"Viimastel aegadel on hea tendents, et me pole vägivaldsed taimede vastu. Need haigused, kus sul oli õhtul vaja Roosimäele minna ja pruudile sülem roose murda – see on läinud."

Ain Järve, Kadrioru pargi juhataja
Reovesi näitas: inimesed lõid pühade ajal piirangutele käega (0)
08. jaanuar 2021
Ilja Matusihis/ Foto on illustreeriv

Värskendatud reoveeseireuuringu tulemuste kaardilt paistab, et kogu Eesti on ühtlaselt kollane ja punane, mis tähendab, et viirusosakeste hulk reovees on suur ja nakatunuid on kogu riigis. "Sellist kollase ja punase jaotust ei ole me veel seni näinud. See hakkas tekkima detsembris ja nüüd on jõudnud igale poole," ütles reovee seireuuringu juht, Tartu ülikooli antimikroobsete ainete tehnoloogia professor Tanel Tenson.

Kui veel enne pühi näitasid Tartu ülikooli reoveeseireuuringud, et viirus oli koondunud peamiselt pesadesse Harjumaale ja Ida-Virumaale, siis pühadejärgsed uued analüüsid kinnitasid, et viirus on läinud üle kogu Eesti laiali, vahendas BNS Tartu Postimeest. 

Neljapäeval värskendatud reoveeseireuuringu tulemuste kaardilt paistab, et kogu Eesti on ühtlaselt kollane ja punane, mis tähendab, et viirusosakeste hulk reovees on suur ja nakatunuid on kogu riigis. “Sellist kollase ja punase jaotust ei ole me veel seni näinud. See hakkas tekkima detsembris ja nüüd on jõudnud igale poole,” ütles reovee seireuuringu juht, Tartu ülikooli antimikroobsete ainete tehnoloogia professor Tanel Tenson.

Peaminister Jüri Ratas ütles valitsuse pressikonverentsil, et reovesi näitab, kui oluline on vältida ebavajalikke kontakte seni, kuni vaktsiin on viiruse selgroo murdnud. “Võib üsna kindlalt öelda, et Eesti inimesed on pühade ajal ja aastavahetusel päris usinalt Eestimaal ringi sõitnud,” sõnas ta.

Lisaks reoveeuuringule alustasid eile Tartu ülikooli teadlased ka aasta esimest koroonaviiruse levimuse seireuuringu etappi. Selle käigus hinnatakse nii detsembri keskel kehtestatud üleriigiliste piirangute, aasta lõpu eel jõustunud piirkondlike piirangute kui ka pühade aja mõju viiruse levimusele.

“Analüüsime, kas saame rääkida epideemia stabiliseerumisest või kogub see ikka veel hoogu,” ütles seireuuringu juht, Tartu ülikooli peremeditsiini professor Ruth Kalda. 18. jaanuarini vältava uuringuetapi käigus on kavas testida juhuvalimi alusel 2500 elanikku üle Eesti.

Uuringu tulemused aitavad otsustada piirangute edasise kujundamise üle. Valitsus eraldas Tartu ülikoolile ka 400 000 eurot, et korraldada uuringud, millega teha kindlaks Eestis liikvel olevad koroonaviiruse tüved ning nende päritolu.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.