"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Eesti vajab uut toidupoliitikat (0)
14. detsember 2020
Svetlana Aleksejeva/ Foto on illustreeriv

Toidupank teatas, et koroonakriis on Eestis märkimisväärselt suurendanud toiduabi vajajate hulka.

Nii korraldas Toidupank möödunud nädalavahetusel 47 kaupluses üle Eesti toidukogumispäevad, et aidata toimetulekuraskustesse sattunud peresid. Selle taustal peaks uuesti keelde tuletama meeletut toiduraiskamist.

Meil pole Eestis selle kohta isegi täpsemaid andmeid. Viimane uuring Stockholmi Keskkonnainstituudi Tallinna Keskuselt (SEI) pärineb aastast 2014. Jättes kaupluseketid kõrvale, siis ainuüksi toidukohtades toodetakse 10 000 tonni toidujäätmeid, millest u 7000 tonni on toidukadu ehk raisatud toit. Eesti toitlustusasutused viskavad aastas ära umbes 2100 tonni valmistoitu. SEI uuringu järgi jääb bistroo tüüpi söögikohtades müümata lausa 40% valmistoitu.

Sellesama SEI nüüdseks vananenud uuringu järgi jääb poodides aastas müümata 12 000 tonni valmistoitu. Kauplusekettide praeguse poliitikaga võib igaüks tutvust teha: kõlblikkusaja piiril toitu raatsitakse müüa vaid umbes 30% allahindlusega. Ilmselgelt vajab Eesti uut toidupoliitikat.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.