"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Pensionid tõusevad kevadest 16 euro võrra (0)
08. detsember 2020
Mats Õun

Riigikogu võttis teisipäeval vastu seaduse, mis suurendab riikliku esimese samba pensioni baasosa 16 ja rahvapensioni määra 30 euro võrra. Muudatus hakkab ketima tuleva aasta 1. aprillist.

Valitsuse algatatud riikliku pensionikindlustuse seaduse ja teiste seaduste muutmise seadus suurendab riikliku esimese samba pensioni baasosa alates tuleva aasta 1. aprillist täiendavalt 16 euro võrra, edastas riigikogu pressiesindaja.

Pensionitõus puudutab ligikaudu 320 000 inimest. Suureneb ka pensionilisa laste kasvatamise eest. See puudutab ligikaudu 203 000 inimest. Näiteks saab kahe lapsega pensionär pensionilisa 7,104 eurot. Rahvapensioni määr suureneb eelnõuga 30 euro võrra. See puudutab veidi enam kui 3000 inimest.

Seaduse poolt hääletas 88 saadikut, vastu oli üks riigikogu liige.

Seadusega määratakse ka ajavahemikud, mille jooksul arvestatud kindlustusosakute summast lähtutakse kindlustusosa ja ühendosa suuruse arvutamisel. Võrdsustatakse selliste vanaduspensionäride vanaduspensioni arvutamise aluseid, kellel puuduvad välismaal töötamise tõttu Eestis isikustatud sotsiaalmaksu andmed. Eestis tööle asudes tuleks vanaduspension ümber arvutada ja see võib väheneda.

Edaspidi jätkatakse vanaduspensioni maksmist sellisel juhul endises suuruses. Samuti saab Sotsiaalkindlustusamet seaduse järgi täiendada pensionikalkulaatorit teise pensionisamba andmetega, millele tal senise õiguse kohaselt ligipääsu ei ole olnud. Edaspidi saab isik enda kohta pensionikontole kantud ja sellega seotud andmete kohta rohkem infot.

Seaduse poolt hääletas 88 saadikut, vastu oli üks Riigikogu liige.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.