"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
VIDEO JA GALERII! Pääsküla noortekeskuse mänguline seinamaal loob positiivseid emotsioone (0)
07. detsember 2020
Mats Õun

"Neid loomi, kes siin pildi peal – siili, jänest ja oravat – on võimalik iga päev Nõmme peal ringi jooksmas näha, sest Nõmme on nagu Tallinnas asuv väike looduspark. Ja siin majas saavad noored teha kunsti, aga samas õppida ka igasuguseid trikke rataste, tõukerataste ja ruladega," selgitas kunstnik Vahur Agar Pääsküla noortekeskust kaunistava suure seinamaali ideed. 

Kunstniketandem Helena Hanni ja Vahur Agar on tuntud oma lennukate suurte seinamaalidega: näiteks nende loodud linnud püüavad pilku Kehra kooli väikese maja fassaadil, rong sama linna raudteejaama kõrval kuuriseintel ning ükssarvik Ülemiste linnakus.

Vaata galeriid (11)

Nüüd lisandus häid emotsioone kohalikku loodust ning noorte spordiindu ja loomevaimu väljendava suure seinamaaliga Pääsküla noortekeskuse seinal.

Kunstiga plaanitakse kaunistada ka tunneleid ja alajaamu

Nõmme linnaosa vanem Grete Šillis ütles, et avalik ruum võiks meile peale heakorrastatud pargi- ja haljasalade ning uuendatud pinkide-prügikastide pakkuda ka häid emotsioone ning tavapärased igavad hallid seinad hoopis kunstielamusi.

“Nii tekkiski koostöös kunstnikega mõte luua Pääsküla noortekeskuse fassaadile supergraafiline disain, mis ühelt poolt tekitaks positiivset emotsiooni inimestes, kes siit mööda käivad, aga samas annaks aimu sellest, mis nende seinte vahel toimub,” selgitas Šillis pilkupüüdva seinamaali tagamaid.

Pääsküla noortekeskuses asub Tallinna ainus sise-skeitpark ning iseloomulikud loomad seinte peal annavad aimdust sellest, kes Nõmmel elavad ning samas väljendavad seda, mis skeitpargis teha saab: “Et siin saab nii BMX-iga sõita kui ka rulatada ja vaba aega veeta,” ütles linnaosavanem.

Šillis lisas, et Nõmmel on plaanis avalikku ruumi kaunistada kunstiga ka edaspidi: “Kindlasti soovime võtta tähelepanu alla meie tunnelid ja alajaamad. Miks need ei võiks olla rikastatud kunstiga, mis ühelt poolt väljendab Nõmme rohelust, aga teisalt pakuks meile rõõmu?”

Seinalt leiab ka loome lennukuse sõnumi

Kunstnikud Hanni ja Agar ütlesid, et seinamaali idee tuligi sellest, et see pidi väljendama nii hoone sees toimuvat kui ka Nõmmele omast loodust.

“Kõiki neid samasid loomi, kes siin pildi peal – siili, jänest ja oravat on võimalik Nõmme peal ringi jooksmas näha, sest Nõmme on nagu Tallinnas asuv väike looduspark. Ja siin majas saavad noored teha kunsti, aga samas õppida ka igasuguseid trikke rataste, tõukerataste ja ruladega,” sõnas ta, et nemad viisid need kaks asja kunstis kokku.

“Need värvid ja lendlevad värvitükid aga iseloomustavad loome lennukust – kõik need emotsioonid lendavad nagu üle seina laiali,” selgitas ta maalil oleva idee lahti.

Agar lisas, et kui maalimise protsess ise kestis viis päeva, algab kõik varem, digitaalsest kavandist. “Kõigepealt teeme foto ja hakkama seda siis digitaalselt maalima, et kogu plaan oleks selge – vaatame värvid ja kalkuleerimine, millisel etapil mida teeme,” selgitas ta, et kohale tulles on nii juba teada, millises järjekorras mida tehakse.

“Homme läheme ühte lasteaeda tegema ja viimati valmis meil Ülemiste linnakus üks suur ükssarvik… Ja Kehra linnas maalisime raudtee äärde suure rongi,” rääkis ta viimase aja tegemistest. 

“Sügisel olemegi teinud septembrist alates suuri õuemaale ja Eestis ikka jagub neid,” sõnas ta, et Eestis on nende loomingut näha juba üsna palju.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.