"Maailma parandamisega on üks segane lugu. Suurimad maailmaparandajad on enese meelest olnud Hitler ja Stalin."

Vladislav Koržets, luuletaja ja humorist
VIDEO JA FOTOD! PiparkoogiMaania on võlumaailm, mis toob inimestele raskel ajal rõõmu (0)
04. detsember 2020
Mats Õun

"Läbi ajaloo on piparkoogile omistatud maagilisi, soove täitvaid ja tervendavaid omadusi ja ma arvan, et praegusel hetkel võiks piparkook olla üks kõva tegija – kõik need omadused on seda projekti tehes täiesti tuntavad," ütles näituse korraldaja, kunstnik Mari-Liis Laanemaa, et inimesed vajavad raskesse aega väga rõõmu, lootust ja armastust, mida see näitus annab.

PiparkoogiMaania on eriline kunstinäitus, mida Pärnu maanteel Laste Maailma kõrval asuvas Disaini- ja Arhitektuurigaleriis saab sel aastal vaadata juba 15. korda. Tänavu on teemaks “Mood” ning näitusel on oma ideed vorminud piparkookideks üle saja kunstniku.

Vaata galeriid (67)

Näituse korraldaja Mari-Liis Laanemaa ütles, et PiparkoogiMaania on tema jaoks nagu seletamatu mõjuga maagiline ettevõtmine: “See on nagu maagiline pilv, millesse me astume juba oktoobrikuus ja mis lõpeb kusagil poole jaanuari pealt ja siis on mul alati selline tunne, nagu ma oleks pilve sees sõitnud taevalaotuses ja kui see lõpeb, siis visatakse sind sellest pilvest nagu kuskilt võlumaailmast jälle reaalsusse tagasi.”

Ta sõnas, et tänavuse moeteema mootoriks oli ka tippkokk Imre Kose ja kui aasta alguses tundus, et nii “kerge” teema ei sobi praegusesse raskesse aega, siis mõne kuu möödudes tundus see juba ainuõige valik. “Kui on rasked ajad, siis on vaja inimestele anda lootust ja jõudu, sest rasked ajad mööduvad ning kõik ilus ja hea on alles.”

“Teema väljamõtlemine on vahel paras pähkel, sest igal aastal tuleb välja mõelda uus teema, mis peab kõnetama nii tegijat kui ka vaatajat, nii last kui ka täiskasvanut – mõnikord tuleb see juba kevadel, mõnikord ma ei teagi veel sügiseni, mis see on,” ütles ta, et naljatab vahel, et teema annavad talle piparkoogijumalad.

“Moeteema on mul olnud aastaid kukla taga ja tegelikult on hästi huvitav see, et juba esimesel aastal 2006 oli see teema näitusel esindatud, sest Imre Kose tegi 15 aastat tagasi, näituse esimesel aastal piparkoogikleidi, mis on pildiks ka selle aasta tordi peal,” sõnas ta.

Väljakutse kunstnikule: piparkoogitainas on nagu pirtsakas preili

“Läbi ajaloo on piparkoogile omistatud maagilisi, soove täitvaid ja tervendavaid omadusi ja ma arvan, et praegusel hetkel võiks piparkook olla üks kõva tegija – kõik need omadused on seda projekti tehes täiesti tuntavad,” ütles Laanemaa, et inimesed vajavad praegu väga rõõmu, lootust ja armastust, mida see näitus annab.

“See kõik on tuntav nii tegijatele kui ka näitusekülastajatele – küllap mingi saladus siin on, miks see projekt on niivõrd populaarne – see on päris kindel, et sellist näitust nagu Eestis, kus osalevad sada professionaali erinevatelt loovaladelt, pole kusagil mujal,” sõnas ta.

Laanemaa ütles, et näituse materjal, piparkoogitainas on päris “pirtsakas preili”: “See on loovinimestele üsna suur väljakutse – visata oma tavapärased töövahendid nurka ja võtta 3–10 kilo tainast ning luua sellest imet. Igal aastal käib üks taina taltsutamine – tainas on alati erinev, üks aasta küll ta mullitab, teine aasta läheb pooleks või kerkib liiga palju, aga hoolimata sellest, kuidas tainas käitub, alati tuleb fantastiline näitus!”

“Läbi piparkoogimaailma saab jagada armastust, fantaasiat, usku ja lootust – see on fantastiline koostööprojekt – ei ole tähtis, kes tegi ägedama teose – see ei ole võistlus, see on ühislooming, loovinimeste kingitus kõikidele inimestele,” ütles ta, et näituse eesmärk on kõigile rõõmu tuua.

Laanemaa lisas, et teda üllatavad alati erinevad vaatenurgad: “Tegelikult seda ma just ootangi, et iga kunstnik lähtub oma erialast ja minu jaoks kunstnikuna on just see huvitav, kuidas keegi lahendab oma idee.”

“Ma olen mõelnud, et PiparkoogiMaania on üks väga budistlik teos, sest see on nagu liivamandala – ta toob korraks kokku palju inimesi ja pakub palju rõõmu ja armastust, usku ja lootust ning siis pühitakse see laiali kuni järgmise aastani!” sõnas ta.

“Piparkoogimaa” Poola imetleb Eesti piparkoogikunsti

“Mul on hea meel, et me hoiame alles sajandeid vana piparkoogikunsti traditsiooni – aga kui Poolas teevad nad 300 aastat vana piparkooki ikka vaid ühtemoodi, mis on ka väga tore, siis meie viime seda traditsiooni edasi,” ütles Laanemaa, et ka Eesti näitustest saab ükskord ajalugu ja ta on selle üle väga uhke.

Näitusel on väljas ka Poola piparkoogikunsti esindav piparkook-dekoratsioon.

Kaarin Briedis, kes aitab PiparkoogiMaanial töötube korraldada, ütles, et Poolas, Torumi-nimelises väikelinnas, mis on keskaegne linn nagu Tallinngi, korraldatakse augustikuus suurt rahvusvahelist piparkoogifestivali.

“Poolas tehakse taignast jumalate, kuningate, valitsejate kujusid ja religioosseid pilte. Naljakas on see, et nemad on piparkoogipealinn, kes kannab edasi mitusada aastat vana traditsiooni ja ometigi nad vaatavad meie poole imetlusega, et tulge ja tehke,” lisas ta, et poola piparkoogimeistrid on toonud oma töid ka PiparkoogiMaania näitustele ning viinud siin läbi töötubasid.

Briedis lisas, et sel aastal koroona tõttu töötube suurelt läbi ei viida. “Kui vaadata seda, mis toimub praegu Eestis ja kogu maailmas ja eriti just tänavu on tendents kurjuse ja masenduse poole, siis meie missioon on anda inimestele rõõmu,” ütles ta.

Inspireerib ja julgustab loovalt mõtlema

“See emotsioon, mis inimestel tekib – ma ei ole terve elu jooksul saanud sellist tagasisidet, sellist helget-õnnelikku energiavahetust, mis siin selle näituse ajal toimub,” sõnas ta, et mujal maailmas tehakse küll näiteks piparkoogimajakeste võistlusi ja pagarite konkursse, aga piparkoogikunst sellisel kujul nagu meil on unikaalne.

“Me oleme aastaid tegelenud sellega, et inspireerida inimesi, lapsi teistmoodi mõtlema – sa ei pea piparkooki tegema alati ühtmoodi, kogu aeg saab edasi mõelda. Ja see käib kõikide asjade kohta, mitte ainult piparkookide kohta, kõiki asju saab teha ka teistmoodi – õmmelda, joonistada, tantsida, arvutada… maju ehitada, oma tööd teha – mida iganes!” ütles ta, et PiparkoogiMaania üks eesmärk on ärgitada inimesi julgelt raamidest väljapoole mõtlema ja ennast usaldama.

“Seda on nii tore vaadata, kui lapsed tulevad siia töötuppa ja on ise ka hämmastunud ja jahmunud sellest, mida nad suudavad teha – nad leiavad oma loovuse üles!”

PiparkoogiMaania korraldajad on Mari-Liis Laanemaa ja Pelle Kalmo, töötube viivad läbi näitusel osalevad kustnikud. Loe ja vaata ka piparkoogimaania.ee.

Näitus Pärnu mnt 6 asuvas Disaini- ja Arhitektuurigaleriis on avatud kuni 7. jaanuarini.

 

 

 

 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.