"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
VIDEO! Lapsed ja kalamehed kipuvad õhukesele jääle (0)
11. detsember 2020

"Eriti tugev on see probleem Õismäe tiigi ääres, mille lähedal on koolid ja lasteaiad. Meie soov on see, et lapsevanemad ning koolid ja lasteaiad annaksid väga tugevalt edasi mõtte, et praegu pole jääl käimine turvaline," märkis Haabersti linnaosavanem Andre Hanimägi.

 

Päästeametile on viimase nädalaga laekunud kümneid teateid jääle läinud inimestest üle Tallinna. Päästjad panevad lapsevanematele ja koolidele südamele lapsi ohust teavitada.

Nädala jagu külmakraade on veekogudele juba esimese jääkihi tekitanud. Selgelt ei ole see veel piisavalt tugev, et inimest turvaliselt kanda. Siiski on Haaberstis tekkinud probleem laste ja kalameestega, kes juba jääle tikuvad.

“Haaberstis on kolm veekogu: Õismäe tiik, Harku järv ja meri. Tõepoolest praegu, mil on juba esimesed miinuskraadid ja jääd on veidi veele peale tulnud, on kohe näha, et seal on peal mitte ainult kalamehed, aga ka lapsed,” selgitas muret Haabersti linnaosavanem Andre Hanimägi. “Eriti tugev on see probleem Õismäe tiigi ääres, mille lähedal on koolid ja lasteaiad. Meie soov on see, et lapsevanemad ning koolid ja lasteaiad annaksid väga tugevalt edasi mõtte, et praegu pole jääl käimine turvaline.” .

Õismäele on mitu korda välja kutsutud ka päästjad, kes inimesi jää pealt ära kutsuvad. Päästeameti sõnul on probleem iga aastane ning õnnetusi läbi jää kukkumise näol juhtub iga varatalv ning kevade algus. Paari päeva jooksul on väljakutseid Tallinna veekogudele olnud juba kümneid.

“Jää paksus peab olema vähemalt 10 sentimeetrit,” pani südamele Lilleküla päästekomando rühmapealik Gert Teder. “Tegelikult on ka see häda, et inimestel ei ole jääpuure taskus, kui nad jääl käivad. Peaks ootama veel nädalapäevi, et oleks pikemalt miinuskraade õues ja jää läheks tugevaks. Jääle minekul ei tohiks olla tunda õõtsumist ega praksumist, hetkel Haabersti veekogudel 10 cm jääkihti pole.”

Lisaks lastele, kellel ehk ohutunne pole veel välja arenenud, käivad jääl ka kogenud kalamehed, kes oma teoga ka väiksematele halba eeskuju annavad. Jää kiht on hetkel veel liiga õhuke ning see võib kohati olla ka väga erineva paksusega. Üks vale samm võib viia traagiliste sündmusteni ning viimase nädala jooksul on üle Eesti läbi jää kukkunud juba 5 inimest.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.