"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Haiglast välja kirjutatud koroonahaiged saavad tasuta transpordi koju (0)
13. jaanuar 2021
Ilja Matusihis

Tallinna sotsiaal- ja tervishoiuvaldkonda kureeriva abilinnapea Betina Beškina sõnul pakub linn transporditeenust statsionaarsel ravil olnud COVID-19 diagnoosiga patsiendile, kelle tervislik seisund võimaldab edasise ravi jätkamist kodus.

“Selleks, et aidata tervishoiuasutusi kasvava koroonahaigete patsientidega toimetulekul, siis pakub Tallinna Kiirabi transpordivõimalust neile koroonahaigetele, kes kirjutatakse haiglast välja, kuid nad võivad veel viirust edasi kanda,” märkis Beškina. “Kiirabi osutab teenust juhul, kui patsiendil ei ole võimalust isikliku transpordiga haiglast koju minna. Nii püüame vältida patsientide võimalikku nakatumisohtu ühistranspordis või taksoga koju sõites.”

Transporditeenuse tellib Tallinna Kiirabilt patsienti haiglast välja kirjutav arst ning teenuse eest tasub sotsiaal- ja tervishoiuamet. Teenust osutatakse vanusest sõltumata COVID-19 positiivse diagnoosiga Tallinna ja Harjumaa elanikele, kel on vaja transporditeenust haiglast koju.

Ühtlasi pakub linn majutusvõimalust COVID-19 positiivsete patsientidega töötavatele Tallinna haiglate töötajatele, kelle leibkonda kuuluvad riskirühma, haiguse mitteläbipõdenud või vaktsineerimata perekonna liikmed. Samuti pakutakse majutusvõimalust Eesti teistest piirkondadest haiglatele appi tulnud kolleegidele, kes vajavad Tallinnas ajutist majutust.

“Selle meetme eesmärk on maandada nakatumise leviku riski nende kolleegide peredes, kes töötavad COVID-19 patsientidega,” märkis Beškina.

Piirangud on viiruse levikut pidurdanud

Meditsiinitöötajatele pakutakse majutusvõimalust kuues kesklinna hotellis, mis valiti välja ostumenetluse tulemusel.

Majutusvõimalust pakub linn ka neile Iru hooldekodu töötajatele, kes on terved ja kelle elukoht asub Tallinnast kaugemal või vajavad perekonnast eemalolekut nende tervise hoidmiseks.

Samuti saavad seda teenust kasutada teistest omavalitsustest pärit meditsiinitöötajad, kes on Tallinna appi tulnud.  “Praegu ei kasutata seda veel väga massiliselt, aga võimalus on loodud ja seda saab vajadusel laiemalt kasutada,” lausus Kõlvart.

“Oleme riigisektorile väga tänulikud, sest see kriis on kestnud kauem, kui me arvasime,” rääkis Original Sokos Hotel Viru müügitiimi juht Siiri Mark. “Tallinna hotellid on ilma turistideta väga raskes seisus, eriti Viru hotell, mis on 516 toaga Eesti suurim ja me oleme kriisis kõvasti pihta saanud. Iga müüdud tuba on antud olukorras väga vajalik.”

Hotelli müügijuht loodab, et tulevikus toetab riik teenuste ostmisega hotelle ja turismiasutusi veel enam

Terviseameti epideemiatõrje osakonna nõunik Irina Dontšenko märkis kolmapäeval, et Harjumaal ja Ida-Virumaal rakendatud piirangud on avaldanud positiivset mõju viiruse levimisel. “Linnaosade lõikes on haigestumine erinev – suurim number on jätkuvalt Lasnamäel 1021 haigestumisega viimase kahe nädalaga 100 000 elaniku kohta. Järgneb Haabersti 957-ga. Tallinna keskmine näitaja on aga 729,” rääkis Dontšenko.

Dontšenko sõnul on Eestis jätkuvalt üleriigiline laiaulatuslik viiruse levik, samas on toimunud muudatused maakonniti. “Harjumaal ja Ida-Virumaal, mis on olnud piirangute all, on hakanud olukord paranema, ja see näitab, et piirangud annavad positiivset mõju,” ütles Dontšenko.

Samal ajal on viiruse leviku suur juurdekasv Pärnumaal, Jõgevamaal ja ka Viljandimaal. Sealjuures on kasvanud nakatumine pereringis, samuti on suur probleem hooldekodudes. Enim on tulnud haigusjuhte juurde vanuserühmades 70+ ja 80+. “Hooldekodudesse on viirus tulnud peamiselt hooldajate kaudu,” lisas Dontšenko.

Noored nakatavad vanemaealisi

“Kui me vaatame nende numbrite sisse, kus kohas inimesed on kõige rohkem nakatunud, siis kasvanud nakatumine pereringis, mis moodustas 32 protsenti eelmise nädala jooksul,” rääkis Dontšenko. “See oli väga prognoositav, et kõik need jõulupühad ja aastavahetuse pühad mõjuvad statistikale. Kõik pidasid pidu aga hooldekodudesse tuli see nakkus enamasti personali kaudu.”

Tallinnas on viimase 14 päeva haigusnäitaja 798 ning viimase kahe nädalaga lisandus pealinnas 3452 haigusjuhtu. “Linnaosade lõikes on haigestumine erinev – suurim number on jätkuvalt Lasnamäel 1021 haigestumisega viimase kahe nädalaga 100 000 elaniku kohta. Järgneb Haabersti 957-ga. Tallinna keskmine näitaja on aga 729,” rääkis Dontšenko.

Dontšenko sõnul jätkub ka sissetoodud juhtude esinemine. “Neid haigusjuhte oli eelmisel nädalal 96 – natukene vähem kui möödunud nädalatel ja need riigid, kus kõige rohkem tuuakse sisse, on jätkuvalt Venemaa ja Soome.”

 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.