"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
VIDEO: Tuukrid puhastavad Tondiraba tiike (0)
15. detsember 2020

Tondiraba pargi arendamise on täies jõus ja tööd käivad pargis igapäevaselt. Üheks projektiks on tiikide puhastamine prügist ning nende äärte korda tegemine, mis annaks nendele korrastatuma välimuse.

Tondiraba tiigid on väga eriilmelised. Ühes neist on vesi aastaringselt sees ning teistes hooajati. Sügavamas tiigis on isegi poolteist meetrit vett ning kohalikud on sinna tekitanud ka vettemineku kohad. Pargi arendusel tahetakse sealset elu mitte ainult säilitada, vaid ka rikastada.

“Ma arvan, et sama süsteem, mis oli ka Kadrioru Jaapani aia tiikide puhul ehk loodus tühja korterit ei oma,” ütles Kadrioru pargi juhataja Ain Järve. “Kui me täna võime öelda, et seal nagu polegi midagi, siis ma usun, et sinna tekivad üsna ruttu ka kalad, mida tuuakse marjana siitsamast merest, sinna tekivad kindlasti ka vesiämblikud ja kõikvõimalikud kahepaiksed.” 

Järve sõnul on pargi uuendamisel väga oluline säilitada naturaalset looduskeskkonda. Kuna Tondiraba tiike pole varem puhastatud on elustiku säilimise nimel vajalik ka prügi välja tuua, lisaks puhastatakse kallas ning tuuakse välja rannakontuurid. 

“Sellest tiigist ei leidnud me praktiliselt midagi,” näitas tööde juhataja Oleg Stoljerov sügavaima tiigi poole. “See ei olegi väga must, leidsime ainult vanade puude oksi. Kui aga süvendasime teist tiiki, siis sealt leidsime vana jalgratta, mobiiltelefoni, mängupüstoli, vanu lastevankreid, ehitus-ja olmejäätmeid. Inimesed on siin käinud ilmselt puhkamas. Kõik, mida ei tahetud kaasa võtta uputati tiiki. Seal oli prahti tõesti palju.” 

Pika karjääri jooksul on tuukrid näinud nii mõndagi. Uurisime mida põnevat on muudest Tallinna veekogudest välja toodud.

“Merel töötades leiame vanade laevade vrakke,” lisas Stoljerov. “Hiljuti töötasime Pirital, kus taastati kaid. Tuukrid leidsid sealt mootorratta. Täiskohana sellel alal töötavad tuukrid leiavad väga üllatavaid asju.”

Tondiraba park soovitakse avada järgmise, sügise alguseks. Sellest tuleb baltikumi suurim omalaadne park ning aktiivse vaba aja veetmise paik kõigile tallinlastele.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.