"Viimastel aegadel on hea tendents, et me pole vägivaldsed taimede vastu. Need haigused, kus sul oli õhtul vaja Roosimäele minna ja pruudile sülem roose murda – see on läinud."

Ain Järve, Kadrioru pargi juhataja
Svet: venekeelse elanikkonna seas võib jääda vajaka koroonainfost (4)
06. jaanuar 2021
Albert Truuväärt

"Vahe eesti ja vene keelt kõnelevate inimeste seas seisneb selles, et vene emakeelega inimeste seas on rohkem neid, kelle töö iseloom ei luba teha kaugtööd," ütles Lasnamäe linnaosavanem Vladimir Svet.

Sveti hinnangul võib Lasnamäel olla nakatumisnäitaja teistest pealinna linnaosadest kõrgem seetõttu, et paljud ei saa oma ameti iseloomu tõttu kaugtööd teha ning vajaka võib jääda ka koroonainfost, vahendas BNS Postimeest. 

Linnaosa vanema sõnul on Lasnamäe kõrgete nakatumisnäitajate põhiprobleemiks just sotsiaalmajanduslik taust. “Need inimesed, kes on vähem jõukad ja töötavad sfäärides, kus on pole võimalust kaugtööd teha, siis nad ei saa endale tagada selliseid võimalusi, mida saavad teistes töökohtades inimesed,” põhjendas Svet.

Tema sõnul saab ka vaadata linnaosade jagunemist inimeste sissetulekute osas. Linn näeb, et Lasnamäel on väga palju inimesi, kellel ei ole hea elatustase. “Vahe eesti ja vene keelt kõnelevate inimeste seas seisneb selles, et vene emakeelega inimeste seas on rohkem neid, kelle töö iseloom ei luba teha kaugtööd,” ütles Svet.

Lisaks sellele tõi Svet välja, et inimesed kardavad töökaotust, kui nad jäävad eneseisolatsiooni või võtavad välja haiguslehe. “Nad teavad, et haiguslehe võtmine vähendab olulisel määral nende sissetulekut ja seetõttu ma arvan, et põhiline probleem, kuigi see on eeskätt tervishoiualane kriis, peitub selles, et eriti lihttööd tegevad töötajad kardavad sissetuleku vähenemist ning seetõttu ei näe mingeid alternatiive,” põhjendas Svet.

Haiguslehe tasumine teisest päevast

Esimesest jaanuarist jõustunud muudatuse järgi tasustatakse haiguslehte alates teisest päevast. Seetõttu loodab Svet, et jaanuari lõpuks on võimalik nakatumisnumbrite põhjal öelda, kas seadusemuudatus on mingit mõju avaldanud.

Sveti sõnul on praegu teavitustöö suunatud sellele, et inimesed teadvustaksid koroonaviirust ning koos sellega elamist. “Miks on oluline jääda koju, kui on haiguse kahtlus? Miks on oluline pöörduda perearsti poole? Miks on oluline jääda eneseisolatsiooni, kui on olnud kokkupuude haigestunuga?” loetles Svet.

Kevadel rõhutas Tallinn teavitustöös, kuidas inimene saaks ennast viiruse eest kaitsta. “Täna me teame tänu statistikale, et inimesed teavad seda juba, ning hetkel on oluline rõhutada, kuidas nad peavad käituma tööalaselt, et peatada viiruse levikut,” põhjendas ta.

Teavitustöö käib praegu läbi linnaosavalitsuste lehtede, linnalehtede, Tallinna linna ostetavate telesaadete kaudu ja läbi pressikonverentside, kuhu kaasatakse ka tervisealaeksperdid nagu näiteks doktor Arkadi Popov ja Irina Dontšenko. “Siin on vast olulisim igapäevane suhtlus sotsiaalhoolekande teenistuse tasemel, kus teame, et sajad inimesed puutuvad kokku, kas läbi telefonivestluste või koduvisiidiga, kui pole võimalik külastust vältida. See on selline üksühele teavitus ja suhtlus,” lisas Svet.

“Kokkuvõttes ei ole meie probleem inimeses, kes saab lugeda Postimeest, kaugtööd teha ja pühadeks sõita maale eneseisolatsiooni, kuna temal on olemas kõik eeldused, et elada turvalisemat elu ja vältida nii enda kui ka teiste nakatumist,” rääkis Svet.

Kommentaarid (4)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

kolm kohalikku
7. jaan. 2021 08:04
Revalis, Revelis, Talinas, Tallinnas tavaline kolm kohalikku ja vastavalt tänastele realiteetidele veel kaks lisaks ei tegelt kolm lisaks. Ja ei hullu saab hakkama keeled suhu vähemalt Tallinnas.
üsna erinevad paraku
7. jaan. 2021 06:43
Vene ja Eesti meediaruum on tegelt võrrreldamatu nii suuruse kui paraku ka taseme poolest. Eesti meedia oma ulatuse ja taseme poolest tegelt teeb meele kurvaks ja sunnib leidma teat muid lahendusi tuntud värk tegelt neile kes hindasid omaaegseid BBC-d ja Ameerika Häält....Kuid eestlane peab vene meedia puhul valdama keelt ja see asjaolu mõneti juba osade eestlaste jaoks teat probleem. Eestis elav venelane üldjuhul vene keelt valdab ja saab võimsas ja tasemel Vene meediaruumis tegelt hakkama. Paraku mõnegi siinse venelase jaoks probleemika eesti keele valdamine mis tegelt loomulik ja kindlasti ka oluline iga Eesti elaniku jaoks. Mis muud kui keeled suhu täpselt nii see on.
paradoks
6. jaan. 2021 22:21
Nii mõnigi eestlane orienteerub Venemaa meediaruumis paremini kui Eestis elav venelane!
rüga tööd
6. jaan. 2021 09:45
Enamus venelasi rügab Eestis füüsilist mis nn maskist siin jutt muudkui rüga kodukontooras teine asi. Ja hea kui tööd on. Kuid mis on viirus teab venelane ülihästi elatakse vene inforuumis ja epideemia on Venes tegelt põhiteema. Kõigekõrgem ise juhib viirusevastast võitlust täpselt nii nagu omal ajal Nikolai I tuntud kui Pooja nii ka Vladimir Suur. Imperaatoril on õigused kuid ka kohustused - Vene värk klassika.