"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
TÜ rahvusvahelisest edust: see on sisuliste eesmärkide kõrvaltulemus (2)
17. detsember 2020
Scanpix/ Foto on illustreeriv

"Rahvusvahelistes edetabelites tõusmine pole kunagi ülikooli eraldiseisev eesmärk, vaid meie sisuliste eesmärkide kõrvaltulemus," ütles Tartu Ülikooli arendusprorektor Erik Puura.

Värskes Ida-Euroopa ja Kesk-Aasia ülikoolide edetabelis kõrgele teisele kohale kerkinud Tartu Ülikool (TÜ) kinnitab, et rahvusvaheline edu pole olnud eesmärk omaette, vaid sisuliste eesmärkide kõrvaltulemus. 

Edetabelit koostav rahvusvaheline konsultatsioonifirma Quacquarelli Symonds (QS) reastab Ida-Euroopa ja Kesk-Aasia regiooni parimaid ülikoole alates 2014. aastast. Esimesel kohal on algusest peale püsinud M. V. Lomonossovi nimeline Moskva Riiklik Ülikool. Tartu Ülikool on edetabeli eesotsas olnud kõigil aastatel, kuid tänavune teine koht on seni kõrgeim. 

“Rahvusvahelistes edetabelites tõusmine pole kunagi ülikooli eraldiseisev eesmärk, vaid meie sisuliste eesmärkide kõrvaltulemus,” ütles Puura. “Seejuures oleme näiteks Tartu Ülikooli uues arengukavas seadnud nii eesmärke, mis parandavad ülikooli positsiooni, kui ka selliseid, mis edetabelites tõusmisele sugugi kaasa ei aita. Ometi on selliseid hinnanguid meeldiv lugeda. See annab tunnistust, et Tartu Ülikool on oma kõrgetasemelise tegevusega rahvusvaheliselt silmapaistev,” lisas ta.

Kolmandale kohale paigutus Peterburi Riiklik Ülikool. Eesti ülikoolidest on lisaks Tartu Ülikoolile edetabelis ka Tallinna Tehnikaülikool, kes on võrreldes eelmise aastaga langenud 22. kohalt 31. kohale, ja Tallinna Ülikool, kes säilitas 400 ülikooli konkurentsis 71. koha.

Edetabelis on esindatud 30 riigi ülikoolid. Esikümnesse mahuvad lisaks Eestile ja Venemaale vaid Tšehhi ning Poola ülikoolid. Ülejäänud Baltikumist oli parim 20. kohale paigutunud Vilniuse Ülikool.

Paremusjärjestuse koostamisel arvestab QS kümmet näitajat: nendeks on ülikooli maine akadeemilistes ringkondades 30 protsendiga ja tööandjate seas 20 protsendiga, üliõpilaste-akadeemiliste töötajate suhtarv 10 protsendiga, publikatsioonide arv ühe akadeemilise töötaja kohta 10 protsendiga, viitamiste arv ühe publikatsiooni kohta viie protsendiga, välistöötajate ja -üliõpilaste osakaal kumbki 2,5 protsendiga, doktorikraadiga akadeemiliste töötajate osakaal viie protsendiga, ülikooli nähtavus veebis 10 protsendiga ja ülikooli teaduskontaktide rahvusvahelisus samuti 10 protsendig.

QS-i Ida-Euroopa ja Kesk-Aasia ülikoolide pingereaga saab tutvuda QS-i veebilehel. Juunikuus avalikustatud QS-i maailma ülikoolide tänavuses pingereas paikneb Tartu Ülikool rekordkõrgel 285. kohal.

Kommentaarid (2)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Sacha Baron Cohen
17. dets. 2020 12:23
Karapapah või karakirgiiz või karakalpak ikkagi aziajevropeejets vast rahvusasjade rahvakomissar klaarib või siis veel parem Sacha Baron Cohen.
aziajevropeejets
17. dets. 2020 09:36
Vast oleks aeg puhtas vene keeles pikalt saata kõik consultingu keskasiaadid ja jevropeejetjetsid õppigu lugema ja kirjutama Suures Õunas häälitse fuck.