"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Lugeja küsib: Kas saaksime oma töötajatele korraldada koroona vastu vaktsineerimise? (13)
28. detsember 2020
Mats Õun

Lugeja küsib: Pühapäeval algas vaktsineerimine ning arutasime oma ettevõttes, et tahaksime pakkuda kõigile töötajatele võimalust see vaktsiin saada. Oleme alati gripi vastu vaktsineerimise võimalust pakkunud ning pea kõik meie töötajad on ka vaktsineerimas käinud. Kas saaksime oma töötajatele korraldada ka koroona vastu vaktsineerimise? Ettevõte tasuks selle eest ise.

Vastab Meeli Miidla-Vanatalu, Tööinspektsiooni peadirektori asetäitja: Vaktsiinid hakkavad Eestisse saabuma järk-järgult ning hetkel pole neid veel nii palju, et kõik saaksid vaktsineeritud. Seetõttu on koostatud vaktsineerimise plaan ja riskirühmade määratlus, kes esimesena vaktsineeritakse. COVID-19 vaktsineerimine on vabatahtlik ja 2021. aastal kõigile inimestele tasuta. Esmajärjekorras võimaldatakse vaktsineerimist tervishoiutöötajatele ning tervishoiuasutuste töötajatele, hooldekodude töötajatele ja elanikele ning üle 70-aastatele ja teatud diagnoosidega inimestele, kellel võib tervise tõttu olla COVID-19 haiguse kulg raskem. Niipea kui Eestisse jõuab piisavas koguses COVID-19 vaktsiine võimaldatakse vaktsineerimist ka teistele sihtrühmadele ja kogu elanikkonnale.

Töösuhte ja töökeskkonna vaates kehtib aga töökeskkonna bioloogilise ohuteguri määruse nõue, et tööandja peab konsulteerima töötervishoiuarstiga töötajate vaktsineerimise vajalikkuse ja sobivuse üle ning töötajate vaktsineerimine toimub tööandja kulul. Hetkel aga koroonavaktsiini tööandjad turult soetada ei saa ning samuti pole teada, mis ajast on see võimalik.

Vaktsineerimise plaani kohaselt on COVID-19 haiguse vastane vaktsineerimine Eestis kõigile tasuta 2021. aastal. Vaktsineerimine on vabatahtlik, kuid iga vaktsineerimine annab panuse viiruse leviku vähendamisse ja olukorra normaliseerumisse ning võimaldab kaitsta ka neid, kes erinevatel põhjustel end vaktsineerida ei saa. Seega soovitame töökollektiivis läbi arutada, et kui inimesi kutsutakse vaktsineerima, nad kindlasti kasutaksid seda võimalust.

COVID-19 vaktsiini ja töösuhete kohta saab lugeda Tööelu portaalist https://www.tooelu.ee/et/uudised/2552/kogu-info-siit-koroonaviirus-ja-tooelu ning siit https://www.vaktsineeri.ee/covid19

Kommentaarid (13)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

kööga
23. dets. 2022 20:03
Riigikohus jättis kaitseväe kassatsioonkaebuse menetlusse võtmata ning seega jõustus Tartu ringkonnakohtu 1. juuli otsus, mille järgi oli kaitseväe töötaja töölepingu lõpetamine vaktsineerimatuse tõttu tühine. https://www.err.ee/1608829420/kohus-tootaja-lepingu-lopetamine-vaktsineerimatuse-tottu-on-tuhine
teema laiendaja
27. juuni 2022 17:10
Tööandja võinuks vähe oodata ja saanuks töötervishoiuteenuse osutajalt vastuse samale küsimusele. h ttps://www.aripaev.ee/uudised/2022/06/24/juht-jollitas-mu-tisse-ja-kusis-mitu-last-mul-ikkagi-on Noored naised väitsid, et kui tööandja sai teada, et nendel on elukaaslane või nad on kihlatud, valisid nad teise kandidaadi. Fondijuhiks kandideerinud naine avastas töövestlusel, et tema eraelust äärmiselt huvitatud keskealise meesjuhi suurim hirm oli see, et naine võib kiiresti mehe leida ja lapse sünnitada.
katsetaja
14. dets. 2021 20:35
https://maaleht.delfi.ee/artikkel/95322017/kas-katsaeajal-tootaja-saab-paluda-end-tootervishoiuarstile-saata
maakas
8. okt. 2021 19:11
https://maaleht.delfi.ee/artikkel/94702973/kas-koroona-on-erand-ja-tootaja-peab-tooandjale-avaldama-oma-terviseandmeid
pole probleemi
23. dets. 2022 20:06
Tööandja võib saada infot töötaja terviseandmete kohta töötervishoiuarstilt, kui on püsileping ja tutvus loodud. Sama saab edastada ka kindlustuseandja, kellega on tööandja sõlminud töötaja tervisekindlustuse.
täiendaja
4. sept. 2021 17:23
https://arileht.delfi.ee/artikkel/94280781/ettevotjad-on-tagajalgadel-riik-kaitub-pohiseadusevastaselt-aga-lukkab-vastutuse-ettevotjate-kaela Täna soovib määrusandja panna tööandjale kohustuse koguda teavet ühe nakkushaiguse (COVID-19) kohta, kuid samas kasvõi näiteks TTOS §23 lg 6 kohaselt teatab töötervishoiuarst tööandjale vaid kutsehaigestumisest, jättes aga tööandjale kutsehaigestumise diagnoosi avaldamata. TTOS §23 lg 7 järgi tööst põhjustatud haigestumisest teatab töötervishoiuarst vaid Tööinspektsioonile! Kommenteeritava määruse 144 muutmise asemel on hoopis hädavajalik täiendada TTOS §23 lg 7 ja panna töötervishoiuarstile kohustus teavitada tööandjat ka tööst põhjustatud haigestumisest ja kutsehaiguse diagnoosist.
uus kaasus
18. aug. 2021 20:25
https://arileht.delfi.ee/artikkel/94344739/ekspert-toovaidluste-arv-hakkab-kasvama-praktikas-on-tunda-suurt-ootusarevust-seoses-kiirabi-kaasusega
lugeja
16. aug. 2021 20:23
https://tervis.postimees.ee/7316397/lugeja-kusib-kas-tooandja-peab-maksma-kiirtestimise-eest#_ga=2.96431583.292688028.1629137409-628055636.1613839435 Kes maksab kiirtesti eest? Millal tööandja ja millal töötaja.
testija
7. aug. 2021 18:31
https://www.err.ee/1608300687/tootaja-testimiskulud-peab-kandma-tooandja Kui tööandja nõuab töötajalt koroonaviiruse testimist, siis peab tööandja ise testi kulud katma, vahendas Õhtuleht sotsiaalministeeriumi seisukohta. Ministeeriumi esindaja täpsustas hiljem ERR-ile, et tööandja peab katma kõik tööohutusmeetmetega kaasnevad kulud nagu näiteks ka kiivri või töökinnaste muretsemine.
variant
2. aug. 2021 08:26
https://tervis.ohtuleht.ee/1040122/tallinnas-alustab-tood-vaktsineerimiskiirabi-regionaalhaiglas-saab-augustikuus-vaktsineerida-ka-ette-registreerimata Vaktsiinikiirabi on lahendus, kus vähemalt kümneliikmeline end COVID-19 vastu vaktsineerida soovivate inimeste grupp saab Tallinna piires kutsuda vaktsineerijad enda juurde kohale – on see siis töökoht, korteriühistu, spordiklubi, sõpruskond vms.
naaber
1. aug. 2021 16:07
https://eestinen.fi/2021/07/hea-teada-kas-soomes-saab-tooandja-kusida-infot-vaktsineerimise-kohta/ Huovila samas toob välja, et töötajal on õigus mitte vastata küsimusele vaktsineerimise kohta. Kui nakkuhaiguste seaduse kohaselt pole töökohal erikorraldust, mis kohustab vaktsineerima, siis ei pea vaktsineerimise kohta infot jagama.
andmekaitse
13. juuli 2021 14:34
https://www.aki.ee/et/uudised/koroona-vastu-voitlemisel-ei-tohiks-ununeda-meie-koigi-oigused-ja-vabadused Kui tööandjad vahendavad vaktsineerimisnimekirjade koostamist, siis on oluline märkida, et nad ei või mingil juhul koguda andmeid, kes ei soovi vaktsineerimist, sealhulgas nõuda neilt põhjuste esitamist. Vaktsineerimise üle otsustamine on iga isiku vaba valik. Seega saab koguda vaid nende andmeid, kes soovivad vaktsineerimist ja kui nimekirjad on edastatud, siis tuleb need kustutada. Ka maskikandmise kontrolli osas ei ole õigust koguda diagnoose, vaid oluline on arsti kinnitus, et isik ei saa tervislikel põhjustel maski kanda. Andmekaitse Inspektsioonile teadaolevalt on osad arstid vastavaid tõendeid inimeste palvel ka välja andnud. Teema on aktuaalne, kuna politsei võib hakata ka maskikandmisest hoidujaid trahvima. 12.03 saime PPA-lt info, et kehtiva valitsuse korralduse kohaselt arvestab politsei inimese selgitusega ja tõendit pole vaja. Seega saab tööandja arvestada isiku enda kinnitusega.
lisaja
28. mai 2021 19:36
https://www.err.ee/1608227080/ulle-madise-inimesi-rumalaks-pidada-on-nii-ebaeetiline-kui-ulbe Saan kooskõlas tööinspektsiooni selgitustega öelda: kui tööandja soovib, et kõik tema töötajad oleks vaktsineeritud pelgalt sellepärast, et ta ei taha neile võimaliku haigestumise või isolatsioonimineku korral otsida asendajaid ja nendele maksta ja siis veel maksta sellele, kes isolatsiooni läks – siis see ei ole vabaduse printsiibiga ilmselt ühitatav. Aga hoolekande- või tervishoiuasutuses… Inimene töötab kohas, kus tal tõenäoliselt ei ole võimalik kasutada nii jõulisi isikukaitsevahendid, mis tõesti seda viirust kinni hoiavad, aga tal võib olla kiire sekkumisvajadus, näiteks kunstlikku hingamist teha või enneaegse vastsündinuga toimetada või väga raske immuunpuudulikkusega inimest ravida. Seal on tõenäoliselt tervishoiuasutusel põhjendused [vaktsineerimise nõudmiseks] olemas.