"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Eesti väljaannete Facebooki-lehtedel tegutsevad arvukad valekontod (0)
07. jaanuar 2021
Scanpix/ Foto on illustreeriv

Valekontode postituste hulgas on nii neutraalset arutelu, räuskavat kriitikat koroona teemal, koroona vastu võitlemist pilavaid meeme ja fotomontaaže, aga ka selgelt vandenõuteooriate levitamist.

Eesti ajakirjandusväljaannete Facebooki-lehekülgedel tegutsevad arvukad valekontod, mille omanikku ei ole olemas, kuid mis üritavad mõjutada avalikku arvamust, vahendas BNS Postimeest.
 
Eesti-vastast mõjutustegevust analüüsiv blogi Propastop märkis, et kuigi mõne konto puhul on loodud mahukalt personaalset sisu, ei anna see selget vihjet konto omaniku kohta. Propastop analüüsis meediaväljannete Facebooki lehtedel tegutsevate kümnete kontode nime, sisu, postitusi, fotosid ja muud materjali, kuid nende põhjal ei õnnestunud tuvastada, keda see konto tegelikkuses esindab.

Valekontode postituste hulgas on nii neutraalset arutelu, räuskavat kriitikat koroona teemal, koroona vastu võitlemist pilavaid meeme ja fotomontaaže, aga ka selgelt vandenõuteooriate levitamist.

Eestikeelsest meediast on suurima jälgijaskonnaga Facebooki lehekülg Postimehel, mida jälgib ligikaudu 163 000 kontot. Delfi Facebooki lehte jälgib ligikaudu 141 000 kontot ning rahvusringhäälingu ERRi uudisteportaali Facebooki lehekülge ligikaudu 19 000 kontot.

Meediakanalite FB lehtede aktiivsus on erinev ehk kui ERR näiteks postitab keskeltläbi kolm uudist päevas, siis Delfi ja Postimehe toimetused avaldavad oma materjali Facebookis oluliselt mahukamalt, märkis Propastop.

Koroonateema on aktuaalne

Viimasest perioodist on selge trend, et koroonateemalised postitused lähevad inimestele korda ning neid jagatakse ja kommenteeritakse. Kui muudel teemadel artiklite postitused saavad reeglina 10-30 kommentaari, siis koroona-teemaliste artiklite postituste all olevate kommentaaride hulk algab üldjuhul 50nest ning küündib sageli paarisajani.

Postituste aktiivsuse poolest on esirinnas Delfi, mistõttu on ka nende FB lehekülje kommentaariumis toimetamas suurim hulk valekontosid. Sealt leiab kümneid ja kümneid erinevaid valekontosid. Postimehe FB lehel on trollimas oluliselt väiksem hulk valekontosid ning ERRi lehelt leiab mõne üksiku.

Sotsiaalmeedia on täitmas üha suuremat rolli enamike inimeste elus. Sotsiaalmeedias jagatakse kilde oma igapäevaelust, meeleolusid, mõtteid, emotsioone ja seal vaieldakse vastu või nõustutakse teiste arvamuste ja seisukohtadega. Seetõttu on oluline teada, kellega me sotsiaalmeedias diskuteerime.

Suurema grupi veendumuste omastamine

Inimeste veendumusi saab mõjutada ja suunata ühiskondliku survega ehk üksikisikud võtavad tihtipeale omaks suurema grupi veendumused. Kui aga see suurem grupp, kelle tõekspidamisi hakatakse enda omadeks pidama, pole mitte üksikute inimeste kogum, vaid ühe inimese valekontode võrgustik, mis võimendab ainult tema maailmavaadet, siis on tegemist selgelt infoga manipuleerimisega.

Sellist tegevust tehakse sageli oma ideoloogia, veendumuste või majanduslike huvide edendamiseks, etendades suurema ühiskonnagrupi muret või poolehoidu millelegi ning sellega üksikuid inimesi kaasa kutsudes.

Facebook ütleb oma teenusetingimustes: Meie kogukond on turvalisem ja vastutustundlikum, kui inimesed vastutavad oma arvamuste ning tegude eest. Sel põhjusel peate: kasutama sama nime, mida kasutate igapäevaelus; esitama enda kohta tõeseid andmeid; looma ainult ühe konto (teie enda oma) ja kasutama oma ajajoont isiklikuks otstarbeks; vältima oma parooli teistega jagamist, teistele oma Facebooki kontole juurdepääsu võimaldamist ja konto üleandmist teistele isikutele (meie loata).

Seetõttu on valekontod kõik sellised kontod, mis ei esinda selgelt ja arusaadavalt reaalset inimest, vaid on kas pooleldi või täiesti anonüümsed ehk kontol olevate andmete põhjal pole võimalik selgelt öelda, kes selle konto taga on.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.