"Viimastel aegadel on hea tendents, et me pole vägivaldsed taimede vastu. Need haigused, kus sul oli õhtul vaja Roosimäele minna ja pruudile sülem roose murda – see on läinud."

Ain Järve, Kadrioru pargi juhataja
VIDEO! Mupo hoiatab: esmane jää on petlikult õhuke ja ülimalt ohtlik (0)
06. jaanuar 2021
Mupo

Munitsipaalpolitsei palub kõigil olla ettevaatlik: ilmateenistus lubab nädala teises pooles käredaid külmakraade, mis tekitavad linna veekogudele esmase jääkatte.

 

“Päästeamet on andnud välja teate, et alates 15st detsembrist kehtib üle kogu Eesti siseveekogude jääle minek keeld. Palume kõiki – ärge minge  jääle kõndima, uisutama-kelgutama või kalastama –  tekkiv jääkate on petlikult  õhuke, ega kannata  inimeste raskust välja.  Lapsevanemad – selgitage lastele, miks on õhukesele jääle minek ohtlik,” ütles Munitsipaalpolitsei juhataja Aivar Toompere.

Linna veekogude juurde on paigaldatud ka hoiatussildid. “Harku järvele, Õismäe ja Kadrioru tiigile ja Pirita jõele minek on kategooriliselt keelatud. Kutsume üles ka täiskasvanuid – kui märkate lapsi jääl, siis tuletage neile seda meelde,” lausus ta.

“Palun ärge riskige oma elu ja tervisega. Kui laps või täiskasvanu kukub läbi jää, siis tema vastupanu jääkülmas vees vettinud riietega raugeb minutitega. Nagu öeldud, esmane jää on petlikult õhuke ja ülimalt ohtlik,” sõnas Toompere.

“Inimesed ei kipu teadvustama riske, mis kaasnevad jääle minekuga. Sageli sattuvad ohtlikesse olukordadesse nii lapsed kui ka täiskasvanud – lapsi meelitab jääle uudishimu ja elevus, täiskasvanuid sageli ahvatlus kalastada,” lisas  Päästeameti ennetustöö osakonna ekspert Mikko  Virkala ja kutsus lapsevanemaid üles hoidma lastel silma peal ning selgitama neile hapra jääga seonduvaid riske.

“Koolivaheaeg on paljudes peredes tekitanud olukorra, mil lapsed on pikki päevi omapäi ning teevad mitte just kõige ohutumaid otsuseid oma vaba aja veetmiseks,” sõnas ka Põhja päästekeskuse ennetusbüroo juhataja Reili Kull ning lisas, et kõige parema veeohutusalase info, mida lapsevanematel tasub lugeda ning lastele edasi anda saab veebilehelt veeohutus.ee.

Jääaluse vee temperatuur on kõigest paar kraadi üle nulli. Nii külmas vees peab täiskasvanud inimene vastu maksimaalselt kümme minutit, laps kaotab sellise temperatuuriga vees teadvuse veelgi varem.

Eelmise külmalaine ajal oli mitmeid ohtlikke olukordi, millele pidid reageerima päästeamet, politsei ja munitsipaalpolitsei.  Kõige rohkem tuli väljakutseid Õismäe tiigi juurde, kus lapsed uisutasid ja mängisid õhukesel jääl, samuti Piritale, kus lapsed kelgutasid õhukesel jääl ning tagusid seda kaigastega.

 

 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.