"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Siseministeerium soovitab jumalateenistusi võimalusel veebist vaadata (0)
13. detsember 2020
Ilja Matusihis

Kuigi valitsus otsustas kirikuid nakkuse leviku olukorras mitte sulgeda, tuleks inimestel võimalusel piirduda jumalateenistustest veebi teel osa saamisega, soovitab siseministeerium.

Rahvastikuminister Riina Solman rõhutas, et kirikud ja teised usuliste talituste toimumiskohad saavad oma tegevust jätkata vaid siis, kui väga täpselt järgitakse valitsuse kehtestatud nõudeid viiruse leviku takistamiseks. Riskigruppi kuuluvad inimesed, aga ka kõik teised koguduse liikmed, võiks jälgida võimalusel kas oma või mõne teise koguduse teenistust veebiülekandes.

Jumalateenistustel ja teistel usulistel talitustel tuleb järgida ruumi maksimaalse 50-protsendilise täituvuse nõuet ja 2+2-reeglit. Maski kandmine teenistustel ja teistel usulistel talitustel on üle 12-aastastele inimestele kohustuslik, välja arvatud tervislikel põhjustel. Maski mittekandmine ei ole täiskasvanute puhul millegi muuga vabandatav. Vaimulikud peavad olema selles oma kogudustele eeskujuks.

Vaimulikel tuleb kindlasti kasutada maske ja teisi kaitsevahendeid – näiteks kummikindaid –, kui nad viivad läbi lähikontakti nõudvaid talitusi – näiteks armulauaveini ja oblaadi jagamine.

Siseministeeriumi sõnul ei ole aktsepteeritav, kui vaimulikud loovad õhkkonna, milles maski kandmist naeruvääristatakse või peetakse usunõrkuse väljenduseks.

Oluline on käte ja liturgiliste tarvikute desinfitseerimine. Ei tohi lubada ühise karika kasutamist armulauaveini jagamisel, samuti ühise armulaualusika kasutamist näiteks õigeusu traditsioonis.

Kirikus peab desinfitseerima asju, mida inimesed puudutavad, näiteks ikoonid ja ristid, aga ka laulu- või palveraamatud, mis on koguduse ühiskasutuses. Kirikud ja kogudused peavad viima miinimumini võimaluse, et erinevad inimesed ikoone ja riste füüsiliselt kas kätega või huultega puudutavad, või tuleb neid põhjalikult puhastada desovahendiga pärast igat kontakti.

Möödunud nädalal, kui politseiametnikud tegid kontrollkäike jumalateenistustele, tuvastati mitmes kirikus reeglite eiramist – kas ei täidetud maksimaalse ruumi täitumise või maskikandmise nõuet. Siseministeerium soovib, et ükski kogudusehoone ega kirik ei muutuks nakkuskoldeks ning terviseamet ei peaks seetõttu koguduse tegevusse sekkuma.

“Palume mõistvat suhtumist, kui teenistusi ja teisi usulisi talitusi külastavad ka sel pühapäeval või jõulude ajal politseiametnikud või terviseameti töötajad, et oma tööülesannete raames veenduda seatud reeglite järgmist,” märkis siseministeerium enda märgukirjas. “Jätame tänavusel advendi- ja jõuluajal ka oma sõbrad teistes kogudustes külastamata ja piirdume veebi teel suhtlemisega.”

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.