"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Politsei: püsige aastavahetusel kodus oma pereringis (0)
30. detsember 2020
Mats Õun

"Olge oma perega kodus ja võtke aastavahetus kodus vastu - see oleks kõige mõistlikum ja vastutustundlikum käitumine inimeste poolt. Kui on suur kihk minna välja vaatama ilutulestikku kuskile, siis on mõistlik olla selles seltskonnas, kellega ka seal kodus olid, oma perekonnaga ja teiste seltskondadega mitte seguneda," soovitas Põhja prefekt Kristian Jaani.

Kuna Tallinn korralödab tänavu ühe suure ilutulestiku asemel mitu väiksemat, siis saab neid Jaani kinnitusel vaadata enamasti ka kodust lahkumata, oma aknast või rõdult. “Kuigi ilutulestikud toimuvad värskes õhus välisõhus, on minu kindel soovitus ka see, et paneme ikkagi maskid ette, kui me välja seda ilutulestiku läheme vaatama,” soovitas Jaani ja pani inimestele südamele, et peetaks ka peomeeleolus silmas iseenda ja teiste ohutust. “See kipub meil siin aastavahetuse perioodidel mõnikord ära ununema koosmõjus alkoholi tarbimisega.”

Tihe koostöö mupo ja turvafirmadega

Politsei on tema kinnitusel aastavahetuse ajal väljas tavapärasest suuremate jõududega. “Meil on tavapärasega võrreldes tegelikult 100 protsenti rohkem patrulle väljas, mis numbriliselt tähendab seda, et Eesti vaates tippaegadel on kuskil 200 esmareageerivat patrulli väljas,” selgitas Jaani. Harjumaal on aastavahetuse ööl väljas ja valmis inimestel appi minema 60 patrulli.

“Kui me räägime Tallinnast, siis Tallinna vaates on meil väga tihe koostöö aastavahetuse perioodil kindlasti munitsipaalpolitseiga ja ka Tallinna turvaettevõtjatega,” rääkis Jaani, kelle sõnul pannakse tänavu suurt rõhku nakkusohu ennetamisele. “Kui me eelnevatel aastatel oleme rääkinud liiklusturvalisusest, joobes juhtimisest ja lähisuhtevägivallast ja selle ennetavast küljest ning vajadusel kiirest reageerimisest, siis selle aastavahetuse vaates on fookus suunatud nakkusohu ennetamisele.”

Samas ei saa tema sõnul pühadega seoses jätta rääkimata ka lähisuhtevägivallast ja liiklusturvaliusest. “Aastavahetuse periood on ka selline, kus me saame tavapärasest rohkem selliseid lähisuhtevägivallale viitavaid teateid. Siin on üleskutse kõikidele inimestele, et kui kuuldakse naabrite juures mingisuguseid karjeid või kõvemat häält või miski viitab sellele, et kellelegi tehakse liiga, siis 112 on see number, mis alati aitab. Tuleb kindlasti helistada, mitte mõelda, et äkki läheb üle või äkki polegi nii tõsine see asi,” pani ta inimestele südamele.

Nakatumine jätkub ja tõuseb

Terviseameti peadirektor Üllar Lanno märkis kolmapäevasel pressikonverentsil, et koroonaviirusesse nakatumine jätkub ja tõuseb ning ka surmajuhtumite arv on suurenenud. “Surmajuhtumite arv on suurenenud ja see tuleb gruppidest – 60+, 70+ ja 80+. See on mõtlemise koht, et me nii kurbadest surmajuhtumite numbritest ei peaks rääkima,” nentis ta. 

Kõige suurem langus on tema sõnul grupis vanuses 10-19 ja see on ka mõistetav, kuna on koolivaheaeg. “Nukraks teeb grupp vanuses 80+ ning samamoodi on näha kasvu vanusegruppides 30-39 ja 60-69 ja viimase grupi puhul on näha, et on tihedamalt külla mindud vanavanematele,” ütles Lanno. 

Tema sõnul ei maksa samas kolmapäevast suurt nakatunute arvu ka liiga traagiliselt võtta, kuna selles kajastuvad osaliselt ka varasemate päevade testitulemused ning tõepärase pildi annab nädala keskmine nakatumine. “Tegelikkuses kui vaadata numbritele otsa, siis saaks keskmise arvu sellest ühest päevast. Nendega võrreldes on näha, et nakatumine jätkub ja tõuseb. Seda, et leevendus võiks kohe nüüd tulla pole näha. Inimesed ei käinud jõuludel testimas ja sama kordub aastavahetusel. Tõehetk tekib peamiselt jaanuaris,” nentis ta. 

 

 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.