"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Pirital pügatakse vanu puid (0)
07. detsember 2020

"Oskuslik võrahooldus parandab puu väljanägemist, tagab puude püsimise ning see omakorda tagab parema ohutuse," põhjendas Pirita linnaosavanem Tõnis Liinat.

Pirita teemaadel kasvavatele suurtele puudele tehakse hooldus- ja kujunduslõikust.

“Lehtpuid on soovitatav lõigata kolme kuni viie aasta tagant. Neid Pirita jõe kaldal kasvavaid hõberemmelgaid, mille hoolduslõikusega arboristid täna alustasid, lõigati viimati kolm aastat tagasi. Selle ajaga on puude võrad kasvanud tihedaks, tüvedel ja juurekaeltel vohavad vesivõsud ning võrades on kuivanud oksi, mida tugev tuul jaoti kõnniteele pillub ja see on ohtlik nii jalakäijatele kui ka kergliiklejatele. Oli viimane aeg need 15 hõberemmelgat ette võtta,” ütles Pirita linnaosa vanem Tõnis Liinat. 

Võra puhastamisel eemaldatakse surnud ja haiged ning kahjustatud ja rippuvad, liiklust takistavad oksad. Linnaosavanem selgitas, et puudele tehakse võrahooldust selleks, et suurendada nende elujõudu ja vähendada riske. “Oskuslik võrahooldus parandab puu väljanägemist, tagab puude püsimise ning see omakorda tagab parema ohutuse,” põhjendas Liinat ja lisas, et praegused pehmed ilmad on hooldustöid soosinud ning tööd on Pirital käsil mitmes kohas. Hoolduslõikust tehakse Pajustiku, Randvere, Viimsi, Võra ja Bornhöhe teel, kus kasvavad harilikud pärnad, harilikud hobukastanid ning hõbe- ja raagremmelgad. 

“Peale selle tehakse Hiie pargis võrahooldust ka tammedele – eemaldatakse kuivanud oksad ja oksatüükad ning vajadusel piiratakse võrasid,” sõnas linnaosavanem. Võrahooldust tohib lehtpuudele teha kuni temperatuurini miinus kümme kraadi. Külmema ilma korral võivad puidu rabeduse tõttu okste lõikamisel võimalikesse murdekohtadesse tekkida lõikehaavast suuremad kahjustused, samuti taluvad puud mitut väikest lõikust paremini kui ühte suurt. 

Kui ilmad lubavad, tehakse hooldustöid aasta lõpuni. Töid teevad Pirita linnaosa valitsuse tellimisel Greening OÜ arboristid. Tööd lähevad maksma 12 000 eurot.

 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.