"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Lutsar alustaks arutelu vaktsiinidooside vahe pikendamise osas (0)
05. jaanuar 2021
Mats Õun

Kuna Covid-19 on küllaltki uus haigus, ei saa teadusnõukoja juht Irja Lutsar kindlalt väita, kaua koroonaviiruse läbipõdenud inimesel immuunsus kestab.

Kuigi Eestis puuduvad praegu arutelud selle üle, kas kahe vaktsiinidoosi vahed võiksid olla pikemad või ei, siis Lutsari sõnul tuleks sellekohast diskussiooni siiski pidada, vahendas BNS Postimeest. 

Lutsari hinnangul võiks kahe doosi vahelise aja üle diskussiooni pidada. Näiteks on tema sõnul inglased pikendanud dooside vahe kaheteistkümnendale nädalale, taanlased on rääkinud kuuest nädalast. “Tean, et Iirimaa on seda arutanud,” lisas Lutsar ja sõnas, et näiteks Iirimaa immuniseerimiskomitee juhi sõnul ei ole dooside vahe pikendamine võimalik, kuna andmeid ei ole piisavalt.

“Ma olen praegu ravimiametiga nõus, et meil on andmeid selle kohta, kui inimestele tehti teine doos 21. päeval.” Samas nentis Lutsar, et uuringus osales ka neid, kes said vaid ühe doosi ning uuritavaid edasi ei jälgitud.

“Nii et me ei tea, mis nendest on saanud või kuidas neil on läinud. Võiksime seda diskussiooni arutada, kuid mitte rakendada seda enne, kui me oleme kindlad, et me ei tee kellelegi sellega kahju, vaid ikka kasu,” ütles Lutsar.

Teadusnõukoja juhi sõnul harvad jutumid, kus inimene saab vaid ühe vaktsiinidoosi, kuna on esimese süsti järel haigestunud. “See inimene, kes täna vaktsineerib – ta peab arvestama, et esimesed kümme-kaksteist päeva ei ole tema sugugi erinev inimesest, kes ei ole vaktsineeritud.”

“Kui see inimene haigestub pärast 12. päeva ja enne teist doosi, siis need on väga harvad juhud, kuid ma ei ütle, et neid üldse ei juhtu. Vaktsiini uuringus oli kaks sellist juhtu. Aga ikkagi teine doos tõhustab antikehasid,” selgitas Lutsar, kelle sõnul oli inimestel pärast esimest doosi antikehade kontsentratsioon väga erinev – mõnel madal, teisel jälle kõrgem. Lutsar haigetele või paranemisperioodis inimestele koroonaviiruse vaktsiini ei soovita.

Kuna Covid-19 on küllaltki uus haigus, ei saa Lutsar kindlalt väita, kaua koroonaviiruse läbipõdenud inimesel immuunsus kestab. “Seda me oskame öelda, et kuskil kaheksa kuni üheksa kuud, kuid meil lihtsalt ei ole aega olnud, et seda haigust pikemalt tundma õppida. Võib-olla ta kestab kauem, võib-olla mitte. Kuidas nüüd vaktsineerida uuesti inimest, kes oli haigestunud kahe doosi vahel – seda ma kindlasti ei oska öelda.”

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.