"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Taagepera: osa ameeriklasi on unustanud, mida nad koos demokraatiaga kaotaksid (2)
12. jaanuar 2021
REUTERS/SCANPIX

"USA-s oli demokraatia 6. jaanuaril rünnaku all ja paistab, et osa rahvast toetab rünnakut. Seda juhtub, kui demokraatia on nii kaua kestnud, et inimesed ei suuda enam ette kujutada, mida nad koos demokraatiaga kaotaksid," leidis Tartu Ülikooli emeriitprofessor Rein Taagepera.

Taagepera viitas USA ametist lahkuva presidendi Donald Trumpi toetajate tungimisele Kapitooliumisse möödunud kolmapäeval, mille käigus hukkus viis inimest.

Toomla: USA saab sellest hälbest üle

Tartu ülikooli Johan Skytte poliitikauuringute instituudi politoloog Rein Toomla sõnul eristavad teoreetikud mõnikord sellist ühiskonna valitsemise vormi nagu ohlokraatia. “Seda nähakse kui kõrvalekallet demokraatiast, kus rahva võim on asendunud jõugu võimuga. Sellisel juhul valitsemine toimub rahvamasside vägivaldsele aktiivsusele tuginedes,” selgitas Toomla.

USA eelmise nädala sündmused tuletavadki tema sõnul väliselt kohati meelde sellist jõuguvalitsust kui demokraatia väärastunud vormi. “Kuid me peaksime tegema vahet, kas on tegemist rahvahulkade spontaanse liikumisega või selle aktiivsuse taga on võimukandjate soov oma positsiooni tugevdada,” täpsustas ta.

Rahvahulkade vägivaldne aktiivsus hääbub suhteliselt kiiresti, kuid võimu toetusel võib see püsida kaua. “Siiski on kaheldav, kas isegi sellisel juhul kujuneb välja püsiv valitsemisvorm. Senini pole taolised katsed olnud kuigi tulemuslikud ja päris kindlasti on USA kodanikuühiskond suuteline sellisest hälbest jagu saama,” kinnitas Toomla. “Kuid seda pruugi juhtuda kohe ning selle jagusaamise raskusi võidakse kaua mäletada.”

Valge: kvaliteetne demokraatia toimida ilma identiteeditundeta

Ajaloolane ja Riigikogu liige Jaak Valge leiab, et USA-s varem toimunud mürgeldamisi paljudes USA linnades (BLM) ja Trumpi-meelsete meeleavaldajate tungimist Kapitooliumi hoonesse pole mõtet demokraatia raamistkus kirjeldada. “Tegemist on lihtsalt väga tugeva konfliktiga, mis demonstreerib, et USA ühiskonnas ei ole tugevat identiteeditunnet,” leidis Valge.

Valge hinnangul ei saa kvaliteetne demokraatia samas toimida ilma identiteeditundeta, ilma selleta, et ühiskonnaliikmed üksteist omaks peaksid. “Loodame, et meie Eesti praegune väärtuskonflikt kunagi nii teravaks ei arene, sest sellest hoolimata, et võime olla erinevate vaadetega, oleme ikka kõik eestlased või teistest rahvustest Eesti elanikud, kes peavad Eestit oma kodumaaks,” avaldas Valge lootust. “Heterogeenseid ühiskondi ei ole võimalik demokraatlikult valitseda, vähemalt kuigi kaua mitte.”

Loone: see oli saamatus, mitte riigipöördekatse

Riigikogu liige Oudekki Loone nentis, et igaüks, kes on korraldanud natukenegi suuremat meeleavaldust või sellel osalenud, teab, kui lihtsalt on võimalik ülesköetud emotsioone suunata vägivaldsele tegevusele. Ei peagi alati saadetud provokaator olema, meeleolu „teeme midagi“ tekib tema sõnul kiiresti kohapeal ja alati ei jõua vahele segada. “Kuid meeleavaldused on demokraatia lahutamatu osa, üksikute vägivallatsejate pärast ei saa neid ära jätta,” ütles ta.

“Kui vaadata härra Trumpi käitumist meeleavalduse ajal ja selle järel, on väga ebatõenäoline, et ta soovis tõepoolest teha riigipööret. Pigem on usutav, et ta tõepoolest lootis, et vabariiklikud senaatorid hääletavad valimised maha ning soovis neile meeleavaldajate pahameelega survet avaldada,” arvas Loone. “Multimiljonäril muidugi isiklikku protestimeeleavaldusel osalemise kogemust ei ole ja ilmselt ei suutnud ta ka endale mõistlikke korraldajaid palgata. Võib-olla ta ka ei hoolinud, seda me ei tea.”

Presidendilt oleks Loone sõnul võinud oodata, et ta nõuab kohest rahvuskaardi sekkumist, kuulutab välja kaitseseisukorra, evakueerib Kongressi, laseb vägivaldselt Kapitooliumi rünnanud arreteerida ja laseb uurida, millest nende tegevus lähtus ja kas seal juhuslikult kedagi taga ei olnud, kes tõesti riigipööret soovis ja meeleavaldajaid manipuleeris. “Kuid selle kõige asemel teatas Trump avalikult, et „minge koju“, soovides armastust ja tähetolmu. Võimalik riigipööraja oleks vähemalt üritanud võimu haarata. Inimene, kes ise usub, et ta on USA president ja mõistab oma poliitilist vastutust, oleks ennast juhina näidanud,” ütles Loone.

President Trump oli tema hinnangul lihtsalt saamatu. “Kuid saamatu olemine ei ole ebademokraatlik, see on lihtsalt kurb,” leidis loone. “Kindlasti võib arutada, kas tema saamatus on nendel viimastel võimupäevadel riigile ohtlik – ka see on demokraatia.”

Kommentaarid (2)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Vaatleja
12. jaan. 2021 11:28
Kas USA-s kunagi õiget demokraatiat olnud ongi? Seda vähemalt võrdselt kõigi ameeriklaste jaoks.
laku saabast
12. jaan. 2021 09:48
Lakkuda kriminaali - pätt olla nn mustanahaline - saapaid ja see olla nn demokraatia järsku jooks vähem sm Taagepera ja siis veel vähem. Kohe tublisti vähem. Tegemist on jõhkra kokkupõrkega nn pärisusakate ja Lääne-ja Idaranniku seltskonna vahel. Tööinimeste ja töllerdiste ja neid mahitavate sumadanimeeste vahel. USA juhtkond peaks hästi tõsiselt mõtlema juhtunu üle kuidas toda karmi vastuolu ületada. Seega teha Trumpi kui tekkinud ja tekitatud olud nõuavad siis ilma Donaldita - tootmine USA-sse ja terastara USA ja latiinode vahele vast esialgne ülesanne. Tegelt puht visuaalselt juutjuubi alusel tundub üks Babaa-Jagaa tegi igati ponksile poisile äärmiselt stiilselt lihtsalt ära. Äärmiselt stiilselt tõesti tasemel ilmselt muti viha lausa üüratu - ilmselt siis on põhjust.