"Viimastel aegadel on hea tendents, et me pole vägivaldsed taimede vastu. Need haigused, kus sul oli õhtul vaja Roosimäele minna ja pruudile sülem roose murda – see on läinud."

Ain Järve, Kadrioru pargi juhataja
Reinsalu: Riigikogu liikmed, Eesti iseseisvusega ei mängita (7)
09. jaanuar 2021
Mats Õun

"Riigikogu menetlusse on kolm Reformierakonna liiget, Laaneots, Kruuse ja Jaanson, esitanud Riigikogu otsuse eelnõu viia Eestis läbi rahvahääletus Eesti Vabariigi kuulumise kohta Venemaa koosseisu. Selle ettepaneku esitamisega on need Riigikogu liikmed rikkunud Riigikogu liikme ametivannet," leidis välisminister Urmas Reinsalu laupäeval sostiaalmeedias tehtud avalduses.

Reinsalu nentis, et tema selge veendumuse kohaselt ei saa Riigikogu sisuliselt seda muudatusettepanekut arutada, ilma et seda ka formaalselt menetlevad (ning muuhulgas isegi vastu hääletavad) Riigikogu liikmed ei rikuks oma ametivannet.

“Meie riiklus, meie vabariik ei saa lubada endale pretsedenti, et sellise ettepaneku isegi formaalne arutamine oleks mingisuguse formalistliku tõlgenduse järgi põhiseaduspärane,” nentis Reinsalu. “Kui arulage, mälutu või küüniline oma riigi suhtes saab olla sellist ettepanekut tehes?”

Väliminister kinnitas, et kutsus ettepanekut teinud ja oma ametivannet rikkunud Riigikogu liikmeid oma ettepanekut vaikselt tagasi võtma. “Küsisin täna järgi, seda ei ole paraku juhtunud, olgu siis argusest või ülbusest. See seab Riigikogu väga tõsisesse ja kriitilisse seisu Jätame kõrvale abielu rahvahääletuse, räägime MEIE VABARIIGIST,” kirjutas Resindalu.

“Minu sõnum on selge: SEE ettepanek ei tohi minna Riigikogu komisjonis ega täiskogus hääletusele. See on mõeldamatu. Riigikogul puudub formaalne pädevus SEDA ettepanekut hääletada. Moraalse pädevuse puudumisest pole mõtet rääkidagi.”

Sellest riikluse jaoks kriitilise pretsedendi loonud küsimusest tuleb välja Reinsalu sõnul tulla põhiseaduspärasel moel. “Toimunud fakti ei saa teha olematuks, kuid sellele vastuse andmine on meie kätes. See on meie riik, meie vastutame selle riigi eest. On asju ja tõdesid, millega ei mängita.”

Reformierakond esitas möödunud nädalal riigikogu põhiseaduskomisjonile üle abieluteemalise rahvaküsitluse eelnõule tehtud 3500 muudatusettepanekut. Sotsid teatasid 5800 muudatusettepaneku esitamisest. Opositsiooni eesmärk on takistada rahvahääletuse toimumist.

Kommentaarid (7)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

abielu euroliiduga
10. jaan. 2021 13:06
https://lounaeestlane.ee/oi-jummel-sotsid-tahavad-panna-haaletusele-euroopa-liidust-valja-astumise/ Abielureferendumi raames soovitakse EU-st välja astuda.
lisna
10. jaan. 2021 12:14
https://objektiiv.ee/valdo-randpere-annaks-rahvale-voimaluse-saaremaa-latile-loovutada/ Valdo Randpere pakkus abielureferendumi eelnõu parandusettepanekuna välja rahvahääletuse korraldamist küsimuses, kas Saaremaa tuleks loovutada Lätile.
vot tak
9. jaan. 2021 21:56
https://tsargrad.tv/news/v-jestonii-zagovorili-o-prisoedinenii-k-rossii-premer-stal-speshno-citirovat-konstituciju_312579 Урмас Круузе и ещё два депутата от оппозиционной Партии реформ поинтересовались: "Было бы лучше жить в Эстонской Республике, если бы страна была в составе России?" Так была сформулирована поправка к законопроекту по референдуму о браке.
poliitik
9. jaan. 2021 16:06
https://kesknadal.ee/2021/01/09/jaanus-karilaiu-kommentaar-reformierakonna-ettepaneku-kohta-eesti-vabariigi-olemisest-vene-foderatsiooni-koosseisus/ Põhiseadusekomisjonis toimuv tsirkus oleks olemata, kui eelnõule oleks tõesti esitatud kvaliteetseid muudatusettepanekuid. Seda lubati, aga valetati. Opositsioonitegelased on ka selgelt välja öelnud, et eesmärk pole tagada referendumi paremat korraldust ning motiivi, vaid takistada eelnõu lõpuni menetlemist. See on räiges vastuolus õigusriigi seadusloome mõttega.
Vaatleja
9. jaan. 2021 14:18
Reinsalu võiks aru saada, et demokraatias ei saa olla keelatud teemasid, mida ei tohiks arutada või ka hääletusele panna. Seda enam olukorras kus just Reinsalu ise on avanud selleks tee ühe teise mitte vähem küsitava väärtusega küsimuse rahvahääletusele paneku toetamisega ning seda veel ajal kui vastutustundliku kodaniku ja valitsusliikmena peaks ta tegelema riigile ja selle eksistentsile hetkel palju olulisemate küsimuste lahendamisega, kus asjad meil paraku sugugi nii hästi ei ole kui võiksid valitsuse veidigi tõsisema ja professionaalsema suhtumise korral olla.
paragrafi alla
9. jaan. 2021 14:17
Loobumine rahvaasemiku staatusest ja paragrafi alla.
nentija
9. jaan. 2021 13:01
Samas jällegi on olukord maailmas muutunud. Nüüd on Lääs "punane" ja Venemaa "valge"...