"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Valitsus kiitis heaks põhjalikult uuendatud side seadusandluse (1)
11. detsember 2020
Scanpix

"Kiire ja tulevikukindel internetiühendus on täna olulisem kui kunagi varem ja seda kõikjal Eestis. Üha rohkem andmeid liigub läbi sidevõrkude," sõnas väliskaubandus- ja infotehnoloogiaminister Raul Siem. 

Valitsus kiitis eile heaks elektroonilise side seaduse (ESS), ehitusseadustiku ja riigilõivuseaduse muutmise seaduse eelnõu, millega võetakse Eesti õigusruumi üle Euroopa Liidu uus sidekoodeks. Eelnõuga ühtlustatakse erinevatele sideteenustele kehtivaid nõudeid ning soodustatakse uute sidevõrkude ehitamist.

“Sidevaldkond on viimaste aastakümnetega teinud kiire arengu ja täna on sidesektor üks olulisemaid digiühiskonna ja -majanduse võimaldajaid. Edasi on arenenud sidevõrgud ja nende läbilaskevõime ning muutunud on ka tarbijate käitumisharjumused ja tavapäraste sideteenuste, nagu telefoni- ja mobiiltelefoniteenus, asemel kasutatakse üha enam andmesidel põhinevaid uusi teenuseid,” rääkis Siem. 

Kiire ja tulevikukindel internetiühendus

Eelnõuga soodustatakse väga suure läbilaskevõimega sidevõrkude ehitamist. “Kiire ja tulevikukindel internetiühendus on täna olulisem kui kunagi varem ja seda kõikjal Eestis. Üha rohkem andmeid liigub läbi sidevõrkude ja 5G või 6G tulekuga kasvavad need mahud veelgi. Tulenevalt tehnoloogiast vajavad sellised võrgud suurel hulgal väikese levialaga juurdepääsupunkte ehk maste, mis tagaksid sidevõrgu kättesaadavuse ja katkematu leviala ning selleks on nüüd ka seadusraam edaspidi toetavam,” selgitas Siem. Ehituseadustiku muudatusega soodustatakse riigi või kohaliku omavalitsuse üksuse omandis või kasutuses olevatele ehitisele (nt avalikud ehitised, tänavalambid, valgusfoorid jne) sidevõrkude juurdepääsupunktide ehitamist. 

Eelnõuga laiendatakse sideteenuste mõistet ka andmesidel põhinevatele nn OTT-teenustele (Over-The-Top) nagu Skype, WhatsApp, Viber jt, et tagada sarnaste teenuste puhul samaväärne tarbija õiguste kaitse nagu traditsiooniliste sideteenuste puhul. Lisaks suurendatakse tarbijaõigusi, seda eelkõige sideteenuse lepingu lepingueelse teabe ja lepingu lühikokkuvõtte esitamise näol. Lepingueelse teabega antakse tarbijale võimalikult üksikasjalik ülevaade pakutavast sideteenusest, mis peaks ära hoidma arusaamatusi lepingus sätestatu ja reaalsuse vahel. Lepingu lühikokkuvõttega antakse tarbijale ülevaade kõige olulisematest punktidest sidelepingus – sideteenuse kirjeldus, tasu, lepingu tähtaeg, pikendamine, lõpetamine jne.

Eelnõust jäid välja sideandmete säilitamise kohustuse laiendamine ja ettemakstud kõnekaartide isikustamise ettepanekud. “Minu hinnangul on tegemist ebaproportsionaalsete meetmetega, mis riivavad liialt inimeste privaatsust. Privaatsuse kaitse digiühiskonnas on teema, millega peame üha rohkem tegelema, sest elu “kolib” iga päevaga aina rohkem küberruumi. Seeläbi suurenevad ka ohud – nii kuritegevus ise kui ka reaktsioon sellele, ehk isikuvabaduste piiramine,” selgitas Siem. 

Lisaks muudetakse eelnõuga riigilõivuseadust, millega korrastatakse sageduslubade ja numbriloa riigilõive. Need viiakse vastavusse sideturu arengu muutustega, sätestades uusi riigilõive ja tunnistades kehtetuks iganenud riigilõive.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

näh nüüd
11. dets. 2020 11:35
Jälle punn ees. Mul võrk valmis, et isikustatud kõnekaarte umbisikuliselt edasi parsada. Peotäis kulda ja tonnise ettemaksega kaart, palun.