"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Kiirabi töökas aastavahetus: korrusmajadest kukkuvad naised ja vaevatud koroonahaiged (0)
04. jaanuar 2021
Rene Suurkaev

"31. detsembri varahommikul kukkus Lasnamäel teise korruse aknast alla ning viidi haiglasse 18aastane neiu," iseloomustas Tallinna Kiirabi peaarst Raul Adlas aastavahetust. "Õismäel kukkusid kaks 40ndates naist alla neljandalt korruselt."

Kiirabile osutus vana-aasta öö ent kõige töörohkemaks ajaks, ja seda vaatamata koroonapiirangutele. “Võib-olla panid pikalt kestnud piirangud inimesi nüüd korraks üleliigse aktiivsusega pidutsema,” ütles Adlas. “Päeval rakendasime tööle kolm ja öösel ühe lisabrigaadi.”

Dr Adlase sõnul oli vana-aasta öö oma 335 väljakutsega ööpäevas lõppenud aasta kõige töörohkem. Päeval oli tulekahju Randla tänaval, kus kiirabi vajas kokku kaheksa inimest, õhtul toimus teine tulekahju Kolde tänaval, kus üks inimene vajas kiirabi.

Tulevärgiga said erinevaid vigastusi kolm inimest, noahaavu oli neljal. “Üleliigse alkoholijoomise tõttu vajas kiirabi 31 inimest, narko üledoos oli kolmel isikul, erinevaid vägivallatraumasid kokku toimus kümme ning kiirabi elustas kliinilises surmast edukalt ühe inimese,” loetles dr Adlas. Koguni 33 inimest vajas kiirabi koroonaviiruse tõttu.

“Mu ema läks vastu hommikut tualetti, kus tal hakkas nii paha, et tagasi voodisse kiirustades ta minestas ja kukkus pea puruks,” kirjeldas koroonahaigeks osutunud 50. aastates naise poeg, kuidas ta leidis oma ema abitult koridorist.

Purjutajaid oli poole vähem

“Alkoholijoobes isikuid oli poole võrra vähem kui eelnevatel aastatel ning muus osas oli üsna tavaline Tallinna aastavahetus,” võttis kiirabi peaarst kokku.

Paraku oli ka uue aasta esimene päev kiirabile töörohke. “Õismäel kukkusid kaks 40ndates naist alla neljandalt korruselt,” jätkas dr Adlas. “Alkoholijoobes oli nüüd juba ligi 60 isikut, kes selle tõttu kiirabi vajasid, samas leidis vägivallatraumasid aset mõõdukalt, kokku 10. COVID-i tõttu vajas kiirabi aasta esimesel päeval 21 inimest.”

Adlase sõnul tuli Tallinna Kiirabi lisaressursse kaasates aastavahetuse perioodil tööga toime ja naaseb nüüd tavalise – ehkki koroonaviiruse tõttu keskmisest suurema – töörutiini juurde, kus peamine eesmärk ja raskus on ohtliku nakkushaiguse keskkonnas ravida haigeid kodus ning vajadusel toimetada nad haiglasse ilma teisi patsiente ja töötajaid nakatamata.

Erinevalt varasematest aastatest, kus aastavahetuse põhirõhk oli Vabaduse Väljakul, korraldati inimeste hajutamise eesmärgil nüüd väiksemaid tulevärke linnaosades ning kohal oli ka mupo koos turvafirmade ja politseiga. “Esmane ülesanne oli avaliku korra jälgimine, vajadusel maskide jagamine, pidev selgitustöö tegemine seoses distantsi hoidmise vajadusega ja soovitustega maski kanda,” märkis Tallinna Munitsipaalpolitsei Ameti avalike suhete peaspetsialist Meeli Hunt, kelle sõnul mupol uusaastaööl märkimisväärseid vahejuhtumeid ei olnud.

Vandaalid räsisid Stroomi randa

“Seoses asjaoluga, et rahvas tuli ilutulestikku vaatama, tekkis korraks probleeme parkimisega Reidi teel, kuid see oli lühiajaline,” sõnas Hunt. “Hoidsime olukorral silma peal ja suuremaid karistusaktsioone läbi ei viinud.”

Vana-aasta ööelu rahunes linnas kella 2–3 vahel hommikul. “Üldiselt olid inimesed rõõmsas tujus ja heatahtlikud, sooviti head uut aastat ja kuulda oli ka tunnus- ja tänusõnu korrakaitsjate aadressil,” lisas Meeli Hunt. “Üks intsident 31. detsembri öösel siiski juhtus – Pelguranna tänavale oli üle sõidutee risti-põiki maha pandud Stroomi rannapromenaadilt maha kistud lampide tulekett.”

Mupo kõnekeskusse saabus kõnesid vana-aasta õhtul ja uue aasta esimesel päeval kokku 168. “Öö oli rahulik ja õigupoolest on vana-aasta öö peaaegu igal aastal olnud üks rahulikumaid terve aasta jooksul,” rääkis Meeli Hunt. “Ilmselt olid inimesed oma tegemistega ametis, meeleolu hea ja kaebajaid vähe.”

 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.