"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Küsitlus: Keskerakond on populaarseim partei (0)
11. detsember 2020
Albert Truuväärt

Kui homme toimuksid riigikogu valimised, annaks Keskerakonnale hääle 25 protsenti valijatest. See on Keskerakonna jaoks üsna aasta keskmine näitaja, sest partei toetus on kõikunud aasta jooksul vahemikus 22-27 protsenti.

Kui Norstat Eesti AS-i iganädalased küsitlused annavad kindla liidripositsiooni Reformierakonnale, siis ERR-i tellitud Turu-uuringute AS-i küsitlus seab liidriks hoopis Keskerakonna, vahendas BNS.

Kui homme toimuksid riigikogu valimised, annaks Keskerakonnale hääle 25 protsenti valijatest. See on Keskerakonna jaoks üsna aasta keskmine näitaja, sest partei toetus on kõikunud aasta jooksul vahemikus 22-27 protsenti.

Reformierakonda toetas detsembris 21 protsenti valijatest ja see on Turu-uuringute küsitluses erakonnale aasta ja kogu viimaste valimiste  järgse aja madalaim näitaja. Juunis oli Reformierakonna toetus aasta kõrgeimal tasemel ehk 33 protsenti.

Viimastel riigikogu valimistel 4,4 protsenti toetust kogunud ja parlamendi ukse taha jäänud Eesti 200 toetus kerkis seevastu detsembris Turu-uuringute küsitluses juba 20 protsendile. Eesti 200 toetus on jõuliselt kasvanud just aasta kahel viimasel kuul – veel oktoobris oli nende toetus seitse protsenti.

Selle tulemusega edestas Eesti 200 ka kindlalt Eesti Konservatiivset Rahvaerakonda (EKRE), kelle toetus oli detsembris 14 protsenti. See on EKRE-le aasta madalaim näitaja ja kehvim tulemus ka alates riigikogu valimistest, kus partei kogus 17,8 protsenti toetust.

Ülejäänud erakondade toetusreitingud on võrreldes novembriga püsinud muutumatuna. Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda toetas detsembris üheksa protsenti ning Isamaad viis protsenti valijatest.

Väikeparteide toetus jäi allapoole valimiskünnist – Eestimaa Rohelisi toetas kolm protsenti, Eesti Tulevikuerakonda üks protsent ning muid erakondi alla ühe protsendi valimiseelistust omavatest täisealistest Eesti kodanikest. Küsitletutest kaks protsenti annaks oma hääle üksikkandidaadile.

Kolme koalitsioonierakonna kogutoetus oli detsembris 44 protsenti ja kahel opositsiooniparteil 30 protsenti. Novembris olid vastavad näitajad 45 protsenti ja 33 protsenti. Parlamendiväliste parteide kogutoetus oli valimiste järgse aja kõrgeim ehk 24 protsenti.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.