"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
UURING: Eestis usaldatakse valitsust enam kui Lätis ja Leedus (1)
29. detsember 2020
Rene Suurkaev

Nii täidesaatva kui ka seadusandliku võimu institutsioonide puhul on usaldus kõige kõrgem Soomes, Eestis usaldab vastavaid institutsioone natuke üle poole vastajatest.

MTÜ Ühiskonnauuringute Instituudi tellimusel viidi 2020. aasta suvel Soomes, Eestis, Lätis ja Leedus läbi valijaskonna maailmavaatelisi positsioone kaardistav väärtushinnangute uuring. Enam kui 100 küsimusest koosnev uuring käsitles muude teemade seas ka usaldust erinevate institutsioonide vastu. Kui Soomes ja Eestis enamus vastanutest usaldab valitsust ja parlamenti, siis Lätis ja Leedus on kõige rohkem neid vastajaid, kellel usaldus vastavate institutsioonide vastu puudub. Uuringud viis läbi Norstat Eesti AS ning igas riigis küsitleti 1000 inimest.  

Kuigi 2020. aasta põhiteema on olnud konkurentsitult koroonaviirus, siis jääb Eesti-siseselt lõppevat aastat meenutama ka pingestunud poliitiline õhkkond. Aasta jooksul on olnud mitu valitsuskriisi, opositsiooni umbusaldushääletused valitsuse liikmete vastu ning terav vastuseis koalitsiooni ja opositsiooni vahel abielureferendumi teemal. Selle taustal tasub aga pöörata tähelepanu sellele, et enamus Eesti valijaskonnast usaldab valitsust ja parlamenti ning Läti ja Leeduga võrreldes on olukord selgelt parem.

Inimestelt küsiti erinevate institutsioonide kohta 4-palli skaalal, mil määral nad neid usaldavad. Valitsust usaldab Soomes 69%, Eestis 53%, Lätis 30% ja Leedus 41% vastajatest. Parlamenti usaldab Soomes 70% inimestest, Eestis 51%, Lätis 28% ning Leedus 24% vastajatest. Seega nii täidesaatva kui seadusandliku võimu institutsioonide puhul on usaldus kõige kõrgem Soomes, Eestis usaldab vastavaid institutsioone natuke üle poole vastajatest, kuid Lätis ja Leedus enamus vastajaid parlamenti ja valitsust ei usalda.  

Mil määral Te usaldate Valitsust?

 

Soome

Eesti

Läti

Leedu

Usaldan täiesti/Pigem usaldan

69%

53%

30%

41%

Pigem ei usalda/Üldse ei usalda

28%

41%

64%

53%

Ei oska öelda

3%

6%

6%

6%

 

Mil määral Te usaldate Parlamenti?

 

Soome

Eesti

Läti

Leedu

Usaldan täiesti/Pigem usaldan

70%

51%

28%

24%

Pigem ei usalda/Üldse ei usalda

27%

42%

65%

70%

Ei oska öelda

3%

7%

8%

6%

 

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

tramm Vanasadamast
29. dets. 2020 09:50
Lugupeetavad Lätit ja Leedut tegelt Eestiga samasse patta ei maksa panna vahe äärmiselt tõsise teeb ikka too tramm Vansadamast. Võimalus töötada ja osadel tegelt ka elada Soomes. Leedu ja Läti on tegelt kaotanud kolmandiku oma elanikkonnast reaalselt. Eestis võimalus liikuda Soome vahet tohutu väärtus tööränne igapäevane kohati.