"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
VIDEO! Lasnamäe kirik sai valgustuslahenduse (0)
08. jaanuar 2021

"Võimaldati säilitada esialgne idee, mis oli Soome valgusarhitektidel, et võimalikult ilusalt kiriku fassaad välja tuua ning puhas valge valgus säilitada," sõnas Tallinna kommunaalameti juhataja asetäitja Tarmo Sulg.

Vahetult enne õigeusu jõulupühi lõi särama Lasnamäel asuva Tallinna Jumalaema Kiirestikuulja ikooni kiriku välisvalgustus. 

Tegemist on kunagise Soome firma VALOA Ltd valgustusdisainerite poolt loodud valguslahendusega, mis nüüd uue pilguga üle vaadati. Välja vahetati vananenud valgustid uute energiasäästlike Led-lampide vastu, mida on ühtekokku 100 tükki.

“Sellega võimaldati säilitada esialgne idee, mis oli Soome valgusarhitektidel, et võimalikult ilusalt kiriku fassaad välja tuua ning puhas valge valgus säilitada. Alati on valguse eesmärk tuua ka välja 3D elemendid ja detailid, et ka kõik need välja paistaksid, et ei ole selline sirge ja näotu valgustuslahendus,” selgitas Sulg.

Õigeusukirik Lasnamäel ei ole ainus kirik Tallinnas, mida on linn välisvalgustusega kaunistanud. 2018.aastal sai Kaarli kirik uue valgusahenduse, uuest aastast peaks tulema ka Jaani kiriku kord, oma järge ootavad Oleviste ja Niguliste kirikud. Lisaks valguslahenduste loomisele on linn aastate jooksul toetanud palju ka kirikuhoonete restaureerimistöid. Näiteks on linna rahaga korda saanud nii mõnigi murekoht Jaani kirikus.

Linn on kindlalt abiks

“Paljud kirikud teevad ka ise väga palju, kuid kui on ikka tõeline häda, on linn kindalt abiks,” tõdes Jaan Tammsalu, Tallinna praost ja Jaani koguduse õpetaja.

“Ma ei ole mitte üheski teises omavalitsuses töötades sellist toetust ja valmidust kiirelt toetada  häda korral kirikut kogenud. Jaani kirik seest, Jaani kirik väljast, Jaani kiriku torn, need remondid räägivad oma ilusat lugu sellest, kuidas linnaga on ääretult lihtne olnud asju ajada.”

Tammsalu tõi asjaajamise kohta ühe näite. “Kui me võtsime torni kattepleki maha ja avastasime kuueteist kandetala täieliku läbimädanemise ja ohu, et kogu asi alla kukub, siis Kõlvartile helistamise või sõnumi saatmise järgel tuli umbes nelja tunni pärast teade, et vabandust et nii hilja, aga enne ei olnud võimalik linnavalitsust kokku saada, me toetame täies ulatuses,” rääkis ta.

Tallinn on kahekümne aasta jooksul toetanud kirikute restaureerimist 10 miljoni euroga, Tallinna Jumalaema Kiirestikuulja ikooni kiriku välisvalgustuse maksumus on ligi 105 000 eurot.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.