"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Uuring: töötajad soovivad teenida keskmiselt 1680 eurot kätte (0)
08. detsember 2020
Ilja Matusihis/ Foto on illustreeriv

"Töötajate ja tööotsijate palgasoove mõjutab suuresti praegune tööturu olukord, kus tööta on jäänud mitmed teenindusvaldkonna töötajad ja ka lihttöölised," ütles Palgainfo Agentuuri juht Kadri Seeder.

Palgainfo Agentuuri ja tööportaali CVKeskus.ee tööturu-uuringust selgub, et töötajad sooviksid teenida oma praegusel ametikohal keskmiselt 1680 eurot kätte, mida on 61 eurot enam kui möödunud sügisel, vahendas BNS. 

Töötajate keskmine palgaootus on kevadisest langusest taastunud ning eelmise sügisega võrreldes 3,7 protsenti tõusnud. Kevadega võrreldes on aga palgaootus kasvanud tervelt 10,2 protsenti ehk 156 eurot, teatas Palgainfo Agentuur.

Palgaootused on uuringu kohaselt tööle kandideerimisel tööhõive staatusest lähtuvalt erinevad – kui tööga hõivatud soovivad töökoha vahetamisel teenida keskmiselt 1743 eurot kätte, siis hetkel mittetöötavatele vastajatele piisab keskmiselt 1223 eurost.

“Töötajate ja tööotsijate palgasoove mõjutab suuresti praegune tööturu olukord, kus tööta on jäänud mitmed teenindusvaldkonna töötajad ja ka lihttöölised, kel võib olla keeruline uut töökohta leida ning see mõjutab ka palgaootusi,” ütles Seeder.

Seeder nentis siiski, et uuringu järgi on ka mittetöötavate inimeste keskmine palgaootus eelmise sügisega võrreldes veidi tõusnud.

“Ka tööandjate palgapakkumised töökuulutustel näitavad kasvu vaatamata keerulisele olukorrale tööturul,” kommenteeris CVKeskus.ee turundusjuht Henry Auväärt, märkides, et tööportaalist ligikaudu 17 000 tööpakkumiselt kogutud andmete järgi on tööandjad tänavu töökuulutustel pakkunud keskmiselt 9–11 protsenti kõrgemat töötasu kui möödunud aastal samal ajal. 

Auväärt lisas, et palgapakkumiste kasvu vedasid tänavu suuresti tööpakkumised, kus otsiti oma meeskondadesse keskastme- ja valdkonnajuhte ning tipp- või keskastmespetsialiste.

“Samas abitöötajatele pakutav töötasu püsis praktiliselt muutumatuna ja kasv jäi tagasihoidlikuks ka oskustööliste ning kutsetöötajate tööpakkumistel, samuti teenindussektoris,” nentis turundusjuht.

Palgainfo Agentuur ja tööportaal CVKeskus.ee korraldavad kaks korda aastas töötajate ja tööotsijate küsitlusi, millega uuritakse tööturukäitumist, palkade ja palgaootuste muutusi. Sellel sügisel uuritakse lähemalt töökoha korraldust ja kaugtööd, soodustuste kasutamist ning ootusi tööandjatele.

Küsitluse tulemuste väljavõtted on tehtud 7. detsembri seisuga, mil küsitlusele oli vastanud 8636 töötajat ja tööotsijat.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.