"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
VIDEO! Üllar Lanno: tervishoiu hädaolukord on kulminatsioonis, haiglad vajuvad kreeni (1)
24. detsember 2020
Albert Truuväärt

"Tervishoiu hädaolukord on jõudnud kulminatsiooni. Arstide ja õdede nakatumine viib üha rohkem haiglaid kreeni ja tõenäoliselt on vaja tulevikus otsa vaadata sellele, kas plaaniline haiglaravi saab üldse jätkuda," ütles Terviseameti juht Üllar Lanno. Kõige kiiremalt tõuseb Lanno sõnul nakatumine Tallinnas ning ligi kolmandikul juhtudest ei ole teada, kust inimesed on viiruse külge saanud.

Lanno sõnul on nakatunute numbrid märkimisväärsed, aga oluline on üldine seis riigis ning hädaolukord tervishoius. “Iga arsti ja õe asemele on vaja leida täpselt samasugune mitmete aastate kogemusega isik. Tõenäoliselt ei ole meil sellisel käitumisel varsti võimalik neid inimesi enam leida,” lisas Lanno.

Nakatumine jõuab tema sõnul järjest rohkem ka hoolekandeasutustesse. Nakatumine on hoogustunud ja kui varem on haiglatele leevendust pakkunud see, et haiglad on oma töötajate abiga suutnud tekitada lisaravipindasid, siis täna ei ole võimalust sadade kaupa kohti haiglatesse juurde tekitada.

“Kui ainuüksi Kohtla-Järve eelmise nädalavahtuse üle 100 patsiendiga nakatumiskolle haiglatesse ära tuua, siis Ida-Virumaa haigla oli täis, järgmine oleks olnud liikuda sama koguse patsientidega Tartu Ülikooli Kliinikumi. Meil ei ole täna seda võimekust, sest see tuleb mingisuguse täna toimiva tegevuse arvelt,” sõnas Lanno.

Kõige kiiremini tõuseb nakatumine Tallinnas

Kõige kiiremalt tõuseb Lanno sõnul nakatumine Tallinnas ning ligi kolmandikul juhtudest ei ole teada, kust inimesed viiruse külge saanud on. “Kui mõelda siit edasi, siis kolm nädalat tagasi oli meil haiglas pea kaks korda vähem patsiente ning ennustades siit kolm nädalat edasi siis vaadates kahekordset kasvukiirust selle aja jooksul, jõuame numbrini 700, mis on täna olemasolev kriitiline piir, mille jaoks oleme planeerinud voodikohad,” ütles Lanno.

Kui voodikohad saavad täis, siis on Lanno sõnul haiglatel võimalik osutada vaid erakorralist abi ning inimesed, kes peaksid peale traumat või operatsiooni saama kõige kõrgemal tasemel abi ei pruugi seda saada. “See on olukord, kuhu me jõuda ei taha,” sõnas Lanno.

Lanno sõnul on numbrid hirmuäratavad, sest Tallinnas ja pealinna ümbruses tekkis nädalaga juurde 1000 haiget, ühel haigel on keskmiselt viis lähikontaktset. “Liikudes viie tugande sammudega edasi, siis juba kolme nädala lõpuks jõuame täpselt sama suurte arvudeni kui on hetkel jälgimisel Terviseametis koo slähikontaktsetega. Need on hirmuäratavad ja mõtlemapanevad numbrid,” ütles Lanno.

10. detsembril toiminud meetmetepakett Ida-Virumaal on Lanno sõnul oma efekti andnud. “On hea meel öelda, et Sillamäe, mis oli Euroopa kõrgliiga nakatumisnäitajatega 1200 piiri läheduses on jõudnud hetkeni, et kasv on pidurdunud ja see on hea mark, mis näitab, et meetmed toimivad,” sõnas Lanno.

Tanel Kiik: meil on võimekus kõige nõudlikumate vaktsiinide jaoks

Sotsiaalminister Tanel Kiik kinnitas, et Eestil on võimekus vastu võtta ka kõige nõudlikumaid vaktsiine ja seda suurtes kogustes. Esimesed tarned, mis Eestisse jõuavad aga ei tule kuigi suured. “Praeguse seisuga on teadmine, et Phfizeri tarne peaks tulema 9750 doosi ja saabuma meie juurde jõulupühade ajal ja saab alustada vaktsineerimisega 27. Detsembril,” sõnas minister.

Esimesena vaktsineeritakse inimesi Ida-Virumaal, Tartus ja Tallinnas, mis on kõige kõrgema viiruselevikuga piirkonnad. Järk järgult laieneb vaktsineerimine ka mujale.

“2020. aasta lõpust kuni 2021. aasta märtsi lõpuni lubab Phfizer tarnida Eestile vajalikke vaktsiine 140 000 doosi ulatuses ehk 70 000 inimese vaktsineerimiseks. See katab ära kõik tervishoiutöötajad, hoolekandeasutuste elanikud ja töötajad ja saab alustada ka teiste riskirühmade vaktsineerimisega,” kinnitas Kiik.

Eile otsustas valitsus, et Eesti taotleb Phfizerilt täiendavalt veel 50 000 doosi, et oleks võimalik teha vajadusel ka teistkordne vaktsineerimine tervishoiutöötajatele ning uutele töötajatele, klientidele ja hoolekandeasutuste elanikele, kelle vaktsineerimisele tuleb samuti juba ette mõelda.

Järgmisena peaks saama müügiloa vaktsiinitootja Moderna. “Loodame et uuel aastal same tuua uusi positiivseid uudiseid vaktsiinirindelt ja selle võrra kasvab inimeste hulk, keda esimeses kvartalis vaktsineerida,” lisas minister.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Terviseametile!
24. dets. 2020 08:53
Jõulutervitused ja jõudu võitluses koroonaga!