"Viimastel aegadel on hea tendents, et me pole vägivaldsed taimede vastu. Need haigused, kus sul oli õhtul vaja Roosimäele minna ja pruudile sülem roose murda – see on läinud."

Ain Järve, Kadrioru pargi juhataja
Mereväe miinijahtija Ugandi liitub NATO miinitõrjegrupiga (0)
10. jaanuar 2021
Vikipeedia

Eesti mereväe miinijahtija Ugandi liitub alates esmaspäevast viieks kuuks NATO esimese alalise miinitõrjegrupiga. Viimati kuulus Eesti mereväe alustest NATO miinitõrjegruppi miinijahtija Admiral Cowan, mille teenistus seal sai läbi detsembri keskel. 

Admiral Cowan kuulus NATO miinitõrjegrupi koosseisu alates 13. juulist, võttes osa erinevatest õppustest ning miinitrjeoperatsioonidest Leedu, Norra, Belgia, Hollandi, Taani, Saksamaa, Rootsi, Poola, Läti ja Eesti vetes.

Admiral Cowan osales õppustel Sandy Coast, NORHOD, DNKHOD, ESTHOD, LATHOD ja LITHOD. Õppuste käigus viidi läbi ligi 687 tundi miinijahtimist, tuvastati 607 veealust kontakti, leiti 15 ajaloolist lõhkekeha, millest üheksa ka hävitati. Samuti leiti kuus õppemiini ning Eesti territoriaalvetest seni tuvastamata ligi 90 meetri pikkune sõjalaeva vrakk.

NATO alalise miinitõrjegrupi põhikoosseisu kuuluvad laevad Eesti, Läti, Leedu Saksamaa, Norra, Belgia ja Hollandi mereväest. Lühiajaliselt oli juurde liidetud üksusi Taani, Prantsuse ja Soome merevägedest.

Miinijahtijale Ugandil heisati Eesti mereväe lipp esmakordselt 2009. aasta 22. jaanuaril Šotimaal Rosythi linnas asuvas Babcock International laevatehases. Tseremoonial viibis ka tollane mereväe ülem mereväekapten Igor Schvede.

Ugandi on varustatud järelveetava külgvaatlussonariga, millega saab leida veealuseid objekte. Hiljem identifitseerivad tuukrid kontaktid.

Esimene Sandown-klassi miinijahtija arvati Suurbritannias teenistusse 1989. aastal. Viimane sama klassi laev valmis 2001. aastal. Uuendatud tehnikaga on nad kuningliku mereväe moodsaimad miinitõrjelaevad. Sandown-klassi alused on ehitatud mittemagnetilisest komposiitplastist ja varustatud ripplabadega, mis koos vööripõtkuriga tagavad miinijahtijatele väga hea manööverdamisvõime.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.