"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Kersti Kaljulaid: vaidlusruumist on ära võetud arukas arutlemise ruum (4)
25. detsember 2020
Svetlana Aleksejeva

President Kersti Kaljulaid andis Kuku raadiole aastalõpuintervjuu, kus ta rääkis, mis oli tähtis möödunud aastal ning millega tuleb edasi elada uuel, olulisteks teemadeks on presidendi jaoks koroonapandeemia ja kliimamuutused, ent käsitlemata ei saa ka jätta poliitilist kultuuri.

President tunnustas, et siiani on Eesti koroonapandeemias üsna hästi hakkama saanud. Inimesed on end kokku võtnud ning järgivad teadlaste soovitusi kontaktide vähendamisel. “Praegu tundub olevat selline aeg, kus me tõesti-tõesti võitleme. Aga eks me kahe nädala pärast näeme, kas me ka võitsime,” sõnas Kaljulaid, vahendas Postimees.

Küll on talle aastaid muret teinud, et vaidlusruumist on tugeva polariseerumise tõttu ükskõik mis küsimuses arukas arutlemise ruum ära võetud, olgu jutuks siis Euroopa Liit või maskide kandmine. “Mõnikord tahaks südamest arutada mõnda negatiivset asjaolu Euroopa Liidu juures, kritiseerida mõnda otsust, aga saad aru, et see pannakse teise kõlakasti. Ning teine tuletis sellest võib olla, et oled Euroopa Liidu vastane.”

Kaljulaid võrdles, et sama juhtus õiguskantslerite Ülle Madise ja Allar Jõksiga, kui nood juhtisid tähelepanu küsimusele, kas maskide kohustuslikuks tegemine on Eesti seadusandluses üldse lubatud. “Kumbki neist pole maskivastane, aga nad sooviksid, et asjad oleks tehtud nii, nagu meie seadusruum ette näeb.”

Ta tõi välja, et kevadel hädaolukorraseaduse muutmise ajal pidas ta peaministriga samasisulise jutuajamise. “Sügisel tuleks kiiresti tehtud sammud ette võtta, viia läbi üks korralik inventuur ja siis korrastada seadusruum nii, et me edaspidi enam ei peaks improviseerima ja piiride peal balansseerima. Arusaadavatel põhjustel võib-olla ei ole seda jõutud teha, aga see kindlasti meil ees seisab. Kes siis ikkagi saab otsustada? Kas saab olla nii, et terviseamet saab otsustada kohalikku omavalitsust kõrvale jättes, nagu see praegu on. Või on see tegelikult ikkagi vale ja see meetod, et kohalik omavalitsus peab võtma vastutuse, oleks parem.”

Saatejuht Ulla Länts küsis, kas Kaljulaidi arvates on võimalik mõne aja pärast naasta samasugusesse maailma, mis oli enne kriisi algust. President mõtiskles, et tema hinnangul oleks see vale käitumine. “Me peame mõistma seda viirust kui esimest väga tõsist hoiatust inimkonnale, et see, mida me oma planeediga teeme, on halb. Loomadel ei ole metsas kohta, nad tulevad linna. Me elame vaesemaks jäänud ökosüsteemidega maailmas, kus ühtedel riikidel on tohutu eelis, teistel kaob see ära.”

Täna ei saa anda lubadusi, et järgmine sarnane mure meid ei taba, hoiatas president. Lisaks viiruste inimestele ülekandumistele ja kliimamuutustele on veel palju ohte, millega tuleb hakata rinda pistma. Koroonapandeemia näitab, kui ühendunud maailm on: ühest kohast alguse saanud probleem muutub kiiresti kõigi mureks, arutles Kaljulaid. Veel on meil viirusega siiski natuke kergemini läinud kui kevadel Itaalias, kus haiglates ei olnud kohti. Ennekõike oleme näinud majanduslikke probleeme.

Pandeemia näitas ka seda, kui kergekäeliselt ja kiirustades olid valitsused valmis senistest reeglitest üle astuma. Näiteks riigipiiride sulgemisel, kui tekkis mure kaubavoogude taastamisega. Kaljulaid argumenteeris, et kriisis on Euroopa Liit toiminud kohana, kus on kokkulepitud aeg, koht aeg ja reeglid, mis toovad riigijuhte kokku ühiseid otsuseid tegema ning neid ellu viima. “Kujutame ette, et meil poleks Euroopa Liitu olnud ning me oleks kontinendil püüdnud hoida mingisugust kauba ja inimeste vaba liikumist käigus. See oleks kindlasti olnud kordi hullem,” sõnas ta.

Kommentaarid (4)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

kersti, lahku Eestist
26. dets. 2020 10:20
Rahvas ei poolda Kerstit selle eest, et ta mõistis süütuse presumptsiooni eirates inimese hukka otse riigi parlamendi ees, samas aga andestas suuremeelselt tõelisele naisepeksjale, kes sai õiguse tema vastuvõttu lavastada."President" Kaljulaid on läbi aegade rääkinud ühiskonna sidususest, kui enamik tema samme on suunatud ühiskonna lõhestamisele – isegi ametisse astudes suutis ta solvata usklikke inimesi ja tekitada sel pinnal ühiskonnas vastuolud. Ühiskonda tabanud kriiside korral pole Kaljulaid isegi üritanud kedagi lepitada, vaid on asunud ühe kindla poliitilise jõu poolele. President Kaljulaid ei vea kuidagi välja neid ootusi, mis on ühiskonnal; seda lepitavat ja siduvat rolli, mis rahustaks rasketel aegadel; seda riigimehelikkust, mida oleks vaja sellisel positsioonil oleval inimesel.
Vaatleja
26. dets. 2020 10:09
Huvitav, et isegi president on hakanud puudust tundma millestki, millest iga mitte üksnes sõnades vaid ka tegelik demokraatia peaks õigupoolest algamagi ja mis meil on puudunud juba vaata, et pea paar aastakümmet.
institutsioonide tähtsusest
26. dets. 2020 06:27
Eestlastel on tubli maarahvana raske arusaada institutsioonide tähtsusest millele juhtis tähelepanu Konstantin Päts teadmiseks. Seega ei mingit Uljanoff-Leninit iga köögitüdruk...
tähelepanek
25. dets. 2020 19:16
Väga enesekriitiline pealkiri!