida on oktoobriga võrreldes nelja võrra enam.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

nentija
3. dets. 2020 14:29
https://online.le.ee/2020/11/16/enamus-eesti-kodudest-ei-vasta-tuleohutusnouetele-9-pohilist-ehituslikku-viga/