"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Välisministeerium: uued reisipiirangud võivad tulla ootamatult, vältige reisimist (0)
21. detsember 2020
Mats Õun

"Palun vältige rahvusvahelist reisimist. Nagu see juhtum näitab, võivad piirangud tegelikkuses reaalajas ehk tundidega esile kerkida," rääkis välisminister Urmas Reinsalu, kelle sõnul võivad piirangud ootamatult tekkida ka teistes riikides peale Ühendkuningriigi.

Väliministri sõnul laekus nädalavahetusel valitsusele informatsioon, et Ühendkuningriigis levib uus koroonaviiruse multatsioon, mis praeguste andmete järgi on nakkavam kui senine. “Nagu terviseasutused Ühendkuningriigis on öelnud, ei ole see nii-öelda raskuse mõttes ohtlikum võrreldes seniste vormidega, kuid ta levib kiiremini,” selgitas Reinsalu.

Tema kinnitusel suheldi pühapäeval nii Ühendkuningriigi valitsuse esindajatega kui naaberriikide välisministritega ning otsustati peatada lennuühendus Ühendkuningriigiga. “Võimaliku viiruse ulatuslikuma leviku ohu tingimustes alustasid maailma riigid esimese ohutusabinõuna lennupiirangute peatamist. Täna hommikuks on Euroopa Liidu komisjoni informeerinud seitseteist Euroopa Liidu liikmesriiki, et nad on peatanud lennureisid Ühendkuningriigist,” rääkis Reinsalu.

Otsuseid tehakse naabritega konsulteerides

Mitmed ülejäänud riigid kasutavad tema sõnul teisi usaldusmeetmeid nagu täiendavad testimised või täiendavad kohustuslikud garantiid. Lisaks lennupiirangutele on mõned riigid, näiteks Prantsusmaa, kellel on tihedam muu transpordiühendus Ühendkuningriigiga, blokeerinud või peatanudd transpordi sisenemise sellelt suunalt.

“Meie otsus, milleni me jõudsime eile õhtuks, oli et praegu peatatakse selle aasta lõpuni lennud juriidilises tähenduses. Balti riikide vahel on ka ühine arusaam, et juhul kui meil tekib nüüd kiires korras täiendavat usaldusväärset teaduslikku informatsiooni, kuidas seda viiruse mutatsiooni ohutustada, siis loomulikult me käivitame uuesti lennud,” selgitas Reinsalu.

Kõige ohtlikum erinevate Euroopa-siseste reisipiirangute juures on välismonistri hinnangul see, et nad on koordineerimatud ja põhjustavad märkimisväärselt stressi inimestele. “Ettemääramatus on kõige keerulisem, nagu me mäletame ka kevadisest faasist.”

Välisministeerium soovitabki piirata rahvusvahelist reisimist üldiselt ja eriti Ühendkuningriigi suunal. “Palun ärge liikuge või katsuge liikumist edasi lükata seoses sellega, et liikumisvõimalused – ka need, mis veel eksisteerivad – võivad reaalajas muutuda. Ei saa välistada, et see informatsioon, mida me teame piirangute kohta kell kaks, võib-olla kell neli või kell viis on juba oluliselt ulatuslikum,” muretses Reindalu, kelle sõnul võivad inimesed järjest uute piirangute tekkides reisimisel kuskile lõksu jääda.

Praegu Ühendkuningriigis reisil 38 eestimaalast

Praegu tema kinnitusel Ühendkuningriik riigist lahkumisel inimestele takistusi ei tee, samuti on võimalik läbida transiidina enamikku Euroopa riike, teiste seas ka Leedut. Välisminister soovitas kõigil reisil viibivatel inimestel endast välisministeeriumile teada anda, et nendega oleks võimalik vajadusel kontakti saada ja neile värskemat infot edastada. Teadaolevalt viibib praegu lühiajaliselt Ühendkuningriigis reisil 38 eestimaalast.

Esmaspäeva hommikul Tallinnas maandunud Ryanairi lennu kohta lausus väliminister, et tegelikult ei oleks tohtinud see lend üldse õhku tõusta, kuid kui ta juba õhus oli, tuli lubada sel maanduda, sest ka ümberkaudesd lennuväljad ei võta vastu Ühendkuningriigist pärit lennukeid. “See oli inimlik otsus, siin alternatiiv ei olnudki. Ma saan aru, et siin pakutakse kõigile testimist, viiakse läbi ohutusmeetmed nende konkreetsete inimeste osas.”

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.