"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Ravimiamet: Eestisse saabunud vaktsiinil on tavapärased kõrvalmõjud (1)
26. detsember 2020
Mats Õun

Ravimiameti peadirektor Kristin Raudsepp ütles laupäevasel pressikonverentsil vaktsineerimise ettevalmistustest rääkides, et Eestisse saabunud koroonavaktsiin on tõhus, ent sellel võivad esineda ka kõrvalmõjud, mis on aga igati tavapärane nähtus. "Täna saabunud vaktsiin Comirnaty on oma ehituselt täiesti uudne mRNA-vaktsiin. Senised andmed uuringutest ja kasutuse andmed näitavad, et vaktsiinil on nii kaitsetoime kui ka tavapärased vaktsiinidele omased kõrvaltoimed," rääkis Raudsepp. 

“Kõige sagedamini võivad tekkida süstekoha reaktsioonid ehk valu, punetus, turse. Võib tekkida peavalu, liigesvalu, lihasvalu, palavik, külmavärinad, väsimus, halb enesetunne. Kõik need on üldjuhul kerged, mööduvad ja neid saab leevendada valu- ja palavikualandajatega – Ibuprofeniga, Paracetamoliga.”‘

“Nagu iga vaktsiini puhul, nii ka selle puhul võib tekkida allergilist reaktsiooni. Seetõttu on ka öeldud, et pärast süstimist on 15 minutit väga oluline jääda sinna kohale ja olla meditsiinipersonali valve all ja asutada ennast minekule alles pärast seda. See on vajalik selleks, kui peaks tekkima raske allergia. Kliinilistes uuringutest seda ei juhtunud, aga tavakasutuses olnuna on mõnel üksikul korral seda juhtunud. Nii et see on teada ja selleks tuleb valmis olla ja need, kes Eestis hakkavad vaktsineerimist läbi viima, teavad seda suurepäraselt ja neil on olemas ka võimalused, kuidas inimest aidata,” selgitas Raudsepp, kelle sõnul võib kindlalt väita, et vaktsiinist saadav kasu on oluliselt suurem kui haigusega kaasnevad võimalikud ohud.

“Juba vähem kui kahe nädala pärast on oodata järgmise vaktsiinitootja Moderna vaktsiini kohta hinnangut Euroopa Ravimiametist. Loodame selle saada 6. jaanuaril, aga müügiloa väljastamise kohta on küll kõigi ravimite puhul nii, et mingeid kindlaid lubadusi ei saa anda, enne kui hinnang on tehtud ja müügiluba on tõesti välja antud,” märkis Raudsepp. “Sealt edasi on vaktsiinide(le) hinnangute andmise kuupäevi veelkord tööplaanis üks jaanuaris, üks veebruaris ja enne suve veel vähemalt kaks tükki, nii et väga tõenäoliselt lähema poole aasta jooksul on meil kättesaadavad mitmed koroonavaktsiinid.”

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Vaatleja
27. dets. 2020 00:58
Igati huvitav jutt: täiesti uudse ehitusega vaktsiinil on täiesti tavapärased kõrvalmõjud!