"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
UUED KOMBED: Jõuluvanad tulevad sel aastal teisiti (2)
19. detsember 2020
Ilja Matusihis

“Jõuluvana võiks sel aastal koti ukse taha jätta, aga ruumi sisenedes peab olema mask. Kuidas habemega maski kanda, on olnud küsimus ka habemetega meesterahvastele. Mask ei kipu habeme peale mahtuma, siis on vaja jõuluvanal lasta disainida endale sobiv mask,” ütles Tallinna linnavalitsust nõustav Ester Öpik.

Linnavalitsuses koroonaviiruse epidemioloogiliste ennetusmeetmete väljatöötamise ja nende rakendamise koordinaatorina tööle asunud Öpiku sõnul on maski puhul oluline, et see läheks lõua alla ning isoleeriks kõik hingamisteed. Jõuluvanad ja nende abilised võiksid leida nutikaid lahendusi, kuidas seda probleemi lahendada.

Öpik pakkus välja, et maskil peab siis olema mingisugune habemekott või midagi taolist. “Kui maski ei õnnestu korralikult panna, siis oleks ka visiir võimalus, aga jõuluvanal tuleks kindlasti hoida pereliikmetega distantsi,” lisas Öpik.

Tavapärased jõuluvana põlvel istumised peab sel aastal paraku ära jätma. Kuna lastel on kombeks vahel jõuluvanadele ka laulda, siis võiksid Öpiku sõnul pereliikmed jõuluvana külaskäigu ajaks samuti maskid ette panna.

“Teame täna, et laulmine ja kõva häälega rääkimine on võimendatult väljahingamine ja kui keegi on enda teadmata haige või nakkusohtlik, siis pritsmed õhus liiguvad ning võivad jõuda jõuluvanani,” ütles Öpik ja lias, et kõik reeglid nagu maski ja visiiri kandmine ning vahemaa hoidmine kehtivad ka jõuluvanade külaskäikude ajal.

Mõistlik on kohtuda õues

Enamik lasteaedu on sel aastal korraldanud jõuluüritused õues. “Lasteaedades on ka oma hoov olemas ja lapsed käivad nii kui nii õues, seega soovitan 100% kõikidel lasteaedadel jõuluvanaga kohtumised õues teha. Piisabki sellest, et jõuluvana enda teadmata toob nakkuse või jõuluvana saab lastelt või lasteaia töötajatel ja siis liigub see juba järgmisesse kohta. Arvestades seda, et jõuluvana käib ka väga paljude juures asutusest asutusse ja pere juurest pere juurde. Seda riski ei ole mõtet võtta,” ütles Öpik.

Öpiku sõnul on lapsi, kes mingil põhjusel ei saagi õue minna, kuid soovitakse, et jõuluvana siiski külla tuleks. Sellistel juhtudel on tema sõnul tuppa tulemine võib-olla asjakohane, kuid oluline on ikkagi kõiki nakkusohutuse reegleid järgida.

Samas võiksid ka aedadega kodudes elavad pered kaaluda kohtumist õues. “Tasub alternatiivseid võimalusi kasutada. Näiteks teha jõuluvanaga kohtumine aias mõne kuuse all. Võib-olla ka selline variant, et jõuluvana tuleb, annab koti üle, aga seekord tuppa sisse ei tulegi. Sel juhul saavad lapsed emotsiooni ikkagi kätte ning näevad jõuluvana,” lisas Öpik.

Jõuluvana Juhan: jõulud ja kingid ära ei jää

Jõuluvana Juhani sõnul ta laste külastamist ära ei jäta, kuigi on ka neid perekondi, kellega sel aastal näost näkku ei kohtuta. “Kahtlemata on teistmoodi. Mul on kaks perekonda haigeks jäänud, kelle juurde ma sel aastal minna ei saa. Selle võrra on aga tulnud uusi peresid juurde,” ütles ta.

Koolides käimine jääb seekord ära, küll aga võivad mõned hariduslike erivajadustega laste koolid siiski jõuluvana suure rõõmuga oodata. “Lasteaedades on nüüd kõik peod õues. Sellised korralduslikud muudatused on tulnud sellega kaasa jah. Jõuluvanad kasutavad nüüd visiiri,” ütles jõuluvana.

Jõuluvana Juhan habemele sobivat maski leidnud ei ole, kuid visiir, distantsi hoidmine ja usaldus peredega ning haigestumisest teada andmine aitavad tema sõnul nakatumisohtu vähendada.

Jõuluvana tõdes natukene kurvameelselt, et tänavu Tallinnas toimuma pidanud Eestimaa jõuluvanade kongress toimus viiruseohu tõttu peamiselt virtuaalselt, kuid järgmisel aastal peaks see praeguste andmete kohaselt siiski täies mahus toimuma ning jõuluvanad saavad kohtuda ning muljeid vahetada.

Kommentaarid (2)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

iirlane
19. dets. 2020 20:21
Paganad ja druiidid tähistavad talvist päikeseseisu ja pööripäeva Inglismaal, Stonehenges. https://russian.rt.com/foto/343726-stounhendj-prazdnik-foto https://et.wikipedia.org/wiki/Stonehenge Osadel eestlastel algab 25. detsembril aasta 10234. See lähtub Billingeni katastroofist, kui Balti paisjärv murdis läbi Skandinaavia mägede ja maapind vabanes siin vee alt.
jõuluvanarock
19. dets. 2020 16:40
https://www.youtube.com/watch?v=nrb_r5fghwQ