"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Urmas Viilmaa: erinevalt spordist ja meelelahutusest on usuvabadus universaalne inimõigus (0)
11. detsember 2020
Mats Õun

"Vastavalt Eesti Vabariigi põhiseaduse paragarahv 40 võib usuvabadust piirata ainult siis, kui see kahjustab avalikku korda, tervist või kõlblust. Hetkel ei saa otseselt väita, et selline olukord oleks tekkinud," leidis Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku (EELK) peapiiskop Urmas Viilma.

Tema hinnangul on usuvabaduse kui ühe universaalse inimõiguse tagamisest Eestis avalikkuses vähe räägitud. “Minister Tanel Kiik siiski nimetas seda oma intervjuus kolmapäevases Aktuaalse Kaamera uudistesaates,” ütles Viilma, kelle sõnul tuleb usuvabadus tagada kõikidele Eestis tegutsevatele usulistele ühendustele ja kirikutele. “Sealhulgas juutidele, kes tähistavad just neil päevil Hanuka püha või ka maausulised, kelle jaoks on oluline talvine pööripäev.”

Kuigi tavainimesele võib tunduda meelelahutus ja sport väga sarnane usulise tegevusega, ei ole Viilma kinnitusel siiski tegemist nimetatud tegevuste puhul universaalsete inimõigustega.

Eesti nagu ka muu maailma praktika erinevate suuremate ja lokaalsemate kriiside puhul kinnitab Viilma sõnul seda, et inimesed tulevad kriiside ajal kirikutesse. “Ka koroonapandeemia on tekitanud ühiskonnas palju depressiooni. Kõik psühholoogid, psühhiaatrid, hingehoidjad ja vaimulikud võivad seda kinnitada. Kirik on endiselt see koht, kuhu inimesed tulevad ennast vaimselt laadima ja Jumalaga palves kõnelema,” rääkis peapiiskop.

Kirikute avatud hoidmine on tema hinnangul vaimse tervise jaoks väga oluline väga paljude inimeste jaoks. “Samas tean, et kõik kirikud teevad omalt poolt ka kõik selleks, et viiruse levikut takistada,” lubas Viilma.

Valitsus kiitis neljapäeval heaks uued koroonapiirangud, mis hakkavad kehtima Ida-Virumaal 12. detsembrist ja kogu Eestis 14. detsembrist. Ida-Virumaal suletakse alates 12. detsembrist kolmeks nädalaks kõik meelelahutusasutused ja peatatakse vaba aja tegevused, samuti avalikud üritused, kinod, teatrid, kontserdikohad, muuseumid ja näitusasutused, toitlustuskohad, spordiklubid, ujulad, spaad ja majutusteenuse pakkujad. Üle kogu Eesti on alates 14. detsembrist on suletud kõik õppeasutused.

Igapäevast tööd saavad jätkata kirikud ja teised usuliste talituste toimumiskohad, kui järgitakse 50 protsendi täituvuse nõuet, 2+2 reeglit, maskikandmise kohustust ja desinfitseerimisvahendite kasutamist.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.