"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
President soovitab erakondadel siduda rahvahääletus usaldusega (4)
11. jaanuar 2021
Albert Truuväärt

President Kersti Kaljulaid pöördus riigikogu fraktsioonide poole ettepanekuga siduda kavandatav abielu mõiste teemaline rahvahääletus riigikogu usaldusega.

Riigipea ettepanek tähendab, et kui rahvahääletusele pandud eelnõu rahva toetust ei leia, kuulutatakse välja erakorralised parlamendivalimised, edastas presidendi kantselei.

Kaljulaid rõhutab kõigile parlamendifraktsioonidele esmaspäeva õhtul saadetud kirjas, et vastavalt kehtivale perekonnaseaduse esimesele paragrahvile sõlmitakse abielu Eestis mehe ja naise vahel.

“Kavandatav abielureferendum on mõeldud seda fakti üle kinnitama, samas kui pole üheselt selge, millised mõjud on rahvahääletuse teistsuguse tulemuse puhul. Arvestades ka uuringutulemusi, mis näitavad, et suure osa Eesti inimeste jaoks ei ole sellise rahvahääletuse korraldamine praegusel ajal oluline või vajalik, oleks minu hinnangul mõistlik selle rahvahääletuse korraldamisele kuluv aeg ja raha kulutada meie ühiskonda hetkel kurnava viiruskriisi lahendamiseks,” kirjutab riigipea.

Samas tõo president välja, et mõistab, et riigikogu enamusel on tahe abielu mõiste teemal rahvahääletus siiski läbi viia. Eesti põhiseaduses on selleks ka võimalus loodud – põhiseaduse paragrahv 05 annab võimaluse panna seaduseelnõu või muu riigielu küsimus rahvahääletusele.

“Praegu on kavandatud rahvahääletus läbi viia muu riigielu küsimusena, mis ei too kaasa mingit poliitilist vastutust. Kui tegemist on parlamendisaadikute enamuse hinnangul tõesti niivõrd olulise riigielu küsimusega, mille osas rahvahääletuse läbiviimine antud ajahetkel on möödapääsmatu, oleks aus see siduda ka enda poliitilise vastutusega. Teen ettepaneku praegune menetlus katkestada ning esitada küsimus abielu mõiste kohta vastavalt põhiseaduse paragrahvi 105 toodud võimalusele seaduseelnõuna. See oleks oma olemuselt usaldushääletus praegusele riigikogu koosseisule,” ütles Kaljulaid.

Vastavalt põhiseaduse paragrahvile 105 kuulutab rahvahääletusel vastuvõetud seaduse president viivitamatult välja. Kui rahvahääletusele pandud seaduseelnõu ei saa poolthäälte enamust, kuulutab president välja riigikogu erakorralised valimised.

“See oleks aus käitumine valijate suhtes ja samm selle poole, et taastada parlamendi ja poliitika usaldus ja väärikus. Eesti rahvas tahab riigikogu üle uhke olla ning kutsun teid üles selleks põhjust andma,” seisab presidendi kirjas.

Kommentaarid (4)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Saareprints
12. jaan. 2021 06:10
No kuulge, kui riigipea jaoks julgeolek on teisejärguline, siis peaks hoopis tema jätkamise usaldusküsimusega siduma... kui Riigikogu nüüd tõesti tema tööandja on...
Saareprints
12. jaan. 2021 06:09
Rahvahääletus siduda usalduse küsimusega? Mis see põhiseaduslik rahva õigus siis senini oli?
Saareprints
12. jaan. 2021 06:07
Sa vahi imet... "Riigipea ettepanek tähendab, et kui rahvahääletusele pandud eelnõu rahva toetust ei leia, kuulutatakse välja erakorralised parlamendivalimised, edastas presidendi kantselei." Huvitav, kui eelnõu leiab toetust, ka tema ja opositsioon astub tagasi ja korraldatakse nendele ametikohtadele erakorralised valimised?"
valija
11. jaan. 2021 20:29
https://www.pealinn.ee/tagid/arvamus/abielureferendum-viib-opositsioonilt-haali-n260588