"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
VIDEO! Täna toimus pidulik lõimumispreemiate tseremoonia (1)
04. detsember 2020
Mats Õun

Täna andsid kultuuriminister Tõnis Lukas ja Integratsiooni Sihtasutuse juhataja Irene Käosaar üle 2019.-2020.aasta lõimumispreemiad. Preemiatega tunnustatakse neid, kes on viimase aasta jooksul aidanud erinevatel Eestis esindatud kogukondadel ühist keelt leida.

Integratsiooni Sihtasutus on lõimumispreemiaid andnud välja aastast 1999. Sellele lisandus 2009 aastal ka lõimumist toetavate meediaprojektide preemia. Mitteametlikult saab üritust kutsuda ka maailmaparandajate preemiateks.

“Kindlasti on alati ühine joon see, et need on inimesed, kes on maailmaparandajad,” ütles Integratsiooni Sihtasutuse juhataja Irene Käosaar. “Lõimumisvaldkond on selline, kus inimene peab tegutsedes tulema välja oma raamidest ja oma maailmast. Vaatama teise sisse, vaatama, kuidas teine inimene maailma tajub ja mõtleb. Milliste sõnadega peaks ütlema, et teine inimene saaks aru, mida ma öelda tahan,” lisas ta.

Preemiaid antakse välja neljas kategoorias: aasta kultuuritutvustaja, aasta sillalooja, aasta sõnumikandja ja aasta sädeorganisatsioon.

“Siin ei ole täna meeleolu see, milline peaks olema. Eelmisest aastast ma mäletan seda melu, kui on palju rahvusi üheskoos. Need kultuuriseltsid on praegu siit oma emotsiooni ja rõõmsameelusega puudu,” lausus kultuuriminister Tõnis Lukas. “Eesti riigil on tähtis meeles pidada neid inimesi, kes armastavad ja austavad Eesti riiki.”

Tseremoonial tunnustati Aasta kultuuritutvustaja preemiaga Eestimaa Rahvuste Ühendust. Peamiselt pälvisid nad preemia Etnolaada korraldamise eest, kuid erinevate kultuuride ühendamisega tegelevad nad igapäevaselt.

“Paljukultuurilisus ja kõik need rahvused, kes siin elavad on Eestimaa rikkus. See on üks osa Eesti kultuurist,” ütles Eestimaa Rahvuste Ühenduse juht Natalia Ermakov. “Need inimesed, kes siin elavad ja esindavad Eestit, kuid on rahvusvähemuste esindajad, on väärtuslikud. Nad saavad anda palju soojust ja teistesuguseid teadmisi ka teistele eestimaalastele,” lisas ta.

Aasta sõnumikandja auhinna võttis Arkadi Popov. Lõimumispreemiate fond on 4000 eurot. Igas kategoorias parimaks tunnistatud projekti elluviija saab 1000 euro suuruse preemia. Preemiate konkursi fondi rahastab Kultuuriministeerium.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

vaatleja
5. dets. 2020 11:25
https://www.eesti.ca/peeter-ernits-karm-ohtu-oli-fb/article57564