"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
FOTOD! Uuest äpist saab vaadata, milline hakkab välja nägema Putukaväil (0)
22. detsember 2020
Mats Õun

"Väga vahva, väga ilus graafika, tõeliselt atraktiivne ja ma arvan, et see meeldib ka minu lastele ja lastelastele. Noored inimesed on toredad ja selle lahenduse loomisega palju vaeva näinud," kiitis Põhja-Tallinna linnaosa vanem Peeter Järvelaid uut liitreaalsusäppi, mis võimaldab nutiseadmete omanikel linnaruumis liikudes Putukaväila tulevikuvisiooniga tutvuda.

Vaata galeriid (37)

Järvelaiu sõnul on äpp selline tore asi, mis võimaldab viia kokku ühelt poolt tehnoloogia ja teiselt poolt looduskeskkonna. “Nüüd need kaks asja viivad meid uuesti looduse juurde, saame selle äpi abil targemaks ja selle võrra nagu lootusele lähemalegi.”

Põhja-Tallinnas asuvast Putukaväilast saab mõnus jalutuspaik ja roheline koolitee näiteks Hiiu, Mustjõe ja Pelguranna asumi lastele. Sinna tulevad spordiväljakud ja mänguplatsid, pinkide ja laudadega istumisalad õuesõppe jaoks ning grillimiskohad ja piknikuplatsid.

Põhja-Tallinna linnaosa vanema sõnul on inimestel juba täna tulevase Putukaväila piirkonnas ringi jalutades äpi abiga võimalik näha, milline see kõrgepingeliinide alune maa tulevikus välja hakkab nägema. “Need pildid on väga kutsuvad ja nad näitavad seda arengut. Ja mina küll näen juba praegu neid arenguid väga ilusti, siin hakkab kiiresti arenema.”

Saadaval nii Androidile kui Iphonele

Äpi üks arendajatest Johanna Jõekalda on ise ka Putukaväila meeskonna liige ning tema sõnul kasutab meeskond piirkonna kavandamisel samasuguseid virtuaalseid tööriistu, mis nüüd nutiäpi Avalinn AR vahendusel kõigile huvilistele kättesaadavaks tehti. “Äpp töötati välja käesoleval suvel, et tutvustada Kino maastikuarhitektide poolt planeeritud Putukaväila lahendust. See on suunatud kõigile linnaruumi huvilistele, kes tahaksid siin kohapeal vahetult kogeda ja näha, mis siin tulevikus saama hakkab,” tutvustas Jõekalda.

Avalinn AR nime kandvat äppi on kõigil huvilistel võimalik alla laadida nii Google Play’st kui Apple App Store’st. “See äpp on osa Putukaväila planeerimistöö katsetustest, kus me vaatame, kuidas erinevaid innovaatilisi lahendusi kõige oskuslikumalt ära kasutada,” rääkis Jõekalda.

Kui äpp on nutiseadmesse laetud, tuleb see Jõekalda sõnul käivitada ja suunata seadme kaamera ühele neljast Putukaväila piirkonda tehtud seinamaalingust. “Kohapeal on nelja kohta teostatud sellised seinamaalingud, mis toimivad nii-öelda markeritena, et kui nendele oma nutiseade suunata, siis avaneb 3D-sisu, mis tutvustab Putukaväila ideestikku.”

Esimene tagasiside äpile on Jõekalda kinnitusel olnud väga positiivne. “Inimesed on väga nautinud, et inimesed saavad oma kehaga tunnetada neid distantse ja kogeda, kus tulevikus need kõige olulisemad sõlmpunktid on.”

Võib kasutusele tulla ka mujal linnas

Arvestades, et tulemas on pikad pühad ning teisalt otsivad nii koolid kui lasteaiad võimalusi vabas õhus huvitavalt aega veeta, prognoosis Jõekalda, et äpi vastu võib huvi üsna suur olla. “Arvestades koolide ja lasteaedade hulka ümbruskonnas, siis ma loodan küll, et paljud saavad selle äpi najal piirkonna tulevikust parema ettekujutuse.”

Kui esialgu käivitub äpp neljas kohas Putukaväila trassil, siis tulevikus võib neid kohti olla palju rohkem. “Plaane tõepoolest on. Ka Putukaväila trass on ju hästi pikk – Kopli kaubajaamast kuni Hiiuni välja – siis võimalusi on. Aga see äpp ei pea jääma sugugi ainult Putukaväila projekti piiresse, selle võib kasutusele võtta ka mujal linnas tulevaste planeeringute tutvustamiseks,” rääkis Jõekalda.

Eesti esimene linnaplaneerimist ja liitreaalsust ühendav äpp Avalinn AR tutvustab Putukaväila tulevikuvisiooni Põhja-Tallinnas. Äpp töötati välja Tallinna Linnaplaneerimise Ameti hallatava Augmented Urbans projekti raames, mida rahastab Euroopa Liidu Kesk-Läänemere programm 2018–2020. Äpi idee ja tehnilise lahenduse arendasid välja Johanna Jõekalda ja Teele Jürivete, tööd konsulteeris Artur Staškevitš.

* Putukaväila kohta leiab rohkem infot Tallinna veebilehelt www.tallinn.ee/putukas ja www.putukavail.ee

* Äpi saab alla laadida Google Play’st (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.TallinnaLinnakantselei.AvaLinnAR) või App Store’st (https://apps.apple.com/tt/app/avalinn-ar/id1533767816)

 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.