"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
VIDEO! Heeroldi jutud: Oleviste kiriku alatari lugu (0)
07. detsember 2020

Heerold tutvustab advendiajal Tallinna üht vanimat ja erakordselt kõrge torniga pühakoda. Loomulikult on tegemist Oleviste kirikuga, aga milliseid erilisi kunstiväärtusi Olevistes leidub?

“Seekord oleme tulnud heeroldi juttudega Oleviste kirikusse, et vaadates siinset kõige uuemat kihistust, mis on pärit aastast tuhat kaheksasada nelikümmend,” rääkis kunstiajaloolane Jüri Kuuskemaa.

Oleviste on kahel korral täiesti tühjaks põlenud ja viimati juhtus see 16. juulil 1820. “Siis hakati seda pisitasa taastama, kusjuures tuleb öelda, et seda toetasid ka vene valitsejad. Vene riik andis raha selle kiriku taastamiseks. Nii sai ta nii uhke sisustuse, nagu tal praegu säilinud on.”

Kiriku taastamise juures etendas Kuuskemaa sõnul suurt korraldavat osa toonane Eestimaa tsiviilkuberner Paul on Benckendorff. Kunstnikuna jättise Olevistesse oma olulise jälje Eestimaa aadlisoost pärinev Vene suurtükiväeohvitser Friedrich Ludwig von Maydell.

“Pole kahtlust, et Tallinna Oleviste on kõige suurejoonelisem ehitis, mis sajandite jooksul on Tallinnas loodud ja inimkäte läbi säilitatud,” rääkis Kuuskemaa. “Seda hoolt ja armastust kannab edasi ka linn, kes toetab renoveerimistöid, nagu aastal 2019 torni ja vaateplatvormi korrastamist. Ka sel aastal korrastustööd kiriku juures jätkuvad.”

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.