"Kõik head või halvad asjad maailmas on kiiksuga inimeste tehtud."

Urmas Sõõrumaa, ärimees
Hiinas mõisteti vangi Wuhani koroonaepideemiast veebruaris teavitanud naine (3)
28. detsember 2020
Scanpix

Aasia uudisteagentuuri AFP andmetel mõisteti Hiinas neljaks aastaks vangi "rahvaajakirjanik" Zhang Zhan, kes teatas veebruaris avalikkusele koroonalevikust Wuhanis.

37-aastane Zhang informeeris Wuhanis levivast epideemiast muuhulgas sotsiaalmeedia otseülekannetes, mainides, et olukord on kaootiline. AFP sõnul oli kohtuistung Shanghais lühike ning Zhangi süüdistati kohtu poolt “riiu külvamises ning probleeme tekitanud provokatsioonis”, mis on Hiinas levinud süüdistus teisitimõtlejate vaigistamiseks.

“Zhang Zhan oli kohtuotsust kuuldes ilmega nagu oleks ta oma maa maha müünud,” ütles ajakirjanikele esmaspäeva hommikul pärast kohtuistungit üks tema esindajatest Ren Quanniu. Ka Zhangi ema oli kohal ning nuttis kibedalt, kui süüdimõistev otsus välja kuulutati.

Varemalt juristina töötanud Zhang reisis veebruaris Wuhanisse ning tema voogedastusi ja kirjatükke levivast koroonaepideemiast jagati sotsiaalmeedia kanalites nagu WheChat, Twitter ja Youtube massiliselt. Näiteks jagas ta videiod patsientidest, kes olid surutud haigla koridoridesse ning rääkis tagakiusamisest, kuidas koheldi neid, kes koroonaviirusest avalikkusele rääkisid.

Veebruaris kirjutas Zhang, et valitsus ei ole “andnud inimestele piisavalt infot ja linn on lihtsalt suletud”. Lisaks mainis ta, et see on märkimisväärne inimõiguste rikkumine.

See äratas ametiisikute tähelepanu. Mai keskel Zhangi postitused lõppesid ning ta ise kadus silmapiirilt. Hiljem selgus, et võimud olid ta kinni võtnud.

Siiani on Hiinas karistatud kaheksat inimest, kes viirusega seonduvaid muresid esile tõstsid. Zhangi kohtuistung oli esimene, millele järgnevad hiljem kolme teise isiku kohtuprotsessid. Hiina kohus ei ole sõltumatu institutsioon, õigussüsteem on valitseva kommunistliku partei kontrolli all.

Samal ajal on Hiina valitsus end õnnitlenud “erakordse” edu eest pandeemia kontrolli alla hoidmise eest Hiina siseselt.

Hiina üritas koroonaviirusega seonduvat maha vaikida, kui epideemia Wuhanis Hubei provintsis aasta eest levima hakkas. Sellest rääkis ühena esimestest mullu detsembri hakul Ameerika uudistekanal CNN. Hiljem reageeris Hiina riik viiruse levikule karmide liikumispiirangute ning ühiskonna sulgemisega ning viiruse levik on seal suuresti kontrolli alla saadud.

Zhang alustas juunis näljastreiki ja rahvusvahelise sõltumatu inimõiguslaste organisatsiooni Amnesty Internationali andmetel on teda toidetud sunniviisiliselt ninna asetatud vooliku kaudu. Naise tervisega seotud mured on viimasel ajal kasvanud. “Kui nad määravad mulle range karistuse, keeldun toidust ja jätkan näljastreiki kuni lõpuni,” oli Zhang advokaadi sõnul öelnud kohtuotsusele eelnenud nädalal. Ren märkis enne kohtuistungit, et Zhang arvab end vanglas surevat.

Mõne nädala pärast jõuab Hiinasse Maailma Terviseorganisatsiooni WHO ekspertide meeskond, et uurida koroonaviiruse algallikaid.

Allikad: Iltalehti, Helsingin Sanomat

Kommentaarid (3)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

no nii
28. dets. 2020 20:58
https://uueduudised.ee/uudis/maailm/kulahullu-luul-voi-tosine-jutt-soome-vasakpoolsete-tudengite-liider-tahab-kaotada-vanglad-ja-ehitada-ules-kuriteovaba-maailma/
Vaatleja
28. dets. 2020 11:35
Mõni selline "rahvaajakirjanik" vääriks meilgi ausalt öeldes kasvatuslikel eesmärkidel pokri pistmist.
julmalt, elajalikult
28. dets. 2020 10:33
Seltskonnale katku puhul käitumine äärmiselt julm, lausa elajalik kõigile teadmiseks. Ja ei mingit tädikest kõik nüüd lõõgastuma spaasse üheskoos üheshoos. Karantiin ja teat seltskond eraldi...Katkuaeg.